EUROLYGA 2023

Lietuvos metų buriuotojas nedalyvaus olimpinėje Rio regatoje

Geriausiu Lietuvos buriuotoju išrinktas Rokas Milevičius nepuoselėja olimpinių vilčių. „Volvo Ocean Race“ lenktynėse dalyvaujantis kaunietis neketina varžytis 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynėse.

„Volvo Ocean Race“ lenktynėse plaukiantis R.Milevičius išrinktas Lietuvos metų buriuotoju.<br>Stefano Coppers/„Team Brunel“/„Volvo Ocean Race“ nuotr.
„Volvo Ocean Race“ lenktynėse plaukiantis R.Milevičius išrinktas Lietuvos metų buriuotoju.<br>Stefano Coppers/„Team Brunel“/„Volvo Ocean Race“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jan 13, 2015, 5:41 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:56 AM

Jis toliau mėgaujasi didžiausiu gyvenimo nuotykiu, bet jau nenori bristi į senus vandenis.

„Neketinu varžytis dėl kelialapio į Rio žaidynes. Situaciją vertinu realiai, o po „Volvo Ocean Race“ finišo turėčiau vienintelę galimybę dalyvauti olimpinėje atrankoje“, – „Lietuvos rytui“ neslėpė R.Milevičius.

28-erių kaunietis Indijos vandenyne dabar tęsia kovą „Volvo Ocean Race“ (VOR) – prestižiškiausiose jūrinių jachtų lenktynėse aplink pasaulį.

Kartu su „Brunel“ (Olandija) komanda jis plaukia trečiajame VOR etape iš Abu Dabio į Sanja uostą Kinijoje.

Pirmąsyk išrinktas geriausiu

R.Milevičius pirmąsyk per karjerą buvo išrinktas geriausiu Lietuvos metų buriuotoju, bet negalėjo pats atsiimti laureatui skirtų prizų per dar sausio 10-ąją Vilniuje surengtas iškilmes.

Rokas sulaukė ne tik asmeninio pripažinimo – pirmojo lietuvio patekimą į VOR pragarą Lietuvos buriuotojų sąjunga ir žurnalas buriuotojams „Vėjo!3“ paskelbė ir šalies buriavimo metų įvykiu.

„Ačiū! Tai man tikrai labai svarbus įvertinimas, – socialiniame tinkle „Facebook“ savo draugams ir gerbėjams dėkojo R.Milevičius, nuo sausio 3-osios vėl prižiūrėdamas „Brunel“ jachtos gerves trečiajame VOR etape. – O laive viskas tvarkoj, po truputį stiprėja vėjas, bet tuo pačiu ir aštrėja. Ryt turėtų mus pasitikti aštrus „beidevindas“, taip kad vis dar pakankamai lėtai, bet judam į priekį“.

Lenktynėse – 12 olimpiečių

Elitinėse lenktynėse aplink pasaulį kartu su geriausiu Lietuvos 2014 metų buriuotoju vėjus gaudo pasaulio buriavimo elitas.

VOR jachtose šį sezoną sėdi net 12 olimpiečių.

Net trijose olimpiadose dalyvavęs „Mapfre“ škiperis Ikeras Martinezas kartu su kitu ispanu Xabi Fernandezu yra iškovę auksą 2004-asiais Atėnuose ir sidabrą – 2008-aisiais Pekine.

„Abu Dhabi“ komandos škiperis britas Ianas Walkeris du kartus – dar 1996 metais Atlantoje ir 2000-aisiais Sidnėjuje – olimpinėse regatose iškovojo sidabro medalius.

Dar vienas „Mapfre“ narys ispanas Rafa Trujillo 2004 metais iš Atėnų taip pat grįžo su sidabro medaliu.

2014-2015 m. VOR lenktynėse R.Milevičius yra vienintelis „Brunel“ komandos narys, turintis olimpinės patirties. 2012 m. Londono žaidynėse „Laser“ laivu plaukęs lietuvis užėmė 42-ąją vietą.

„Kovodamas dėl kelialapio į Londono žaidynes turėjau vienas atlaikyti milžinišką konkurencinę kovą. Tuomet įdėjau tikrai daug pastangų, bet pasiekiau savo tikslą, – pasakojo R.Milevičius. – Sportinė karjera ir olimpiada man labiausiai padėjo pakliūti į „Brunel“ komandą“.

Olimpiadai neužtenka tik noro

Būsimos 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynes dabar atsiliepia net VOR eigai.

„Mapfre“ škiperis I.Martinezas trečiajame etape jau perleido komandos vairą bendražygiui X.Fernandezui, nes pasiryžęs ketvirtąsyk per karjerą dalyvauti olimpinėse žaidynėse,

38-erių ispanas dabar priverstas dalyvauti olimpinėje atrankoje, nes ruošiasi startui Rio de Žaneire su katamaranu („Nacra 17“).

Bet dar prieš išvykdamas į trečiąjį iš devynių VOR etapų R.Milevičius „Lietuvos rytui“ patvirtino, jog jis neketina dar kartą vaikytis olimpinės svajonės.

„Mano svoris priklauso jau kitai kategorijai, todėl dabar jau net negalėčiau sėstis į „Laser“ jachtą. Galėčiau grįžti į „Finn“ klasę, bet viską pradėti vėl nuo nulio būtų labai sunku, – neslėpė Rokas. – Kai pasieksim „Volvo Ocean Race“ finišą, bus likusi vienintelė atranka į Rio žaidynes. Laiko pasiruošti naujam startui būtų labai nedaug, nes bus likęs vos pusmetis iki olimpiados.

Pasirengimas olimpiadai suryja daug laiko, daug energijos ir daug finansų. Po Londono žaidynių puikiai žinau, kiek reikia įdėti pastangų ir kiek reikia energijos, norint ten patekti. Žvelgiu į situaciją realiai, todėl gauti tą kelialapį man būtų labai sunku“.

R.Milevičius pripažįsta, jog būtų smagu dar kartą per karjerą pajusti olimpinę dvasią, bet tai padaryti galima bus ir kitaip.

„Galėčiau vykti į žaidynes nebent kaip treneris. Dabar norėčiau atiduoti visą savo sukauptą patirtį jauniesiems mūsų sportininkams“, – sakė geriausias 2014 metų Lietuvos buriuotojas.

„Volvo Ocean Race“ olimpiečiai

2014-2015 m. lenktynėse aplink pasaulį plaukia net 12 buriuotojų, jau dalyvavusių olimpinėse žaidynėse. Skirtingoms komandoms dabar priklausantys olimpiečiai per 22 pasirodymus žaidynėse yra iškovoję 5 medalius.

Rokas Milevičius („Brunel“): 2012 m. Londonas („Laser“ klasė, 42-a vieta).

Ikeras Martinezas (Ispanija, „Mapfre“): 2004 m. Atėnai („49er“, auksas), 2008 m. Pekinas („49er“, sidabras), 2012 m. Londonas („49er“).

Xabi Fernandez (Ispanija, „Mapfre“): 2004 m. Atėnai („49er“, auksas), 2008 m. Pekinas („49er“, sidabras), 2012 m. Londonas („49er“).

Rafa Trujillo (Ispanija, „Mapfre“): 2000 m. Sidnėjus („Star“), 2004 m. Atėnai („Finn“, sidabras), 2008 m. Pekinas („Finn“), 2012 m. Londonas („Finn“).

Ianas Walkeris (Didžioji Britanija, „Abu Dhabi“): 1996 m. Atlanta („470“, sidabras), 2000 m. Sidnėjus („Star“, sidabras).

Chuny Bermudez (Ispanija, „Abu Dhabi“): 2004 m. Atėnai („Star“)

Adilas Khalidas (JAE, „Abu Dhabi“): 2008 m. Pekinas („Laser“).

Andre Fonseca (Brazilija, „Mapfre“): 2000 m. Sidnėjus („470“), 2004 m. Atėnai („49er“), 2008 m. Pekinas („49er“).

Chrisas Nicholsonas (Australija, „Vestas Wind“): 2000 m. Sidnėjus („49er“), 2004 m. Atėnai („49er“).

Carolijna Brouwer (Olandija, „SCA“): 2000 m Sidnėjus („470“), 2004 m. Atėnai („Europa“), 2008 m. Pekinas („Tornado“).

Annie Lush (Didžioji Britanija, „SCA“): 2012 m. Londonas („Elliott 6 m“).

Sally Barkow (JAV, „SCA“) – 2008 m. Pekinas („Yngling“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.