EUROLYGA 2023

Metų sportininkė – R. Meilutytė, treneris – J. Kazlauskas

Naujo formato Lietuvos sporto apdovanojimuose nuaidėjo praėjusių metų geriausiųjų vardai. Jau tradiciškai vienas trofėjus keliaus į plaukikės Rūtos Meilutytės lentyną, tačiau šįkart buvo renkami būtent du labiausiai nusipelnę sportininkai – vyras ir moteris, tad geriausiojo titulu džiaugėsi ir irkluotojas Jevgenijus Šuklinas.

Lietuvos sporto laureatai.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos sporto laureatai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jan 19, 2015, 6:23 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

J.Šuklinui apdovanojimą įteikė Virgilijus Alekna ir Andrius Mamontovas, o R.Meilitytei – Arvydas Sabonis ir Marijonas Mikutavičius.

Naujas formatas

Pirmadienį Vilniaus kongresų rūmuose iškilminga ceremonija prasidėjo naujas Lietuvos sporto apdovanojimų projektas, kurį pirmą kartą rengė Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD), Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) ir Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF).

Du dešimtmečius geriausiajam sportininkui įteikiamą „Šaulio“ skulptūrą šiemet pakeitė naujas prizas. Per ankstesnius metų sportininko apdovanojimus buvo renkamas vienas geriausias atletas, tačiau naujame projekte nutarta rinkti geriausią vyrą ir moterį.

Šiemet sportininkus rinko žurnalistai, sirgaliai ir specialistai. Jie visi rinkosi iš trijų kandidatų, kuriuos išrinko taryba, įvairiose kategorijose.

Dar vienas triumfas

Apdovanojimą iš legendinio krepšininko Arvydo Sabonio ir atlikėjo Marijono Mikutavičiaus netiesiogiai gavusi R.Meilutytė jau trečius metus iš eilės laimi sportininkų apdovanojimus. Jai garbės pakyla priklausė 2012 ir 2013 metais. 17-metei plaukikei dabar trūksta vieno Metų sportininkės apdovanojimo, kad pavytų Virgilijų Alekną, kuris trofėjų laimėjo keturiskart – 2000, 2004, 2005 ir 2006 metais.

R.Meilutytė apdovanojimuose dalyvauti negalėjo, nes kartu su Giedriumi Titeniu treniruojasi Tenerifėje. Kelionė į Lietuvą būtų sujaukusi sportininkės planus, tad po ilgų diskusijų buvo nuspręsta, kad plaukikė savo kalbą sakys nuotoliniu būdu.

„Gaila, kad negaliu būti su jumis, bet toks sportininko darbas. Man didžiausia garbė tapti geriausia sportininke. Tai paskatina siekti dar didesnių rezultatų. Dėkoju visiems, kurie palaiko. Siunčiu šilčiausius linkėjimus“, - sakė R.Meilutytė.

R.Meilutytė šiemet užpildė savo trofėjų kolekciją medaliais, kurių neturėjo. Ji dukart tapo jaunimo olimpinių žaidynių čempione, Europos čempionate Vokietijoje iškovojo 50 m plaukimo krūtine auksą. Pasaulio čempionate trumpajame – 25 metrų – baseine Katare R.Meilutytė laimėjo auksą ir sidabrą. Čempione ji tapo 50 m krūtine rungtyje, o sidabro medalį iškovojo 100 m krūtine.

R.Meilutytė dėl geriausios sportininkės vardo varžėsi su Kiokušin karatė atstove Inga Mikštaite, kuri liko trečia ir irkluotoja Milda Valčiukaitė. Pataroji 20-metų sportininkė  Italijoje vykusiose jaunimo (iki 23 metų) čempionate tapo nugalėtoja.

34 metų I.Mikštaitė Europos čempionate vėl tapo čempione svorio kategorijoje iki 65 kilogramų. Absoliučios kategorijos Europos čempionate Kaune ji buvo antra.

Geriausias – irkluotojas

Metų sportininko rinkimuose tarpusavyje varžėsi imtynininkas Edgaras Venckaitis, irkluotojas J.Šuklinas ir sunkiaatletis Aurimas Didžbalis.

28 metų J.Šuklinui šįkart pavyko pranokti konkurentus. Jis pastaruosius metus likdavo už R.Meilutytės nugaros, tačiau naujasis formatas sportininkui suteikė galimybę.

J.Šuklinas Rusijoje vykusiame pasaulio čempionate vienviečių kanojų varžybose 200 m sprinto rungtyje laimėjo bronzą. Tokį rezultatą jis yra pasiekęs 2006, 2007 ir 2009 metais.

2012 metais sporto žurnalistai J.Šukliną buvo išrinkę Metų sportininku kartu su R.Meilutyte.

23 metų A.Didžbalis pasaulio čempionate Kazachstane iškovojo bronzą dvikovėje svorio kategorijoje iki 94 kilogramų. Po dėl dopingo vartojimo gautos diskvalifikacijos A.Didžbalis taip pat pelnė mažąjį sidabro medalį rovimo rungtyje.

28 metų E.Venckaitis pasaulio čempionate laimėjo bronzą svorio kategorijoje iki 66 kilogramų.

J.Kazlauskas – be konkurentų

Metų trenerio nominacijoje Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Jonas Kazlauskas lygių neturėjo. 60 metų treneris pasaulio čempionate Ispanijoje lietuvius nuvedė iki ketvirtosios vietos.

„Esu labai sujaudintas, nes nesitikėjau. Tai garbė mano personalui, nes tai nėra mano vieno nuopelnas. Dėkoju visų mūsų šeimoms, kurios laukia namuose, kai mes atliekame darbą. Tai dar labiau įpareigoja“, - sakė J.Kazlauskas.

Jo konkurentais rinkimuose buvo plaukimo treneris Žilvinas Ovsiukas, ugdęs R.Meilutytė ir G.Titenį bei sunkiosios atletikos treneris Bronislovas Vyšniauskas.

Apdovanojimai.

Už nuopelnus Lietuvos sportui. Prezidentas Valdas Adamkus.

„Tai tikrasis sporto žmogus. Neturėjome jokių ginčų dėl šios nominacijos, nes išgirdus jo vardą sutiko visi, kad jis – verčiausias“, - sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

V.Adamkui atėjus atsiimti apdovanojimo salėje susirinkę žmonės atsistojo ir plojo.

„Šiandieną turime visą eilę puikių sportininkų. Pritrūktų ir dovanų jiems visiems. Iš sportininko reikalaujama daug. Sakyčiau, kad jo dvasinis nusistatymas – pats reikšmingiausias, nes jis pareikalauja daugiausia darbo, pasiryžimo ir pergalės pasiekimo. Naudodamasis proga noriu kreiptis į valstybės vadovus, savivaldybių vadovybes, kad šios atkreiptų ypatingą dėmesį į jaunimą. Laikas į mūsų mokslo ir švietimo sistemą sugrąžinti sportą. Reikia sudaryti sąlygas sportininkams ruoštis“, - sakė V.Adamkus.

Metų sportininkė. Rūta Meilutytė. Plaukikė šiemet savo kolekciją papildė paskutiniais titulais, kurių dar neturėjo – ji dukart tapo antrųjų jaunimo olimpinių žaidynių Kinijoje čempione ir iškovojo auksą Europos čempionate Vokietijoje 50 m krūtine rungtyje (29,89 sek.). Didžiojoje Britanijoje besitreniruojanti kaunietė metus ji baigė aukso (50 m krūtine) ir sidarbo (100 m krūtine) medaliais trumpajame baseine pasaulio čempionate Katare. Su ja konkuravo Inga Mikštaitė. Kiokušin Karatė atstovė Europos čempionate Azerbaidžane susigrąžino žemyno čempionės titulą svorio kategorijoje iki 65 kg. Rudenį kaunietė buvo antra absoliučios kategorijos Europos čempionate, kuris vyko Kaune.

Irkluotoja Milda Valčiukaitė  šiemet Italijoje vykusiose jaunimo (Iki 23 metų) pirmenybėse artimiausią varžovę ji aplenkė daugiau nei 4 sek.

Metų sportininkas. Jevgenijus Šuklinas. Irkluotojui prizą įteikė Valdas Adamkus. 28 metų atletas išlieka pasaulio elite, pasaulio čempionate Rusijoje vienviečių kanojų varžybose 200 m sprinto rungtyje pelnęs bronzos medalį – 38,423 sek. Sportininkas iš Visagino pakartojo 2006, 2007 ir 2009 metų rezultatą. Į nominaciją pretendavo Aurimas Didžbalis. 23 metų sportininkas sugrįžo po diskvalifikacijos dėl dopingo ir pasaulio čempionate Kazachstane svorio kategorijoje iki 94 kg iškovojo bronzos medalį (dvikovės suma – 399 kg). Rovimo rungtyje klaipėdietis pelnė mažąjį sidabro medalį (185 kg).

Imtynininkas Edgaras Venckaitis pasaulio čempionate Uzbekistane laimėjo bronzos apdovanojimo svorio kategorijos iki 66 kg varžybose. Iš 10 vaikų šeimos kilęs tauragiškis lemiamoje kovoje dėl medalio per 17 sek. patiesė 2010 metų pasaulio čempioną iš Azerbaidžano.

Metų treneris. Jonas Kazlauskas. Lietuvos krepšinio rinktinės treneris kartu su ekipa pasaulio čempionate Ispanijoje užėmė 4-ąją vietą. Į nominaciją pretendavo Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas bei sunkiosios atletikos treneris Bronislovas Vyšniauskas.

Metų vyrų komanda. Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas. 25 metų S.Ritteris ir 21 metų R.Maščinskas Europos čempionate Serbijoje finišą pasiekė per 6 min. 8,82 sek. ir pagerino varžybų rekordą. Pasaulio čempionate Olandijoje jie buvo ketvirti. Irkluotojai pranoko pasaulio čempionate ketvirtąją vietą užėmusią vyrų krepšinio rinktinę bei mažojo regbio rinktinę, patekusi į 12 komandų elito grupę.

Metų moterų komanda. Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė. Irkluotojos Europos čempionate Serbijoje iškovojo sidabrą, o pasaulio čempionate buvo ketvirtos. Apdovanojimą moterims įteikė stilistas Juozas Statkevičius ir buvęs futbolininkas Edgaras Jankauskas. Šiaulių moterų futbolo komanda „Gintra-Universitetas“ ekipa taip pat taikėsi į prizą. Šiaulių futbolininkas įveikė Čempionų lygos atrankos barjerą, pateko į pagrindinį turnyrą, o tada pasiekė aštuntfinalį. Į apdovanojimą pretendavo Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė. Pajėgiausia Lietuvos paplūdimio tinklinio pora jaunimo (iki 21 metų) pasaulio čempionate iškovojo sidabrą.

Metų proveržis. Andrius Gudžius (disko metimas). „Esu maloniai nustebintas, gavęs tokį puošnų apdovanojimą“, - sakė sportininkas, atskirai padėkojęs žmonai.

Metų sugrįžimas. Giedrius Titenis (plaukimas). G.Titenis atvykti negalėjo, nes treniravosi Tenerifėje. Plaukikas įveikė futbolininką vartininką Giedrių Arlauskį ir po diskvalifikacijos dėl dopingo vartojimo sugrįžusi Aurimą Didžbalį.

Metų pergalė.  Lietuvos vaikinų krepšinio 3x3 rinktinė. Į nominaciją pretendavo Ramūnas Navardauskas, tapęs pirmuoju lietuviu, kuriam pavyko laimėti prestižinių „Tour de France“ lenktynių etapą bei Lietuvos vyrų mažojo regbio rinktinė, patekusi į elito grupę. Paskelbus, kam atiteko apdovanojimas, salėje džiugūs plojimai iškart nepasigirdo - nuaidėjo atodūsis. Krepšininkai  triumfavo II jaunimo olimpinėse žaidynėse Nandzinge (Kinija), kur laimėjo visas 13 rungtynių, o finale per pratęsimą įveikė prancūzus.

Metų sportininkas su negalia. Mindaugas Bilius. Lengvaatletis Europos čempionate iškovojo du aukso medalius – aukso ir sidabro. Jo konkurentas Kazimieras Dauskurtas Europos kurčiųjų badmintono čempionate laimėjo tris bronzos medalius. Jonas Spudis Europos čempionate laimėjo auksą ieties metimo rungtyje.

Apdovanojimas už pagalbą sportininkams. Werneris Hansas Zwimpferis. 70-metis šveicaras yra ilgametis Lietuvos irklavimo rinktinės rėmėjas, padedantis mūsų sportininkams ir asmeninėmis lėšomis, ir rengiant treniruočių stovyklas Šveicarijoje ir Italijoje.

„Lietuvos sportininkų dvasia – fantastiška“, - sakė W.Hansas Zwimpferis. Į šią nominaciją pretendavo ir Dalius Barkauskas, nuo 2000 metų dirbantis Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiuoju gydytoju bei Kauno miesto savivaldybė, padėjusi Kauno „Žalgirio“ komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.