EUROLYGA 2023

Su R. Meilutyte olimpiadoje medalius medžios dar du plaukikai

Aštuonis – tiek sportininkų Rio de Žaneiro olimpiadoje tikisi turėti Lietuvos plaukimo rinktinė. Kol kas olimpinį A normatyvą pasiekė tik Danas Rapšys, tačiau neabejojama, kad prie jo greitai prisidės Giedrius Titenis bei didžiausia Lietuvos viltis olimpinė čempionė Rūta Meilutytė.

2012 metų olimpiadoje Lietuvai auksą dovanojo R.Meilutytė, o Rio de Žaneire tikimasi, kad prie jos prisijungs dar du plaukikai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2012 metų olimpiadoje Lietuvai auksą dovanojo R.Meilutytė, o Rio de Žaneire tikimasi, kad prie jos prisijungs dar du plaukikai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 3, 2015, 2:23 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:51 PM

„Giedrius su Danu bus tie žmonės, kurie suteiks mums viltį laukti to, ko labiausiai laukiame – medalio olimpiadoje. Bus beprotiškai sunku ir mažos detalės taps labai svarbios“, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas (LPF) Tomas Kučinskas.

Jeigu D.Rapšio ir G.Titenio progresas tęsis – Lietuva olimpiadoje galės tikėtis trijų medalininkų.

Plaukikams patekti į 2016 metų olimpiadą tapo daug sunkiau, nes buvo nuspręsta sugriežtinti atranką. Įvestas A normatyvas prilygsta olimpiados pusfinalio rezultatams.

Plaukimas dabar yra viena sudėtingiausių sporto šakų pagal patekimą. Tas normatyvas – beprotiškai aukštas, bet mes manome, kad turėsime aštuonis žmones“, – teigė T.Kučinskas.

Prisidės tobulėjantys

Kai 2012 metais Londone iškilo R.Meilutytės žvaigždė, Lietuva turėjo keturis plaukikus, tačiau LPF iškart po jų kūrė planus padidinti rinktinės narių skaičių.

„Danas, Rūta ir Giedrius turėtų iškart patekti su A normatyvu, bet mes turime dar porą plaukikų, kurie gali individualioje rungtyje pasiekti A normatyvą, – teigė T.Kučinskas. – Tai Andrius Šidlauskas, kuris šiemet plauks Europos jaunimo žaidynėse Baku ir pasaulio jaunimo čempionate. Iki normatyvo jam trūksta sekundės ir mes manome, kad per metus jis gali ją įveikti. Puikius rezultatus rodo Simonas Bilis. Jis vėl pagerino asmeninį rezultatą atvirajame Kanados čempionate. Jis irgi labai netoli normatyvo.“

Kiti sportininkai į rinktinę pateks per estafetės varžybas.

„Čia yra taisyklė 4+2. Jeigu praeina keturi vyrai, tai galime dar du pasiimti, kaip atsarginius. Pagrindiniai bus Giedrius ir Danas, plius Tadas Duškinas arba Povilas Strazdas, – vardijo T.Kučinskas. – Laisvu stiliumi turėtų būti Mindaugas Sadauskas ir S.Bilis. Tad visus sudėjus gauname aštuonis žmones, kuriuos ketiname vežtis į Braziliją.“

Sieks dar poros rungčių

19-metis D.Rapšys yra iškovojęs Europos jaunimo čempiono titulą bei yra tapęs pasaulio jaunimo vicečempionu. Dabar jis tikisi ne tik tvirtai pasirengti plaukimui laisvu stiliumi olimpiadoje, bet ir atverti duris į dar du – 100 ir 200 m plaukimo nugara – pasirodymus. Būtent plaukimas nugara ir yra D.Rapšio arkliukas.

„Iki varžybų negalvojau, kad galiu pasiekti A normatyvą, bet įšokęs į vandenį pajutau, jog įmanoma. Pamatęs rezultatą nustebau, kad jau patekau į olimpiadą. Bet mane labiau traukia plaukimas nugara“, – sakė D.Rapšys, kuriam penktadienį buvo įteikti „BMW 2 Series Active Tourer“ automobilio rakteliai.

Alytuje D.Rapšys 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje pagerino sau priklausiusį Lietuvos rekordą, kai distanciją įveikė per 1 min. 47,39 sek.

„Nuo mažų dienų matėsi, kad auga dar vienas Lietuvos mastu įspūdingas sportininkas. Paskutinieji Dano rezultatai tik pateisino viltis. Jo užfiksuotas laikas – trečias pagal gerumą pasaulyje šį sezoną – sakė T.Kučinskas. – Vyksta Danijos, Ispanijos, Prancūzijos, Kanados čempionatai ir niekas daugiau nepagerino to rezultato. Geriau pasirodė tik du sportininkai.“

T.Kučinskas atskleidė, kad D.Rapšys visu grožiu turėtų sužibėti 2020 metų Tokijo žaidynėse. Manoma, kad D.Rapšys ateityje galėtų užtikrintai plaukti ir nugara, ir laisvu stiliumi, nors abi rungtys reikalauja skirtingų gebėjimų. Laisvu stiliumi rungčiai sportininkai turi būti fiziškai stipresni, o nugara – geriau pasirengę taktiškai.

Spindesys – Romoje ir Kazanėje

Balandžio 9-10 dienomis vyks Baltijos šalių čempionatas, bet čia ne visi sportininkai sieks parodyti aukščiausią klasę. A lygio normatyvus raškyti lietuviai turėtų turnyre Romoje ar pasaulio čempionate Kazanėje. Dar prieš pastarąjį turnyrą Kaune vyks Lietuvos čempionatas. R.Meilutytė ir M.Sadauskas dar varžysis komercinėse „Mare Nostrum“ varžybose.

„Jie skirtingai sportuoja. Giedrius labai sistemiškai ruošiasi vasarai ir Baltijos pirmenybės jam bus lengvas pasiplaukiojimas. Kai kurie yra netoli tam tikrų normatyvų, tai stengsis plaukti stipriai. Tai turėtų būti P.Strazdas. Dauguma žvelgia į Romą, bet pikas bus Kazanėje“, – sakė T.Kučinskas.

Roma – itin palankus miestas G.Titeniui. 25 metų sportininkas 2009 metais ten vykusiame pasaulio čempionate iškovojo bronzą, o pernai „Sette Colli 2014" turnyre laimėjo bronzą 50 m plaukimo krūtine rungtyje. Šioje rungtyje jis pagerino Lietuvos rekordą.

„Romoje pasiekti normatyvus problemų nebus. Jie ganėtinai toli nuo mano asmeninių rezultatų. Romoje planuoju plaukti arti tokių geriausių rezultatų. Man normatyvas nėra pagrindinis rezultatas. Pagrindinis – asmeninis rezultatas“, – sakė G.Titenis.

Jis 100 m plaukimo krūtine varžybose tikisi užmiršti 59 sekundžių ribą.

D.Rapšys taip pat dalyvaus varžybose Romoje, tačiau dėl to labai nedžiūgauja – sportininkui nepatinka plaukti po atviru dangumi, tad startą Italijoje rinktinė pasirinko dėl galimybių išmėginti taktikas.

„Plaukikams nugara labai sunku plaukti po atviru dangumi. Jiems sudėtinga orientuotis, nes nėra sijų, pagal kurias galima orientuotis“, – teigė T.Kučinskas.

Karjeros baigti nenori

25 metų G.Titeniui Rio de Žaneiro žaidynės gali tapti paskutine olimpiada. Sportininkas neslėpė, kad pats apie tai pagalvoja, bet idėja apie tašką – baugina.

„Nenorėčiau, kad būtų paskutinė. Man patinka mano darbas. Aš juo džiaugiuosi ir jaučiu malonumą. Viskas priklausys nuo mano sveikatos. Nebūsiu jaunas, bet manau, kad ir 32 metų plaukikai gali rodyti aukštus rezultatas. Viskas priklausys nuo to, kaip man seksis, kokius rezultatus rodysiu. Norėčiau dar vienoje sudalyvauti“, – sakė savo vardo plaukimo kepurėlę pristatęs G.Titenis.

T.Kučinskas mėgina įkvėpti G.Titeniui pozityvumo, priminęs 34 metų australą Grantą Hackettą. Pastarasis Australijos čempionate 400 metrų plaukimo laisvu stiliumi distanciją įveikė per 3 minutes 46,53 sekundės.

„Jis po šešerių metų pertraukos grįžo į baseiną, treniravosi šešis mėnesius ir pasiekė aukščiausio lygio pasaulinį rezultatą. Šie skaičiai – labai aukštas rezultatas“, – sakė T.Kučinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.