EUROLYGA 2023

Biatlono čempionate lietuviams reikės ne tik taiklių šūvių

356 atletai, tarp jų ir 9 lietuviai, rengiasi dalyvauti ketvirtadienį prasidedančiame pasaulio biatlono čempionate Suomijoje. 40 tūkst. bilietų jau parduota į įvairias rungtis, kurios vyks iki kovo 15 dienos.

Ketvirtadienį Suomijoje prasideda pasaulio biatlono čempionatas.<br>AP nuotr.
Ketvirtadienį Suomijoje prasideda pasaulio biatlono čempionatas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2015-03-05 14:30, atnaujinta 2018-01-11 12:56

Biatlono pasaulio čempionato Kontiolahčio stadione Šiaurės Karelijoje mūsų šalies biatlonininkai ir kiti mels, kad vėjo gūsiai ūžtų ne tada, kai jie atšliuoš į šaudyklą.

Šaudymo taiklumas visada, o šiemet ypač daug, lemia biatlono varžybose.

Lyderiai šaudo taikliai

Pasaulio čempionato favoritas ir taikliausias biatlonininkas šiemet yra tas pats asmuo.

Prancūzas Martinas Fourcade’as yra lyderis pasaulio taurės varžybose ir jų taikliausias šaulys, pataikęs į 91,4 proc. iš 336 taikinių.

Šaudymo rezultatus stovint ypač pagerinęs Prancūzijos biatlonininkas snaiperiu tapo įsibėgėjus sezonui ir į Suomiją atvyko pratęsti kitose varžybose pradėtos 61 taiklaus šūvio paeiliui serijos.

M.Fourcade’ui šį sezoną ant kulnų pasaulio taurės varžybose lipantis vokietis Simonas Schemppas pagal bendrą taiklumą yra penktas (89,6 proc.) tarp daugiau nei šimto biatlonininkų.

Antonas Šipulinas trečias ir pagal bendrąją įskaitą, ir pagal taiklumą šaudymo stovint rungtyje (90,4 proc.) – jis buvo didžiausia Rusijos viltis po šešerių metų pertraukos laimėti pasaulio pirmenybių auksą.

Iš elitinių biatlono meistrų norvegas Johannesas Boe ir latvis Andrejus Rastorgujevas (jų vidutinis greitis – 25,9 km per val.) yra greičiausi su slidėmis, o austras Simonas Ederis sugaišta mažiausiai laiko šaudyklose (vidutiniškai 23,3 sek.).

Tačiau sunkiausia suderinti greitį ir taiklumą. Pernai olimpinėse žaidynėse Sočyje 20 km lenktynėse į medalį besitaikęs Tomas Kaukėnas šį sezoną nebėra toks taiklus.

Paauglystėje šaudymo treniruotes lankiusio 24 metų biatlonininko taiklumas krito nuo 81 proc. iki 71 proc., o tai yra svariausia priežastis, kodėl šį sezoną už jį nesyk geriau pasirodė metais jaunesnis Karolis Dombrovskis, pasaulio taurės varžybose šaudantis 81 proc. taiklumu.

„Neišvengta klaidų pasirengimo metu, – apie blankesnį, nei laukta, T.Kaukėno sezoną kalbėjo Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas. – Galbūt jis pernelyg pasitikėjo savo jėgomis šaudykloje ir per pratybas akcentavo kitus dalykus. Bet sezonas parodė, kad nėra taip.

Vėliau ima veikti psichologija. Po nesėkmių nerimas spaudžiant gaiduką ir laukiant šūvio didėja.“

Per varžybas puola ligos

Iš Lietuvos biatlonininkų šį sezoną tik Natalija Kočergina pelnė įskaitinių taškų pasaulio taurės varžybose, kuriose užima 87-ąją vietą.

Šįmet ji greita su slidėmis, bet šaudo toli gražu ne idealiai. Šį sezoną į 66 proc. taikinių pataikiusi 29 metų biatlonininkė yra pastebėjusi, kad šaudymo rezultatai smuko, kai dėl lėšų stokos Lietuvos biatlono rinktinė atsisveikino su šaudymo treneriu iš Latvijos Olegu Maluhinu.

Sveikatos bėdos biatlonininkėms irgi nepadėjo.

31 metų Dianai Rasimovičiūtei Europos čempionate Estijoje prieš mėnesį teko kviesti greitąją pagalbą, kai jai iki 40 laipsnių pakilo temperatūra.

N.Kočergina sirguliavo prieš šį pasaulio čempionatą, todėl šiandien praleis pirmąją rungtį – mišriąsias estafetes.

Iki pasaulio čempionato favoričių – pasaulio taurės varžybų lyderės baltarusės Darijos Domračevos ar šeimininkų žvaigždės suomės Kaisos Makarainen mūsų šalies biatlonininkėms toli, tad joms keliamos kitokios užduotys.

„Natalija Kočergina šiemet džiugina. Nežinia, kaip seksis Dianai, net patiems smalsu – ji gali būti mūsų slaptasis ginklas. Labai norėtųsi, kad pasisektų jaunajai mūsų vilčiai Gabrielei Leščinskaitei, – kalbėjo A.Daugirdas. – Norėtume, kad pasaulio čempionate keli mūsų sportininkai patektų į persekiojimo lenktynes (ten iškops po 60 geriausių sprinto atletų), o mūsų lyderiai pabandytų kabintis į 40-uką.“

Slidės svarbiau nei lazdos

Keli biatlonininkai pasaulio čempionate startuos su neįprastomis lenktomis slidžių lazdomis.

Tarp jų ir norvegas Ole Einaras Bjorndalenas. 41 metų biatlono karalius yra vienintelis iš šio pasaulio čempionato dalyvių, kurie varžėsi pirmenybėse Kontiolahtyje ir 1999 metais.

Suomių pagamintomis lenktomis lazdomis šį sezoną iriasi ir švedas Frederikas Lindstroemas bei D.Domračeva.

„Šios lazdos pagerina šliuožimo techniką. Jos išplečia rankų mostus, o tai leidžia stipriau atsispirti“, – aiškino F.Lindstroemas.

Lietuviai liko tarp daugumos biatlonininkų, kurie pasiliko tiesias lazdas.

„Lenktos lazdos yra labiau reklaminis triukas, – sakė Lietuvos biatlono federacijos vadovas A.Daugirdas. – Daug svarbiau tinkamai parengti slides.“

Lietuvos rinktinės aptarnavimo komanda kiekvienam sportininkui prieš rungtį paruošia po aštuonias poras slidžių.

Tepalų, parafino miltelių, kad slidės geriau slystų, parinkimas – nematomos biatlono varžybos prasideda gerokai prieš rungtį.

O Kontiolahčio stadione lauks kitokie išbandymai. „Šiame stadione šaudykla įrengta atviroje vietovėje, kurioje pasitaiko stiprių vėjo gūsių, – pasakojo A.Daugirdas. – Trasoje bus keli statūs kalnai.

Gerai, kad oro temperatūra, kaip prognozuojama, turėtų būti nuo nulio iki minus penkių – kaip tik tinkama įdomioms biatlono varžyboms.“

Kas pateko į Lietuvos biatlono rinktinę

Į kovo 5–15 dienomis Suomijoje vyksiančias pasaulio biatlono pirmenybes išvyko devyni Lietuvos biatlonininkai.

Vyrų varžybose startuos: 24 metų Tomas Kaukėnas, 23 metų Karolis Dombrovskis, 22 metų Vytautas Strolia ir 24 metų Rokas Suslavičius.

Moterų varžyboms ruošiasi: 29 metų Natalija Kočergina, 31 metų Diana Rasimovičiūtė-Bricė, 18 metų Gabrielė Leščinskaitė, 23 metų Natalija Paulauskaitė, 21 metų Marija Kaznačenko.

Rinktinės vadovas – latvis Vitalijus Urbanavičius, treneris – latvis Ilmaras Bricis.

Varžybų tvarkaraštis

Kovo 5 d. – mišriosios estafetės; kovo 7 d. – moterų ir vyrų sprintas; kovo 8 d. – moterų ir vyrų persekiojimo varžybos; kovo 11 d. – moterų asmeninės varžybos; kovo 12 d. – vyrų asmeninės varžybos; kovo 13 d. – moterų estafetė; kovo 14 d. – vyrų estafetė; kovo 15 d. – vyrų ir moterų bendrojo starto varžybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.