EUROLYGA 2023

Buvęs regbininkas dar jaučia pergalių alkį

Į ringą gali žengti tik alkanas pergalių. Šios taisyklės laikosi buvęs Šiaulių „Vairo“ klubo ir Lietuvos regbio rinktinės žaidėjas Deividas Taurosevičius, viesulu įsiveržęs į pasaulio kovų be taisyklių kovotojų elitą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2014-11-03 10:13, atnaujinta 2018-01-23 14:21

Per svaiginamą kovotojo karjerą 17 iš 22 dvikovų laimėjęs ir brazilų kovų be taisyklių legendos Renzo Gracie komandai atstovavęs lietuvis dabar padarė pertrauką.

Į gimtuosius Šiaulius sugrįžęs 37 metų D.Taurosevičius įgyvendino seną svajonę – įkūrė savo mokyklą. Dėl jos kovotojas atsisakė pelningos sutarties, bet į kovos ringą dar ketina grįžti.

„Žinau, kad grįšiu į JAV ir kovosiu dar ne vienus metus, bet dabar privalau užbaigti darbą čia, Šiauliuose“, – kalbėjo kovų be taisyklių pasaulyje Taurus pravarde žinomas D.Taurosevičius.

Gyvenimą sujaukė teroristai

Šiauliečio gyvenimas aukštyn kojomis apvirto, kai 2001 m. jis su Lietuvos regbio-7 rinktine atvažiavo į Vašingtone (JAV) surengtą turnyrą.

Lietuviai laimėjo šį turnyrą, o rezultatyviausias žaidėjas D.Taurosevičius gavo kvietimą likti JAV ir atstovauti profesionalų komandai. Prieš tai Rusijoje žaidęs lietuvis apsisprendė be ilgų dvejonių – su komanda į gimtinę negrįžo.

Kelis mėnesius JAV regbio stadionuose žibėjusio D.Taurosevičiaus karjerą sujaukė teroristų išpuolis 2001 m. rugsėjo 11-ąją.

Po šios visą pasaulį pašiurpinusios teroristų atakos finansiniai sunkumai užgriuvo pagrindinį regbio komandos rėmėją, todėl žaidėjams buvo pasiūlyta pasiieškoti darbo ir rungtyniauti mėgėjiškai.

Planus pakeitė pažintis

Šiaulių „Vairo“ klube užaugęs D.Taurosevičius į mėgėjų lygį pereiti nenorėjo, todėl ketino grįžti žaisti į Rusijos klubą. Sužinoję, kad lietuvis svarsto galimybę sugrįžti, rusai ragino tai daryti kuo greičiau.

Lagaminus jau susikrovęs regbininkas nusprendė prieš išskrisdamas aplankyti Vašingtone gyvenantį lietuvį regbio trenerį Joną Žilevičių. Atvažiavęs pasisvečiuoti jis čia sutiko iš atostogų grįžusią trenerio dukrą Simoną.

Ši pažintis pakeitė visus tuomet 24-erių sportininko planus. Įsimylėjęs D.Taurosevičius nutarė likti Amerikoje ir pabandyti dar kartą čia įsitvirtinti.

„Regbio aprangą sudeginau, nes pasakiau sau: jei nėra profesionalaus sporto, man jo ir nereikia“, – apie apsisprendimą iš pagrindų keisti gyvenimą pasakojo atletas.

Brazilams patiko atkaklumas

Tuo metu JAV vis labiau populiarėjo mišrūs kovos menai („Mixed Martial Arts“ – MMA). Ant šios bangos suspėjo užšokti ir D.Taurosevičius.

Iš pradžių lietuvis bandė treniruotis keliuose sporto klubuose, bet nei treneriai, nei jų metodika įspūdžio nepaliko.

D.Taurosevičiaus akys sužibo, kai jis pravėrė legendinio brazilų džiudžitsu kovotojo Renzo Gracie sporto klubo duris.

Angliškai prastai kalbantis lietuvis greitai atkreipė dėmesį į kelis kovoms besirengiančius brazilus. Naujokas ėmė klube sportuojančio ruso klausinėti, ką jie čia daro.

„Pasakyk, kad ir aš noriu kautis“, – pareiškė per savaitę kojas vos apšilęs lietuvis.

Šį pageidavimą išgirdę brazilai atlaidžiai nusišypsojo, bet patenkino D.Taurosevičiaus norą. Lietuvis pirmąją kovą pralaimėjo taškais, bet jo atkaklumas paliko treneriams įspūdį.

„Per šią kovą supratau, kad čia yra mano vieta, – pasakojo kovotojas. – Ši kova buvo profesionali, nes tuomet mėgėjų lygos net nebuvo.“

Sėkmė – po pirmosios pergalės

Vaikystėje dziudo pradmenų mokęsis ir su bendraamžiais daugiabučio rūsyje varžęsis D.Taurosevičius sakė, jog dėl aistros kovoti beveik apsigyveno R.Gracie akademijoje, – nuo ryto iki nakties mokėsi džiudžitsu, bokso ir kikbokso paslapčių.

Sėkmė netruko ateiti, nes lietuvis veržte veržėsi į ringą, kuriame galioja paprastos taisyklės – neleidžiama tik kandžiotis, badyti akių ir smūgiuoti į tarpukojį.

„Antroji kova vyko Bostone, kur kovos be taisyklių dar net nebuvo įteisintos. Prieš lipdami į ringą matėme ir protestuojančią prieš šį sportą minią“, – pasakojo D.Taurosevičius.

Lietuvio varžovas buvo amerikietis Jamesas Jonesas. Priešininką D.Taurosevičius įveikė jo paties ginklu – atliko įspūdingą smaugimo veiksmą.

Regbio stadionuose uždirbti pinigai tirpo, tad sportininką išlaikė universitete studijavusi ir banke dirbusi žmona Simona ir jos šeima.

Aistra žūtbūt laimėti specialistus pribloškęs lietuvis po šios pergalės su vadybininku pasirašė pirmąją sutartį.

„Pirmasis honoraras – 1000 dolerių, bet man neliko nieko, nes neturėjau sveikatos draudimo“, – prisiminęs šypsojosi sportininkas.

Gavo garsenybės kvietimą

D.Taurosevičius kovų be taisyklių pasaulyje išgarsėjo 2006–2007 metais, kai paeiliui iškovojo du čempiono titulus. Visiems buvo netikėta, kad tokių aukštumų pasiekė nuo mažens ne kovinio sporto, o regbio treniruotes lankęs atletas.

Lietuvį išgarsino kova „Battleground“ turnyro finale prieš tituluotą džiudžitsu kovotoją Daną Lauzoną. Šį patyrusį meistrą D.Taurosevičius privertė pasiduoti antrojo raundo pradžioje, kai sugriebė už kaklo ir atliko smaugimo veiksmą.

Po šios pergalės lietuvis buvo pakviestas į R.Gracie komandą, kuri kovojo komandų turnyruose.

„Manau, tai buvo didžiausias karjeros laimėjimas, nes buvau vienintelis ne brazilas R.Gracie komandoje“, – pasakojo su šia ekipa 2007 m. rugsėjį čempiono titulą laimėjęs D.Taurosevičius.

Svarbiausia – būti alkanam

Iš R.Gracie komandos lietuvis pasitraukė prieš šešerius metus, bet iki šiol prie savo pavardės rašo ne tik Taurus, bet ir mokytojo pavardę.

„Taip parodau pagarbą R.Gracie, kuris man padėjo siekti karjeros“, – sakė kovotojas.

Pastaruosius keletą metų D.Taurosevičius kaunasi tik „Ring of Combat“ turnyruose ir tai daryti jam sekasi – lietuvis laimėjo penkis iš eilės titulus.

„Apginti titulą labai sunku, nes į kovas be taisyklių ateina daug naujų kovotojų. Į ringą turi kopti ne tik pasirengęs fiziškai, bet ir būti itin alkanas pergalių.

Jei varžovas bus alkanesnis, būsi pasmerktas nesėkmei“, – pasakojo 2010 m. dukart iš eilės pralaimėjęs kovotojas.

D.Taurosevičiui šypseną kelia kalbos apie surežisuotas kovas, steroidus vartojančius atletus. Kovinio sporto žvaigždė patikino: dopingo testas yra privalomas prieš kiekvieną svarbesnę kovą, o apie silpnesnio varžovo parinkimą negali būti nė kalbos, nes lygos vadovai akylai stebi visus kovotojus.

„Profesionalų varžybose prieš kiekvieną dvikovą sportininkams atliekama daugybė sveikatos tyrimų. Privalai būti sveikas kaip jautis – paliegę į ringą neįleidžiami.

Be to, atletus prieš pat kovą tikrina ir nepriklausomas gydytojas ir prisiima visą atsakomybę“, – pasakojo kovotojas.

Pavyko išvengti traumų

Per karjerą nė karto nepasidavęs ir nokautu kovos nepralaimėjęs D.Taurosevičius teigė, kad į milžiniško populiarumo sulaukusias kovas be taisyklių veržiasi pulkai kovotojų iš viso pasaulio, todėl išlikti viršūnėje darosi vis sunkiau.

„Dauguma bendraamžių baigė karjerą dėl traumų, o aš rimčiau esu susižeidęs tik kartą – 2007 m. kovodamas dėl čempiono titulo su lenku Bartu Palaszewskiu susilaužiau ranką. Manau, kad dar penkerius metus galėsiu kautis“, – apie ateitį kalbėjo puslengvio svorio (iki 65,8 kg) kategorijoje kovojantis sportininkas.

Pasak D.Taurosevičiaus, tik elitui priklausantys kovotojai gali finansiškai apsirūpinti visam gyvenimui.

„Aukščiausio lygio dvikovose honoraras gali siekti ir pusę milijono dolerių, bet tokių kovotojų – vienetai. Pradedantieji gauna kelis tūkstančius dolerių, kurių vos pakanka sumokėti už treniruotes, papildus, draudimą“, – pasakojo lietuvis.

Sunku rasti specialistų

Nemažai atletų dar nebaigę karjeros ima steigti savo kovos menų mokyklas.

JAV savo mokyklą su partneriais buvo įsteigęs ir D.Taurosevičius. Galiausiai jis nusprendė, jog perspektyviau būtų investuoti į mokyklą Lietuvoje, kur dar nėra juntamas kovų be taisyklių bumas.

„Finansiškai gal labiau apsimokėtų klubą įkurti Vilniuje, bet nutariau atiduoti duoklę gimtiesiems Šiauliams, kur mane žino kelios kartos“, – pasakojo prieš kelias savaites mokyklą „Taurus“ atidaręs atletas.

Per pusmetį į JAV sugrįžti planavęs D.Taurosevičius netruko suprasti, kad viešnagė gerokai užtruks.

„Pernai Vilniuje surengtame „Hero’s“ turnyre pamačiau daug perspektyvių sportininkų. Jų Lietuvoje netrūksta, bet sunku surasti kompetentingų trenerių“, – pagrindinį rūpestį įvardijo kovotojas, kurio treniruotes jau lanko beveik 200 žmonių.

Neplanuotai ilgai gimtinėje užtrukęs D.Taurosevičius pripažino, kad šiemet į JAV sugrįžti jau nebepavyks. Todėl į 2015-uosius nusikėlė ir grįžimas į kovų be taisyklių ringą.

D.Taurosevičiaus karjera

Gimė 1977 m. balandžio 28 d. Šiauliuose.

Iki 2001 m. Šiaulių „Vairo“, Lietuvos regbio rinktinės žaidėjas.

MMA debiutavo 2002 m. lapkričio 9 d. ir debiutinėje kovoje nusileido amerikiečiui Mike'ui Acostai.

Kovų be taisyklių ringe kovojo 22 kartus ir iškovojo 17 pergalių.

13 iš 17 kovų laimėjo nepasibaigus dvikovos laikui.

Trumpiausia kova truko 23 sekundes. 2008 m. vasarį vykusioje kovoje Taurus taip smūgiavo Jerome’ui Isipui, kad tas nebepakilo nuo grindų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.