EUROLYGA 2023

Austrija su dviem lietuviais – tarp 16 geriausių pasaulyje

Austrijos rankinio rinktinė, kuriai atstovauja du natūralizuoti lietuviai, iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas. Tarp 16 geriausiųjų austrai pateko pirmą kartą nuo tada, kai turnyre dalyvaujančių komandų skaičius buvo padidintas iki 24. Po trečiadienį A ir B grupėse įvykusių ketvirtojo turo rungtynių teisę žaisti antrajame etape taip pat užsitikrino Ispanijos, Kataro, Slovėnijos, Kroatijos ir Makedonijos rinktinės.

Austrai užsitikrino vietą atkrintamosiose varžybose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Austrai užsitikrino vietą atkrintamosiose varžybose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 22, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:04 AM

A grupė

Slovėnija – Brazilija 35:32 (19:18). D.Gajičius 12, S.Skube 5/ F.Ribeiro 7, Th.Santosas 5.

Čilė – Baltarusija 23:34 (11:14). R.Salinasas 6/ S.Rutenka 8, B.Puchovskis 8, Dz.Rutenka 6, M.Babičevas 6.

Kataras – Ispanija 25:28 (10:8). Ž.Markovičius 10, R.Capote 5/ V.Rivera 7, V.Tomasas 6.

Lentelė: 8 – Ispanija, 6 – Kataras, Slovėnija, 2 – Brazilija, Baltarusija, 0 – Čilė.

Ispanai. Užpernai ispanas treneris Valero Rivera su savo šalies rinktine džiaugėsi tėvynėje iškovotais pasaulio pirmenybių aukso medaliais. Tačiau tas turnyras patyrusiam rankinio specialistui buvo paskutinis, kuriame jis treniravo Ispanijos rinktinę.

Pasiekęs karjeros viršūnę V.Rivera perdavė komandą Manolo Cadenasui, o pats priėmė naują iššūkį ir pradėjo treniruoti Kataro rinktinę.

Trečiadienį pasaulio čempionų treneris pirmą kartą atsidūrė priešingoje barikadų pusėje ir kovojo prieš savo tėvynainius. Nors dabartiniai V.Riveros auklėtiniai meistriškumu nusileidžia buvusiems, aištėje visas 60 minučių virė lygi kova ir Ispanijos komanda nugalėjo tik 28:25 (8:10).

Čempionato šeimininkė Kataro ekipa, kurios dauguma žaidėjų yra natūralizuoti užsieniečiai, didesnę rungtynių dalį pirmavo, o ispanai niekaip negalėjo apsiginti nuo tolimų juodkalniečio Žarko Markovičiaus ir kubiečio Rafaelio Capote metimų.

Vis dėlto pabaigoje įvairiau puolę Ispanijos rankininkai pasinaudojo varžovų gynybos spragomis, įmetė tris paskutinius įvarčius (57-ąją min. rezultatas dar buvo lygus 25:25) ir šventė sunkią pergalę.

Beje, Ispanijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Kataro komandos trenerio V.Riveros sūnus Valero Rivera-jaunesnysis. Jis įmetė 7 įvarčius.

Treti. Ispanijos ir Kataro ekipos kelialapius į aštuntfinalį buvo užsitikrinusios dar prieš tarpusavio dvikovą, o trečiąjį bilietą A grupėje gavo Slovėnijos rinktinė. Slovėnai ketvirtajame ture nugalėjo dar vieno ispano Jordi Riberos treniruojamą Brazilijos komandą 35:32 (19:18).

Abi komandos žaidė labai padrikai, tačiau rezultatyviai, ir daug įvarčių pelnė po varžovų klaidų perėmusios kamuolį. Aikštėje vyravusi betvarkė buvo palankesnė pusantro kėlinio savo sąlygas diktavusiems slovėnams, bet tada brazilai įmetė 5 įvarčius be atsako ir 50-ąją min. pirmą kartą po ilgos pertraukos išsiveržė į priekį 29:28.

Vis dėlto Slovėnijos rankininkai laiku atsitokėjo ir pabaigoje vėl žaidė geriau.

Snaiperiai. Slovėnijos rinktinės lyderis Draganas Gajičius į brazilų vartus įmetė net 12 įvarčių. Iš viso D.Gajičius per ketverias rungtynes pelnė 39 įvarčius ir pirmauja rezultatyviausių rankininkų sąraše.

Antrąją vietą užima Kataro rinktinės žaidėjas Ž.Markovičius (32), trečiąją – makedonas Kirilas Lazarovas (29), ketvirtąją – kroatas Ivanas Čupičius (28).

Užduotis. Pirmąją pergalę iškovojo Baltarusijos komanda, sutriuškinusi grupės autsaiderę Čilės rinktinę 34:23 (14:11).

Tačiau baltarusių galimybės patekti į aštuntfinalį yra miniatiūrinės, nes jiems paskutiniame ture reikia surinkti tašku daugiau negu brazilai (dabar šios ekipos turi lygiai taškų, bet jų tarpusavio mačą laimėjo amerikiečiai). Ši užduotis yra sunkiai įgyvendinama. Baltarusiai penktadienį žais su katariečiais, o brazilai – su čiliečiais, kuriems dar nepralaimėjo nė vienerių oficialių rungtynių.

B grupė

Iranas – Austrija 26:38 (13:18). S.Esteki 7, M.Bijari 5/ R.Santosas 8, R.Weberis 6, L.Mayeris 5, V.Žiūra 4.

Bosnija ir Hercegovina – Tunisas 24:27 (14:15). D.Malinovičius 5/ O.Boughanmi 7.

Makedonija – Kroatija 26:29 (14:15). K.Lazarovas 7/ I.Čupičius 9, D.Duvnjakas 5.

Lentelė: 8 – Kroatija, 6 – Makedonija, 5 – Austrija, 3 – Tunisas, 2 – Bosnija ir Hercegovina, 0 – Iranas.

Kroatai. B grupėje irgi įvyko tėvynainių trenerių dvikova. Kroatijos rinktinės treneriui Slavko Golužai teko sukti galvą, kaip pergudrauti Makedonijos ekipai vadovaujantį kroatą Ivicą Obrvaną. S.Goluža mačui pasirengė tinkamai ir Kroatijos rinktinė nugalėjo 29:26 (15:14).

Tiesa, kroatai rungtynes pradėjo labai silpnai ir pirmojo kėlinio viduryje atsiliko 5:9. Tačiau tada Kroatijos komanda spurtavo ir, įmetusi 4 įvarčius iš eilės, rezultatą išlygino. Dar vienas spurtas antrojo kėlinio viduryje, kai kroatai įmetė 5 įvarčius be atsako ir nutolo 22:17, užtikrino jiems pergalę ir pirmąją vietą B grupėje.

Kelialapis. Kaip prognozuota, lengvą pergalę pasiekė Austrijos rinktinė, sutriuškinusi B grupės autsaiderę Irano komandą 38:26 (18:13).

Šie du taškai užtikrino austrams vietą atkrintamosiose varžybose. Tarp 16 geriausiųjų Austrijos rinktinė pateko pirmą kartą nuo tada, kai pasaulio čempionato dalyvių skaičius buvo padidintas iki 24 (tai įvyko 1995 metais).

Austrijos rinktinės treneris islandas Patrekuras Johannessonas trečiadienį į paraišką įtraukė tik vieną jo komandoje žaidžiantį natūralizuotą lietuvį Vytautą Žiūrą. Jis pelnė 4 įvarčius ir kartą buvo pašalintas 2 minutėms. Romas Kirveliavičius šįkart liko tribūnoje.

Žingsnis. Labai didelį žingsnį atkrintamųjų varžybų link žengė Tuniso rankininkai, įveikę Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 27:24 (15:14).

Tunisiečiai ilgai pirmavo, bet atsidūrė sudėtingoje padetyje, kai 4 iš eilės įvarčius įmetę bosniai 56-ąją min. išsiveržė į priekį 24:22. Tačiau nuo tada įvarčius pelnė tik Afrikos vicečempionai.

Po šios pergalės Tuniso rinktinė aplenkė Bosnijos ir Hercegovinos komandą. Tunisiečiams užtenka paskutiniame ture sužaisti lygiosiomis su autsaideriais iraniečiais arba sulaukti, kad bosniai neįveiktų favoritų kroatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.