EUROLYGA 2023

Kataro samdiniai nusitaikė į pasaulio rankinio čempionato auksą

Rankinis turės naujus pasaulio čempionus. Užpernai auksą iškovojusi Ispanijos rinktinė sekmadienį atsisveikins su titulu ir perduos jį Prancūzijos arba Kataro komandai. Penktadienį Katare vykstančių pasaulio pirmenybių pusfinalyje ispanai nusileido prancūzams, o turnyro šeimininkai katariečiai pranoko lenkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 30, 2015, 11:07 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:10 PM

Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės buvo vadinamos pagrindinėmis pasaulio čempionato favoritėmis ir iki penktadienio žygiavo be pralaimėjimų. Tačiau dviejų nenugalėtų komandų keliai turėjo susikirsti jau pusfinalyje.

Atkaklią lygiaverčių varžovų dvikovą laimėjo beveik visą laiką pirmavę Prancūzijos rankininkai 26:22 (18:14).

Kitose rungtynėse turnyro šeimininkė Kataro rinktinė pranoko Lenkijos komandą 31:29 (16:13).

Kad ir kaip baigsis lemiamos rungtynės, Kataras taps pirmąja ne Europos šalimi, laimėjusia pasaulio vyrų rankinio čempionato medalius. Iki šiol per visus 23 čempionatus apdovanojimus iškovodavo tik Senojo žemyno komandos.

Tempas. Prancūzai ir ispanai pusfinalio rungtynes pradėjo labai gyvai. Atakų bangos ritosi į abi puses ir per pirmąsias 9 min. abi komandos pelnė po 6 įvarčius.

Suprantama, jėgų taip žaisti visas rungtynes ar bent visą kėlinį negalėjo užtekti, o pirmi sulėtėjo tvirtesni ir sunkesni ispanai. Prancūzai dar kurį laiką sugebėjo lėkti kaip pašėlę ir netrukus susikrovė solidų pranašumą 12:7 (16 min.). Vėliau paaiškėjo, kad būtent šis mačo tarpsnis ir buvo lemiamas.

Tempui sulėtėjus iniciatyvą perėmė Ispanijos rinktinė. Ji pamažu artėjo prie varžovų, antrajame kėlinyje keliskart mažino atsilikimą iki vieno įvarčio, bet išlyginti rezultato nesugebėjo.

Jei prancūzų gynyboje atsirasdavo spragų, komandos draugų klaidas taisydavo aštuntajame pasaulio čempionate dalyvaujantis vartininkas Thierry Omeyer. 38 metų veteranas atrėmė ne vieną pavojingą metimą ir buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.

Jubiliejus. Prancūzai dar spėjo pasidžiaugti kito veterano pasiekimu. Vienas geriausių šio amžiaus pasaulio rankininkų 30-metis Nikola Karabatičius pirmajame kėlinyje įmetė 1000-ąjį įvartį atstovaudamas šalies rinktinei.

Lenkai. Lenkijos rinktinė rungtynes pradėjo daug agresyviau negu aštuntfinalio bei ketvirtfinalio mačus ir, regis, tuo stipriai nustebino varžovus.

Tačiau 20-ąją min. katariečių treneriui Valero Riverai paprašius minutės pertraukėlės, tuo metu 10:8 pirmavę lenkai išsimušė iš žaidimo ritmo. Pasipylė vaikiškos Lenkijos komandos klaidos ir po kelių minučių jau turnyro šeimininkai pirmavo 13:11, 15:12.

Antrojo kėlinio pradžioje per kelias pirmąsias minutes atsilikimui nesumažėjus Lenkijos rankininkai dar labiau sutriko. Tuo tarpu Azijos čempionai sulėtino tempą ir ramiai kontroliavo situaciją iki finalo sirenos.

„Mūsų rinktinė žaidė prasčiau nei aštuntfinalyje su švedais ir daug prasčiau nei ketvirtfinalyje su kroatais. Mane optimistiškai nuteikė tik pirmosios 20 minučių“, – pakalbintas sport.pl, tėvynainių žaidimą įvertino buvęs Lenkijos rinktinės rankininkas Arturas Siodmiakas.

Legionieriai. Kataro ekipos paraiškoje per šias rungtynes tarp 16 rankininkų buvo 11 natūralizuotų užsieniečių ir vos 5 katariečiai.

Keturi vietos rankininkai arba nežaidė, arba žaidė vos kelias minutes. Užtat vienas tikras katarietis Kamalaldinas Mallashas sužaidė svajonių rungtynes ir įmetė 6 įvarčius. Du kartus pasižymėjo kitas vietos žaidėjas Hadi Hamdoonas, kurį V.Rivera įleisdavo į aikštę tik mesti baudinius.

Kiti rezultatyviausi Kataro rinktinės rankininkai buvo kubietis Rafaelis Capote (6 įvarčiai), egiptietis Mahmoudas Hassaballa ir juodkalnietis Žarko Markovičius (po 5).

Geriausio rungtynių žaidėjo prizu jau ketvirtą kartą čempionate buvo apdovanotas Kataro rinktinės vartininkas 37 metų bosnis Danijelis Šaričius.

„Akrobatai“. Iškart po sirenos Lenkijos rankininkai susibūrė aikštės viduryje, atsisuko į teisėjus ir ironiškai jiems paplojo.

Šiame čempionate buvo daug kalbama apie teisėjų palankumą šeimininkams. Net IHF Taisyklių ir teisėjų komisijos pirmininkas vokietis Manfredas Prause nesusilaikė ir kai kuriuos itin lanksčiai taisykles traktuojančius teisėjus pavadino „taisyklių akrobatais“.

Tačiau šįkart lenkų priekaištai buvo visiškai nepagrįsti. Serbijos arbitrai Dušanas Stojkovičius ir Nenadas Nikoličius abiejų komandų veiksmus vertino pagal tuos pačius kriterijus ir šiurkščių klaidų nedarė.

„Nevarykime ant teisėjų. Jų sprendimai neturėjo drastiško poveikio rungtynėms“, – negražiam lenkų rankininkų poelgiui nepritarė A.Siodmiakas.

Čempionai. Daugumai Prancūzijos rinktinės žaidėjų šio čempionato medaliai bus ne pirmieji. Visi komandos lyderiai laimėjo pasaulio pirmenybių auksą 2009 arba 2011 metais, nemažai rankininkų tapo 2012 metų olimpiniais, 2010 ir 2014 metų Europos čempionais.

Kataro rinktinėje taip pat yra du pasaulio čempionai. Natūralizuotas prancūzas Bertrand‘as Roine su savo gimtosios šalies komanda lipo ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio 2011 metais, o treneris V.Rivera aukso medalį iškovojo užpernai vadovaudamas Ispanijos rinktinei.

Rio. Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos tęsia kovą dėl 5-8 vietų. Ši kova nėra vien formalumas, nes kartu dalijami kelialapiai į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Šių metų pasaulio čempionai iškart iškovos bilietą į Rio de Žaneirą, o šešios komandos, kurios planetos pirmenybėse užims 2-7 vietas, gaus teisę dalyvauti olimpinių žaidynių atrankos turnyre. Dėl kelialapių į olimpines žaidynes ir olimpinį atrankos turnyrą dar bus kovojama ir žemynų čempionatuose (Europos pirmenybės vyks 2016 m. sausį Lenkijoje).

Penktadienį pasaulio čempionato pusfinalyje dėl 5-8 vietų Kroatija nugalėjo Vokietiją 28:23, o Danija – Slovėniją 36:33.

Įvarčiai. Aštuonioms stipriausioms pasaulio komandoms likus sužaisti po vienerias rungtynes rezultatyviausių rankininkų sąraše pirmauja slovėnas Draganas Gajičius. Jis per 8 mačus įmetė 68 įvarčius.

Katarui atstovaujančio Ž.Markovičiaus sąskaitoje yra 60 įvarčių, čempionatą jau baigusio čiliečio Rodrigo Salinaso – 52.

Pusfinalis

Kataras – Lenkija 31:29 (16:13). R.Capote 6, K.Mallashas 6, Ž.Markovičius 5, M.Hassaballa 5/ M.Jureckis 9, M.Jurkiewiczius 5. Geriausias žaidėjas – D.Šaričius (Kataras).

Prancūzija – Ispanija 26:22 (18:14). M.Guigou 5, C.Sorhaindo 4, D.Narcisse‘as 4, V.Porte 4/ C.Ugalde 5, J.Canellasas 5, V.Rivera 3. Geriausias žaidėjas – Th.Omeyer (Prancūzija).

Pusfinalis dėl 5-8 vietų

Kroatija – Vokietija 28:23 (13:11). M.Štrlekas 8, I.Čupičius 5/ U.Gensheimeris 6, J.Schongarthas 6.

Danija – Slovėnija 36:33 (19:15). L.Svanas 13, M.Christiansenas 7/ D.Gajičius 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.