EUROLYGA 2023

Neįprastas garsių sportininkų startas - lenktynėse su ligomis

Esate pirkę savo artimiesiems lelijų, eidami su jais atsisveikinti? Kad, kartu su kitais, liūdesio apkabintais, širdies gilumoje burnojote ant vėžio? Ant ligos, kuri visada ateina per anksti? Sportininkai - ne išimtis. Jie taip pat gerai žino, ką reiškia netektis. Todėl nepraeina išdidžiai pro sunkai sergančius žmones. Bet jie puikiai žino ir tai, kad sunkias ligas galima aplenkti, tik pirmiausia jas reikia laiku pastebėti bėgimo takelyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 11, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:29 AM

"Mano močiutė ir šiuo metu serga krūties vėžiu, - užsiminė sportininko karjeros laiptais sparčiai kopiantis  penkiakovininkas, Lietuvos žaidynių čempionas Vladislavas Sosnovskis. - Visa laimė, kad ligą medikai anksti diagnozavo, kai ji dar nebuvo įsisenėjusi". 

Pasak irkluotojos, pasaulio ir Europos čempionės Donatos Vištartaitės, vėžys pėdsakų palieka kone kiekvienoje šeimoje. "Ir mano senelis iš tėvo pusės, ir močiutė - iš mamos pusės sirgo vėžiu. Jų nebėra. Močiutė mirė prieš penkerius metus, bet atsisveikinimo skausmas iki šiol sudilgčioja", - užsiminė  D.Vištartaitė.    

Sveika gyvensena - ne tušti žodžiai

"Kol kas vėžys mano giminės neišklibino, - pratarė olimpinė ir pasaulio čempionė penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.   - Tačiau augindama vaiką suvokiau, kad nėra paprasta gyventi sveikai".

"Sveika gyvensena" - įkyrėjęs terminas. Tačiau kai kitaip apibūdinti taisyklingos mitybos, darbo-poilsio režimo ir sporto dermę?  "Visa bėda, kad nėra paprasta sveikai gyventi, - patikino Laura. - Sportininkų sveikata tikrinama nuolat, bet kiti žmonės tik patys gali savo sveikata pasirūpinti.

Neseniai mane pribloškė vieno tyrimo rezultatai, - vaikų kraujo sudėtis - biocheminiai jo rodikliai - labai prasti. Esą, reikia žiūrėti, ką valgai.

O ką mes valgome? Duokite man jo gero, kokybiško - mielai nusipirksiu. Bet ateinu į parduotuvę, ir nežinau, ką vaikui nupirkti. Juk maisto produktų kokybė anaiptol ne tokia, kokios reikia. Mėsa? Pienas?.. Ir pati jo negeriu, ir vaikui neduodu. Nėra paprasta sveikai gyventi".               

Nebėgo nuo akcijos  

Turėdamos skaudžios patirties, sporto žvaigždės be didesnių įkalbinėjimų tapo socialinės akcijos „Aplenk ligą“ ambasadoriais.

Šie garsūs sportininkai - penkiakovininkai L.Asadauskaitė, jaunių pasaulio čempionė Ieva Serapinaitė, V.Sosnovskis bei irkluotoja D.Vištartaitė, dalyvaudami akcijoje "Aplenk ligą", nuo šiol kvies žmones  kuo anksčiau išsitirti, ar neserga vėžiu. Tai padaryti galima nemokamai, naudojantis  vėžio prevencijos programų teikiama galimybe.

Sportininkai nė neabejoja, kad svarbu nuolat rūpintis savo sveikata tam, kad netektų varstyti gydymo įstaigų durų tuomet, kai sunkios ligos jau būna suleidusios šaknis.

Ketvirtadienį, gruodžio 11-ąją sostinėje, Centro poliklinikoje surengta fotosesija, kurioje dalyvavę sporto žvaigždės paskelbė ir keletą mėnesių truksiančios akcijos „Aplenk ligą“ startą.

Sumanytojai - sportininkai ir medikai 

Akciją „Aplenk ligą“ sumanė Valstybinė ligonių kasa (VLK) ir Lietuvos Tautinis olimpinis komitetas (LTOK), o partnere tapo Centro poliklinika.

Pasak laikinojo VLK vadovo Gintaro Kacevičiaus, viliamasi, kad toks netradicinis būdas padės paskatinti žmones nuolat rūpintis savo ir artimųjų sveikata, sveikai gyventi ir nepamiršti laiku apsilankyti pas gydytojus.

„Ir medikų, ir sportininkų tikslas – toks pat: išsaugoti kuo daugiau gyvybių, - užbėgti už akių vėžiui, kuris yra viena klastingiausių ligų.

Labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių pasinaudotų valstybės suteiktomis galimybėmis dalyvauti ankstyvosios vėžio patikros programose. Būtent jos suteikia galimybę nemokamai išsitirti, ar nėra krūties, gimdos kaklelio, storosios žarnos, prostatos vėžio užuomazgų bei požymių, įspėjančių apie širdies ir kraujagyslių ligas.

Kviečiame aktyviau naudotis ir kitomis paslaugomis gydymo įstaigose, už kurias sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis bei nemokėti iš savo kišenės“,- kalbėjo G.Kacevičius.

VLK direktoriaus pavaduotojos Neringos Bernotienės teigimu, skyrę laiko fotosesijai garsūs sportininkai ir vėliau kvies žmones rūpintis savo ir artimųjų sveikata.

„Bus sukurti vaizdo klipai, kurie bus transliuojami didžiųjų miestų viešajame transporte, interneto erdvėse, gydymo įstaigų vaizdo ekranuose.

Taip pat bus sukurta speciali fotografijų paroda, kuri keliaus per visą Lietuvą – po aukščiausias šalies institucijas, gydymo įstaigas, socialinius partnerius. Tad sportininkų skelbiama žinia gyventi sveikai bus skleidžiama labai plačiai“, - pasakojo N. Bernotienė.

Programos - ne tik popieriuje  Vėžio prevencijos programos -  ne naujiena. Tačiau žmonės, net ir gavę elektroniniu paštu kvietimą atvykti pas gydytoją patikrai, jį ignoruoja. "Dabar kvietimus siunčiame ne tik elektroniniu paštu, bet patys skambiname žmonėms. Yra darbuotojų komanda, kurie tai daro. Paskambinus, pacientai ne tik pakviečiami, bet iš karto užregistruojami pas gydytoją", - sakė Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras. 

Be to, Centro poliklinikos sumanymu, jei tik tam bus skirta finansavimo, kitąmet, galbūt - jau sausį gyventojams bus suteikta galimybė poliklinikoje profilaktiškai sveikatą pasitikrinti ir šeštadieniais.

"Vardan pacientų patogumo planuojame vieną šeštadienį per mėnesį ar kartą per ketvirtį sudaryti galimybes apsilankyti poliklinikoje pas tam tikrų specialybių gydytojus ir pasitikrinti pagal prevencines programas, taip pat gauti dietologo bei burnos higienisto paslaugas“, - teigė K.Štaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.