EUROLYGA 2023

Lietuvos svarsčių kilnotojams pergales neša ne raumenų masė

Lietuvos svarsčių kilnojimo sportininkų šią savaitę laukia didžiausias metų išbandymas – pasaulio čempionatas Vokietijoje, Hamburge lapkričio 20-24 dienomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:00 AM

Sportininkai varžysis dvikovės, ilgo ciklo ir estafetės rungtyse, skirtingose amžiaus grupėse (jaunimo, suaugusiųjų ir senjorų) ir svorio kategorijose. Kiekvienas Lietuvos komandos narys už rungtyse užimtas vietas gauna atitinkamai taškų, kurie keliauja į komandos sąskaitą ir čempionato pabaigoje yra paskelbiamos 3 tų metų stipriausios pasaulyje komandos. Prieš čempionatą mintimis pasidalino Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos vadovas Alfonsas Špokas.

– Kokie tikslai keliami sportininkams čempionate?

– Kiekvienam atletui – atskiros, individualios užduotys. Mūsų bendras tikslas – užimti kuo daugiau aukštesnių prizinių vietų ir įrodyti, kad mes esame maža, bet labai stipri šalis, nenusileidžianti ir kovojanti iki paskutinio jėgų lašo.

Šiais metais daug tikimasi iš jaunimo estafetės rungties dalyvių – jiems keliamas reikalavimas tapti prizininkais, taip pat daug vilčių ir iš visos komandos, kuri, manau, pasieks ir pagerins ne vieną rekordą. Mūsų šalies veteranai yra labai pajėgūs lyginant pasauliniu mastu, todėl ir jiems keliami aukšti reikalavimai: įrodyti, kad stipriausi veteranai svarsčių kilnotojai gyvena Lietuvoje.

– Kaip ruošėtės čempionatui? Ar sportininkai vartoja papildus, specialų maistą prieš startą?

– Mūsų sporte yra 3 rungtys: dvikovė, kuri susideda iš dviejų svarsčių stūmimo ir vieno svarsčio rovimo, estafetės (stūmimo veiksmo) ir ilgo ciklo. Kiekvienas sportininkas ruošiasi atitinkamai rungčiai, pagal jo trenerio sudarytą programą. Kai iki varžybų yra didelis laiko tarpas, atletai bėgioja dėl ištvermės ir dirba su įvairiais treniruokliais, kad sustiprintų raumenis, bet ne neužaugintų, nes didelė raumenų masė tik trukdo.

Pagrindiniai yra kojų, nugaros, trapecijos raumenys. Vėliau yra pereinama prie įtemptų ir sunkių treniruočių su svarsčiais. O priartėjus prie varžybų yra mažinamas krūvis. Maistas yra derinamas atsižvelgiant į sportininko dietą, svorį. Yra leidžiama vartoti aminorūgštis, kretiną, tačiau jie žino, kad „perlenkę lazdą“ gali nukentėti patys bei visa komanda, kadangi oficialiose varžybose čempionatuose vyksta dopingo kontrolė.

– Kur vyksta treniruotės? Kada, kiek laiko skiriama sportui?

– Kadangi Lietuvos rinktinę sudaro sportininkai iš visos Lietuvos, tad pasaulio čempionatui jie ruošiasi savo klubuose, savo įrengtose sporto salėse ar bet kur kitur, kur tik galimybės leidžia kilnoti svarčius. Visi Lietuvos sportininkai svarsčių kilnojimu užsiima savo laisvu laiku: po darbų, mokslų ar studijų. Treniruotės vidutiniškai užtrunka apie 2-3 valandas, 4 kartus per savaitę.

Svarčių kilnotojų veikla yra įvairi: vieni dirba, kiti studijuoja, treti dar mokosi. Jolita Vitkauskaitė, Tomas Miežlaiškis, Sergėjus Kirijenka, Tomas Dauskurdas ir Deividas Jarašūnas tarnauja KASP pajėgose, Andrius Kubilius studijuoja Lietuvos karo akademijoje, Julius Optas, Justas Optas ir Mantas Rudys yra Šaulių sąjungos nariai, o Stepanas Andrejevas dirba muitinėje.

– Kas yra favoritai šioje sporto šakoje?

– Pasaulio čempionato lyderiai jau daug metų yra didžiosios šalys, tokios kaip Rusija, Ukraina, Kazachstanas. Lietuviai taip pat yra pajėgūs ir dažnai iškovoja medalius: jie ne kartą tapo prizininkais ir nugalėtojais savo svorio kategorijose. Ankščiau stipriausi Lietuviai būdavo Vaitiekus Dobravolskis, Jonas Grinas ir panevėžietis Kazimieras Paltarokas.

– Kokie ankstesni pasiekimai? Kada pirmą kartą lietuviai startavo pasaulio pirmenybėse, koks aukščiausias Lietuvos pasiekimas, kas yra rinktinės lyderiai?

– Lietuvos komanda yra ne kartą tapusi Pasaulio, Europos čempionatų, įvairių amžiaus grupių prizininke, Baltijos šalių čempione. 2012 metais pakruojietis Artūras Balnionis pasaulio čempionate Italijoje užėmė 1 vietą, o pernai metais Rusijoje pasiekė jaunimo stūmimo pasaulio rekordą. Lietuva pasaulio pirmenybėse pirmą kartą sudalyvavo 1993-aisiais, Lipecke. Kadangi svarsčių kilnojimo sportas yra individuali sporto šaka, kiekvienas sportininkas kovoja už save, aiškių lyderių išskirti yra neįmanoma.

– Kada įkurta federacija?

– Lietuvos svarsčių kilnojimo federacija įkurta 1997 m., vienija per 300 svarsčių kilnojimo mėgėjų, priklausančių 9 klubams arba sportuojančių individualiai.

Į pasaulio čempionatą išvyko 21 Lietuvos sportininkas: Jolita Vitkauskaitė, Domantė Gedrimaitė, Milda Tamošaitytė, Gabija Gintauskaitė ir Nerijus Lenkauskas (Kuršėnai), Julius Optas ir Justas Optas (Batakiai), Artūras Balnionis, Valdas Jankauskas ir Valdas Vaicekauskas (Pakruojis), Mantas Rudys ir Ovidijus Tarutis (Panevėžys), Tomas Miežlaiškis (Marijampolė), Gintaras Žilinskas (Prancūzija), Sergėjus Kirijenka, Remigijus Šedys, Tomas Dauskurdas ir Deividas Jarašūnas (Jonava), Andrius Kubilius (Kaišiadorys), Jonas Grinas (Biržai) ir Stepanas Andrejevas (Ignalina). Su komanda kartu keliavo tarptautinės kategorijos teisėjas Rolandas Kubilius (Kaišiadorys), Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos prezidentas Alfonsas Špokas (Jonava) ir treneriai Antanas Gricius (Kuršėnai) bei Algirdas Navickas (Pakruojis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.