EUROLYGA 2023

Auksinė prancūzų rankinio karta nepasisotina pergalėmis

Prancūzijos rankinio saulė vėl šviečia taip skaisčiai, kad jos spinduliai akina visą rankinio pasaulį. Prieš keletą metų šiek tiek atsitraukusi ir paskatinusi kalbas, kad jos epocha jau baigėsi, Prancūzijos rinktinė atgimė iš naujo ir užgrobė visus svarbiausius titulus. Pernai iškovoję Europos pirmenybių ir olimpinių žaidynių aukso medalius, šiais metais „mėlynieji" tauriausio metalo apdovanojimais pasidabino ir pasaulio pirmenybėse.

Porą kartų skaudžiai parkritusi, Prancūzijos komanda vėl atsistojo ir per dvejus metus susigrąžino visus titulus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Porą kartų skaudžiai parkritusi, Prancūzijos komanda vėl atsistojo ir per dvejus metus susigrąžino visus titulus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 2, 2015, 6:07 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:15 AM

2012-aisiais Prancūzijos rinktinė, į Serbiją atvykusi ginti Europos čempionės vardo, nepateko net į ketvirtfinalį.

2013-aisiais ta pati Prancūzijos rinktinė, į Ispaniją atvykusi ginti pasaulio čempionės vardo, pralaimėjo ketvirtfinalio rungtynes ir prarado dar vieną titulą.

Viskas? Nikolos Karabatičiaus, Danielio Narcisse‘o, Thierry Omeyer ir jų ilgamečių bendražygių karta išsisėmė ir Prancūzijos rankinio saulė nusileido? Taip tada pagalvojo ne vienas, nusprendęs, kad „ekspertai“, kaip savo šalies vyrų rankinio rinktinę vadina prancūzai, jau nebėra ekspertai ir juos nuo didžiosios scenos nustums kitų šalių komandos.

Tačiau „mėlynuosius“ nurašiusieji suklydo. Porą kartų skaudžiai parkritusi, Prancūzijos komanda vėl atsistojo ir per dvejus metus susigrąžino visus titulus.

Pernai „ekspertai" tapo Europos ir olimpiniais čempionais, o 2015 metų vasario 1 dieną Kataro mieste Lusaile pasaulio pirmenybių finale 25:22 nugalėjo šeimininkų komandą ir penktąjį kartą iškovojo planetos čempionės titulą.

Ir nors visiems Prancūzijos rinktinės lyderiams šis čempionų titulas nebuvo pirmas, jis net labiausiai patyrusiems buvo ypatingas. Tiek daug kartų pasaulio vyrų rankinio čempione netapo jokios kitos šalies rinktinė (po keturis kartus auksą iškovojo Švedijos ir Rumunijos komandos).

„Mes visada norime daugiau. Visi žaidėjai nori laimėti kiekvienas rungtynes. Mes žinome koks nuostabus jausmas apima tapus čempionu, ir norime tą jausmą patirti vėl ir vėl“, – auksinės ekipos paslaptį atskleidė jos vartininkas Thierry Omeyer, kuris buvo išrinktas geriausiu šio pasaulio čempionato žaidėju.

Savo pavardę į istoriją itin ryškiai įrašė Prancūzijos rinktinės kapitonas Jerome‘as Fernandezas. 37 metų rankininkas pasaulio čempionu tapo ketvirtąjį kartą. Tiek aukso medalių nėra laimėjęs nė vienas kitas pasaulio rankininkas.

Iškart po finalo J.Fernandezas užsiminė, kad svarsto galimybę baigti karjerą rinktinėje, bet galutinai durų neužtrenkė: „Mano vaidmuo komandoje pasikeitė. Atėjo nauja karta, kuriai reikia vis daugiau vietos. Žaisdamas rinktinėje laimėjau devynis aukso medalius (dar tris Europos pirmenybėse ir du olimpinėse žaidynėse – red.past.), devynis kartus žaidžiau finale ir nė karto nepralaimėjau. Jei būna tinkamas laikas trauktis, tai tas laikas yra dabar“.

Devintasis J.Fernandezo finalas, kaip ir dera finalui, nebuvo paprastas. „Ekspertai“ beveik visą laiką pirmavo, tačiau greitai įgiję solidų pranašumą, vėliau didelę jo dalį prarado ir leido Kataro rinktinei sumažinti atsilikimą iki vieno įvarčio.

„Tai nebuvo geriausios mūsų rungtynės, bet finale žaidimo kokybė nėra svarbi – tvirtino vienas antrojo kėlinio didvyrių Valentinas Porte. – Kai antrajame kėlinyje varžovai sumažino skirtumą, mes tikrai išsigandome. Bet jie kartą ar du pataikė į virpstą, kelis sykius mus išgelbėjo Th.Omeyer ir viskas grįžo į savo vietas“.

Nors didžioji dalis iš 15 tūkstančių Lusailo arenoje susirinkusių žiūrovų palaikė šeimininkų komandą, prancūzai taip pat nebuvo vieniši. Prie pat aikštės sėdėjo keli šimtai „mėlynųjų“ sirgalių, kurių balsai neretai girdėjosi net garsiau nei katariečių.

„Kai matai tokį palaikymą, tai dar labiau sutelkia, emocijos liejasi per kraštus ir dar labiau stengiesi nenuvilti tolimos kelionės nepabūgusių žmonių, – sirgaliams dėkojo nuo 2001 metų „ekspertus" treniruojantis Claude‘as Onesta. – Visi matė, kad mūsų komanda troško laimėti. Jei aistra neišblės, ši komanda iškovos dar ne vieną pergalę“.

Čempionato rezultatai

Finalas. Prancūzija – Kataras 25:22.

Dėl 3-osios vietos. Lenkija – Ispanija 29:28 (po pratęsimo).

Dėl 5-osios vietos. Danija – Kroatija 28:24.

Dėl 7-osios vietos. Vokietija – Slovėnija 30:27.

Kitas vietas užėmė: 9. Makedonija, 10. Švedija, 11. Islandija, 12. Argentina, 13. Austrija, 14. Egiptas, 15. Tunisas, 16. Brazilija, 17. Čekija, 18. Baltarusija, 19. Rusija, 20. Bosnija ir Hercegovina, 21. Iranas, 22. Saudo Arabija, 23. Čilė, 24. Alžyras.

Geriausių žaidėjų septynetas: Th.Omeyer (Prancūzija), V.Rivera (Ispanija), R.Capote (Kataras), N.Karabatičius (Prancūzija), Ž.Markovičius (Kataras), D.Gajičius (Slovėnija), B.Jureckis (Lenkija). Geriausias žaidėjas – Th.Omeyer.

Rezultatyviausi žaidėjai: 1. D.Gajičius (Slovėnija) – 71, 2. Ž.Markovičius (Kataras) – 67, 3. U.Gensheimeris (Vokietija) – 54, 4. R.Salinasas (Čilė) – 52, 5. R.Capote (Kataras) – 48.

Čempionato skaičius

9

Tiek kartų pasaulio pirmenybių medalius iškovojo Prancūzijos rinktinė. „Mėlynieji“ 1995, 2001, 2009, 2011 ir 2015 m. tapo čempionais, 1993 m. laimėjo sidabrą, 1997, 2003 ir 2005 m. – bronzą. Per pastaruosius 11 čempionatų prancūzai be apdovanojimų liko tik 1999 ir 2013 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.