EUROLYGA 2023

Kovo 11-oji sportininkams: vieni švenčia, kiti pluša

Kai 2012-aisiais Rūta Meilutytė laimėjo olimpinį aukso medalį, skambant Lietuvos himnui ir į viršų kylant trispalvei 15-metės skruostais riedėjo ašaros. Paauglė tuomet ne kartą sulaukė klausimo ar priimtų pasiūlymą atstovauti kitai valstybei. Tačiau jos atsakymas visada būdavo griežtas: „Esu lietuvė“.

Sportininkai šventes dažniausiai sutinka treniruotėse.<br>AFP/Scanpix, M.Kulbio ir J.Stacevičiaus nuotr.
Sportininkai šventes dažniausiai sutinka treniruotėse.<br>AFP/Scanpix, M.Kulbio ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2015-03-11 16:23, atnaujinta 2018-01-10 22:38

Plimute gyvenanti plaukikė kasmet valstybinių švenčių metu savo paskyrose socialiniuose tinkluose sveikina tautiečius.

„Šiandien yra Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Su gimtadieniu, Lietuva! Didžiuojuosi savo šalimi!“ – vasario 16-ąją rašė ji.

Dalyvauti istorinių Lietuvos datų minėjimo renginiuose sportininkai gali retai. Dažniausiai švenčių metu jie pluša treniruotėse, tačiau nė vienam kovo 11-oji ar vasario 16-oji nėra eilinė diena.

Štai Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkų kovo 11-ąją laukia lemtingas Europos taurės turnyro mačas dėl vietos ketvirtfinalyje.

Pirmosios aštuntfinalio rungtynės Vilniuje su Izmyro „Karsiyaka“ baigėsi lygiosiomis 81:81. Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga vilniečiai tikisi Lietuvai padovanoti pergalę.

„Man, kaip ir visiems lietuviams tai yra didelė šventė. Tai didelė ir svarbi data Lietuvai, o taip pat ir man“, – sakė gynėjas Martynas Gecevičius.

Atsisakė pasiūlymų

Lengvaatletė Airinė Palšytė, kai netenka treniruotis ar dalyvauti varžybose, švenčia kovo 11-ąją ir tą ragina daryti savo draugus ir gerbėjus.

„Manau, kad kiekvienam sportininkui, atstovaujančiam savo šaliai, visos valstybės istorinės datos yra svarbios. Jos primena, kad reikia džiaugtis, jog esame laisvi ir nepriklausomi. Labai džiugu, kad esame nepriklausomi ir atstovaujame savo šaliai.

Tai tikrai nėra eilinė diena. Jei būnu Lietuvoje ir tai nesikerta su sportiniu grafiku, su draugais dalyvauju renginiuose, stengiuosi priminti „Facebook“ gerbėjams, kad tai yra išskirtinė diena“, – kalbėjo šuolininkė į aukštį.

Šį kartą kovo 11-ąją A.Palšytė mini Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Europos čempionate ketvirtąją vietą užėmusi lengvaatletė žino, ką atsakytų, sulaukusi pasiūlymo atstovauti kitai valstybei. Ji – patriotė.

„Esu gavusi ne vieną pasiūlymą tiek į Ameriką vykti, tiek kitur, bet manęs tas per daug nežavėjo. Neįsivaizduoju savęs, atstovaujančios kitai šaliai, nei Lietuvai“, – patikino A.Palšytė.

Grįžo į Lietuvą

Futbolininkas Deividas Česnauskis daugiau nei dešimtmetį praleido įvairiuose užsienio klubuose. Tėvynę palikęs 2002-aisiais į ją 33 metų saugas sugrįžo pernai, kuomet pasirašė sutartį su „Trakų“klubu.

„Tai svarbi Lietuvai diena. Ypač dabar, žiūrint iš politinės pusės, kai yra tariamas išorinis agresorius, nežinau kiek realus, geriau jo nebūtų, tokios dienos turi būti švenčiamos.

Kiekvienas žmogus turi būti atsakingas ir švęsti tokias šventes, nes jos yra svarbios kiekvienam iš mūsų“, – sakė D.Česnauskis.

Du sūnus su žmona auginantis ilgametis Lietuvos rinktinės saugas žadėjo šiais metais pasinaudoti proga ir nusivesti šeimą į šventinius renginius.

„Užsienyje nebuvo tokios tradicijos švęsti šias šventes, bet, turbūt, reikės pradėti. Iki šiol vis nesutapdavo, kad būčiau su šeima tokiu metu. Smagu būtų nueiti kažkur, praleisti kartu dieną, paminėti, pasipuošti lietuviška simbolika.

Savo šalį labai myliu, labai smagu būdavo čia grįžti. O dabar, kai vėl gyvenu Lietuvoje, tokias šventes reikia įsiminti ir švęsti“, – įsitikinęs D.Česnauskis

Tapo ambasadore

Olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė kovo 11-ąją plušės treniruotėse.

„Man tai yra darbinga diena, esu sportininkė, todėl švęsti tokias šventes neturiu kada. Darbas, režimas – nėra kaip eiti ir ypatingai paminėti.

Mes neretai apie šią dieną kalbame ir džiaugiamės, kad esame laisvi, nepriklausomi ir, kol kas, viskas čia yra gerai, kaip tuo tarpu Ukrainoje kas dedasi“, – kalbėjo penkiakovininkė.

Sportininkė prieš Nepriklausomybės atkūrimo dieną tapo projekto „Lietuvai ir man“ ambasadore. Ji kartu su moksleiviais pynė trispalves apyrankes. Vieną padovanojo ketverių metų dukrai Adrianai.

„Myliu Lietuvą ir viskas man čia patinka. Tačiau mes, sportininkai, šventes švenčiame treniruotėse. Žinoma, pasikalbame apie tai, tačiau ryškiau paminėti negalime sau leisti.

Tačiau širdyje vis tiek džiugu, kad esame laisvi ir nepriklausomi. Tuo ir turime džiaugtis, nes esame laiminga tauta“, – reziumavo L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.