EUROLYGA 2023

V. Vencienė siūlo žiemos sporto kritikams kol kas patylėti

12–ajame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje, kuris sausio 25–30 dienomis vyks Austrijos regione Vorarlberge ir Lichtenšteine, dalyvaus 12 mūsų šalies sportininkų, kurie varžysis biatlono, slidinėjimo, kalnų slidinėjimo ir dailiojo čiuožimo varžybose.

V.Vencienė vadovaus Lietuvos olimpinei delegacijai.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Vencienė vadovaus Lietuvos olimpinei delegacijai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Jan 21, 2015, 2:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:34 AM

Visą delegaciją sudarys 22 asmenys, o jai vadovaus olimpinė čempionė, Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) už žiemos sporto šakas atsakinga Vida Vencienė.

Iš viso Vakarų Austrijoje ir Lichtenšteine varžysis 1530 sportininkų iki 18 metų amžiaus iš 45 šalių.

„Šiose žaidynėse dalyvauja sportininkai iki 18 metų, todėl jiems tai yra svarbiausias jų karjeroje startas, kuriam daugelis jų ruošėsi visą gyvenimą. Atstovauti Lietuvai olimpinėse varžybose yra didžiulė paskata ne tik jauniems sportininkams, bet ir jų treneriams“, – sakė V.Vencienė.

1988–ųjų Kalgario olimpinė čempionė puikiai supranta, kad artimiausius 50 metų jos pasiekimų niekas nepakartos, tačiau nereiškia, kad mūsų šalies žiemos sportininkai verti tik pašaipų dėl žemų vietų.

„Visi gerai žinome, kaip sunku privilioti vaikus į žiemos sporto šakas, kurios yra ir brangios, ir sunkios fiziškai. Atrankos beveik nėra, todėl reiktų nulenkti galvą prieš tuos rajonus, kuriuose ugdomi žiemos sporto šakų atstovai. Būtų neteisinga, jei geriausi sportininkai negautų tokių galimybių dalyvauti olimpinėse varžybose“, – sakė olimpinė čempionė.

Sportininkų palydų į olimpinį festivalį nebus, nes visi jie rengiasi startams Europoje, kur yra sniego ir ledo.

„Labai svarbu, kad šiemet jiems atsirado galimybių ruoštis geromis sąlygomis, bet reiktų, kad tokias sąlygas jie turėtų kelias mėnesius per metus, o ne kelias savaites. Tada būtų galima tikėtis rimtesnių rezultatų“, – teigė V.Vencienė.

Keturi biatlonininkai – Lukas Čepulis (Ignalina), Linas Banys (Anykščiai) ir Elvyra Branicka (Nemenčinė), Alina Tuzikaitė (Visaginas) – ir keturi slidininkai – Deividas Kliševičius (Ignalina), Rokas Vaitkus (Šiauliai), Neda Bukovskytė (Utena), Silvija Adomonytė (Anykščiai) – šiuo metu treniruojasi kalnuose Lenkijoje.

„Treneris Marijamas Kačanovskis mane sakė, kad ten yra daug sniego ir jis dar vis krenta“, – teigė V.Vencienė.

Dėl permainingos žiemos net ir atrankos varžybas teko rengti Latvijoje.

Trys kalnų slidininkai – vilniečiai Ilzė Cibulskaitė, Greta Piliponytė ir Kasparas Gudžius – jau antrą savaitę treniruojasi Italijoje, kur gali tobulėti profesionaliose trasose.

„Kalnų slidinėjimo sportas – dar brangesnis, todėl be tėvų finansinės paramos pasirengti žaidynėms ir apskritai sportuoti jiems būtų neįmanoma“, – pažymėjo delegacijos vadovė.

Aukščiausios vietos festivalyje tikimasi iš iš dailiojo čiuožimo atstovės vilnietės Aleksandros Golovkinos, kuri treniruojasi Kauno „Baltų ainių“ klube.

16–metė mergina nukonkuravo kitas dvi čiuožėjas Lietuvoje ir olimpinėms varžyboms rengiasi Prancūzijoje, kur pavyko gauti geras sąlygas čiuožykloje Paryžiuje.

Žaidynių atidarymas bus surengtas sausio 25–ąją, bet dar neaišku, kad bus Lietuvos delegacijos vėliavnešys.

Daugiausia šansų gauti šias garbingas pareigas turi slidininkas L.Čepulis.

„Spręsime kartu su LTOK prezidente Daina Gudzinevičiūte, kuri atvyks į Lichtenšteiną ir Austriją stebėti pirmųjų startų“, – sakė V.Vencienė.

LTOK vadovė, pernai Sočyje iš arti mačiusi lietuvių startus žiemos olimpinėse žaidynėse, taip pat iš anksto nenurašo mūsų šalies atletų galimybių.

„Turime puikių pavyzdžių, kaip dalyvavimas žiemos olimpiniuose festivaliuose davė pradžią karjerai. Štai biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė startavo festivalyje 2001 metais Vuokatyje (Suomija), o paskui dalyvavo net ketveriose olimpinėse žaidynėse.

2007 metais Chakoje (Ispanija) rungtyniavo biatlonininkas Tomas Kaukėnas, kuris pernai Sočyje ilgai buvo tarp lyderių 20 km lenktynėse ir vos nesukūrė stebuklo.

O prieš dvejus metus Brašove (Rumunija) Gabrielė Leščinskaitė laimėjo sidabrą merginų biatlono varžybose, neseniai ji tapo Lietuvos suaugusiųjų čempione ir jau dalyvauja pasaulio taurės varžybose.

Svarbiausia, kad šios varžybos būtų įsimintinos jauniems sportininkams, skatintų ir padėtų jiems tobulėti, o geriausiems būtų tramplinas į didįjį sportą“, – sakė D.Gudzinevičiūtė.

Lietuvos delegacija.

Biatlonas. Lukas Čepulis (Ignalina), Linas Banys (Anykščiai) ir Elvyra Branicka (Nemenčinė), Alina Tuzikaitė (Visaginas). Treneriai – Marijanas Kačanovskis ir Gintautas Čepulis.

Slidinėjimas. Deividas Kliševičius (Ignalina), Rokas Vaitkus (Šiauliai), Neda Bukovskytė (Utena), Silvija Adomonytė (Anykščiai). Treneriai – Karolis Baltakis ir Stasys Dervinis.

Kalnų slidinėjimas. Ilzė Cibulskaitė, Greta Piliponytė, Kasparas Gudžius (Visi – Vilnius). Treneriai – Anžela Aleksandravičienė ir Audrius Santackas.

Dailusis čiuožimas. Aleksandra Golovkina (Vilnius/Kaunas). Treneris – Dmitrijus Kozlovas.

Misijos vadovė – Vida Vencienė, atstovė ryšiams su organizaciniu komitetu – Lina Vaisetaitė, gydytoja – Diana Baubinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.