EUROLYGA 2023

Amžiaus bokso dvikova: išlaidavimo ir kuklumo akistata

Visų laukiama amerikiečio Floydo Mayweatherio ir filipiniečio Manny Pacquiao kova – ne tiktai dviejų garsių odinės pirštinės meistrų dvikova. Tai – Amerikos ir Azijos, pagyrūniškumo ir kuklumo akistata.

F.Mayweatheris (kairėje) ir M.Pacquiao pasidalys 200 mln. JAV dolerių – didžiausią bokso istorijoje prizų fondą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
F.Mayweatheris (kairėje) ir M.Pacquiao pasidalys 200 mln. JAV dolerių – didžiausią bokso istorijoje prizų fondą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-05-02 06:00, atnaujinta 2018-01-05 05:57

„Kas nori užkariauti pasaulį, privalo būti drąsus“, – toks užrašas kabo „Wild Card“ bokso klube Los Andželo (Kalifornijos valstija) miesto Santa Monikos bulvare.

Simboliški žodžiai iš istorijos apie du vyrus, kurie nori įrodyti pasauliui, kad jie ne tik geriausi, bet geriausi iš geriausiųjų ir verti po 47 minučių – tiek ilgiausiai gali trukti jų kova – 200 milijonų dolerių, kuriuos tarpusavyje pasidalins santykiu 60:40.

Būtų neteisinga šią kovą susieti tik su pinigais: ji reiškia kai ką daugiau. Tai kultūrų kova, skirtingų pasaulių karas.

Apsiėjo be piktų žodžių

Kai M.Pacquiao atėjo į parodomąją treniruotę, jo iš pradžių net nebuvo matyti, nes 169 cm ūgio boksininkas beveik pranyko tarp augalotų CNN, NBC ir CBS operatorių. Bet pagaliau prasiskynęs kelią į ringą droviai besišypsantis tamsiaplaukis M.Pacquiao su skysta barzdele ir nedideliais ūsais pradėjo bokso treniruotę.

„Wild Card" tvyrojo troškus oras. Šalia ringo stovintis masažo suolas tiek išgulėtas, kad iš apmušalo kyšojo porolonas. Ant sienų kabo šimtai nuotraukų – portretai daugelio bokso legendų, kurios čia treniravosi.

Daugumoje nuotraukų boksininkai įsiamžinę agresyvia nugalėtojo poza. Jei vieną dieną jų paklaustų, ką jie mano apie savo varžovą, tikriausiai atsakytų, kad juo kaip skuduru nušluostys grindis.

Bet M.Pacquiao tokių žodžių nepasakė. Pagalvojo kelias sekundes ir ištarė: „Nenorėčiau nieko bloga pasakyti apie F.Mayweatherį.

Kiekvienas boksininkas turi savo charakterį. Tikiuosi, kad po kovos susėsime ir kalbėsimės kaip visiškai normalūs žmonės.“

Ar tai tai reiškia, kad F.Mayweatheris pasidarė lėtesnis? „Esu įsitikinęs, kad Floydas yra puikios formos“, – atsakė M.Pacquiao.

Ar jis pasirengęs šią kovą pralaimėti? „Dievas suteikia man jėgų tiek pergalei, tiek pralaimėjimui“, – tarė filipinietis.

Pagyrūnas nekeičia įpročių

Visiškai kitokia atmosfera tvyrojo Las Vegaso „Mayweather Boxing Club“, kur treniruojasi M.Pacquiao varžovas. Jam prilipusi Money pravardė, nes pinigais amerikietis žarstosi lyg jie būtų įvairiaspalviai popierėliai.

Į parodomąją F.Mayweatherio treniruotę buvo pakviesti ir tokie žmonės, kurie neatrodė besidomintys boksu: lakinius batus avintys verslininkai ir jaunos moterys, įsispraudusios į naktiniuose klubuose nešiojamas sukneles.

Durys į treniruočių salę atsidarė ir pro jas įžengė plačiai išsišiepęs baltais spindinčiais dantimis tamsiaodis F.Mayweatheris.

Kumštelėjo porai pažįstamų ir pradėjo savo treniruotę prie aukso spalvos smėlio maišo.

Šalia ringo stovėjo Mayweatheris vyresnysis, tėvas ir treneris. „Mes nieko nebijome. Ar mes nugalėsime? Mes visada nugalime!“ – užtikrino jis.

Apie M.Pacquiao jo sūnus kartą pasakė: „Mes šį mažą geltonodį kvailį išnarstysime. Ir kai iš jo suslėgsiu nykštuką, jis galės man virti ryžius ir sukti sušius.“

Toks pasakymas būdingas pagyrūniškam, ekscentriškais poelgiais garsėjančiam boksininkui. F.Mayweatheris nuolat puoselėja tokį savo įvaizdį.

Vaizdo įrašuose internete jis užfiksuotas privataus reaktyvinio lėktuvo salone ar atsainiai ant stalo pažeriantis 31 milijoną dolerių grynaisiais. F.Mayweatherio automobilių parką sudaro dešimtys „Bugatti“, „Bentley“, „Mercedes“: juodos spalvos laikomi Las Vegase, baltos – Majamyje.

Gegužės 2-osios kovai vienas Niujorko odontologų pagamino jam 25 tūkst. dolerių kainuojančią dantų apsaugą, kuriai panaudotos deimantų dulkės.

Lydėjo narkotikai ir prievarta

Tokių skirtingų boksininkų kova negali būti neįdomi. Bet abu turi daugiau bendrumų nei skirtumų. Pirmiausia – jų kilmė.

F.Mayweatheris užaugo pramoniniame Mičigano valstijos mieste, barake be šilto vandens, septyniese glaudėsi viename miegamajame. Kartą jis prasitarė: „Niekas nežino, kokį pragarą esu perėjęs.“

Boksininko motina turėjo liguistą potraukį į heroiną, o teta mirė nuo AIDS. Floydo tėvas taip pat buvo boksininkas, bet daugiau pinigų uždirbdavo kaip narkotikų perpardavinėtojas.

Kartą į Mayweatherį vyresnįjį šaudė ir kaip tik tuo metu, kai jis nešė ant rankų savo vienų metų sūnų.

Mokyklą Floydas metė pirma laiko, tad iki šiol nemoka sklandžiai skaityti.

2012-aisiais jis 63 dienas sėdėjo kalėjime, nes paleido kumščius prieš savo buvusią draugę, su kuria susilaukė keturių vaikų. Ji buvo apsvaigusi nuo narkotikų, bent taip boksininkas aiškino vėliau.

M.Pacquiao yra kilęs iš Mindanao – antrosios pagal dydį ir pavojingiausios iš daugiau nei 7 tūkstančių Filipinų salų.

Čia vyksta nuolatinis pilietinis karas tarp katalikų vyriausybės ir musulmonų maištininkų.

Lūšna, kurioje Manny gyveno su penkiais broliais ir seserimis, stovėjo ant šiukšlių kalno.

Tėvas paliko šeimą, kai berniukui buvo šešeri.

Pinigų užsidirbdavo pardavinėdamas lengvus užkandžius ir pigius papuošalus, dalyvavo gatvių kovose, per kurias vaikai už 250 pesų (maždaug 4 eurus) grumdavosi vienas su kitu.

Galiojo tik viena taisyklė: nebeatsistojai – pralaimėjai.

Kai M.Pacquiao buvo 14 metų, jo motina neišgalėjo mokėti už sūnaus mokslą. Jis patraukė į Filipinų sostinę Manilą, kurį laiką glaudėsi gatvėje ir dalyvavo bokso kovose, kad pragyventų.

Susitarti nebuvo lengva

Bokso aistruoliai laukė šios kovos jau penkerius metus.

M.Pacquiao vadybininkas 83-ejų Bobas Arumas žurnalui „Stern“ prasitarė: „Negaliu prisiminti, ar kada nors dar buvo sunkiau suvesti draugėn du boksininkus.“

Sumanymas vis žlugdavęs dėl F.Mayweatherio tvirtinimo, kad neįprastai greitos filipiniečio smūgio serijos esą dopingo rezultatas. Tiesa, šie žodžiai jam kainavo milijoną dolerių baudos.

Išties M.Pacquiao rengėsi kovoms tarptautiniams dopingo kontrolieriams nepasiekiamoje vienoje iš daugelio savo tėvynės salų. Ir tai atrodė įtartina. Bet dabar kontrolei boksininkas pasiekiamas.

F.Mayweatheris atsirieks didžiąją 200 milijonų JAV dolerių pyrago dalį – 60 procentų. Pergalė 2013 metais prieš S.Alvarezą padarė jį turtingesnį daugiau nei 80 milijonų dolerių ir geriausiai mokamu pasaulio sportininku.

Didelis honoraras už šią kovą aiškinamas tuo, kad boksas Amerikoje pirmiausia transliuojamas per mokamą televiziją. Kiekvienas transliuotojas turi sutartį su daugeliu boksininkų ir juo daugiau žmonių stebi jų kovas, juo įspūdingesnės pajamos.

Laimėjimai vertinami skirtingai

Kad ir kaip baigtųsi amžiaus dvikova, boksininkai sulauks skirtingo įvertinimo istorijoje.

F.Mayweatheris savo tėvynėje visuomet liks neišsilavinęs nelaimėlis, nes tokią karjerą kaip jis jau padarė daugelis juodaodžių sportininkų. Jo viešas milijonų žarstymas buvo ir tebėra tik galimybė išėjus iš ringo atkreipti į save dėmesį.

Neseniai F.Mayweatheris prisipažino, kad boksas jam tampa nebepatrauklus, nes tai esą viso labo darbas. Gal dar dvi kovos, o paskui jau norėtųsi pasitraukti.

M.Pacquiao savo tėvynėje yra garbinamas kaip Dievas.

Apie jo silpnybes, tariamą liguistą potraukį į azartinius lošimus niekas nekalba.

M.Pacquiao atsilygina už tėvynainių pagarbą prisidėdamas prie mokyklų, ligoninių statybos ir tiesdamas kelius. Drauge su žmona Maria jis kovoja prieš jaunų merginų pardavimą į sekso vergiją.

Jis yra kongreso narys ir jau pareiškė, kad norėtų tapti Filipinų prezidentu. Bet į šį postą galės kandidatuoti tik būdamas 40 metų – anksčiausiai per 2022 metų rinkimus.

Las Vegaso viešbučio „MGM Grand“ arenoje kovos du vyrai, turintys visiškai skirtingą ateities perspektyvą – vienas neturi nieko, išskyrus savo milijonus, o kitą vilioja iššūkis vadovauti korupcijos apraizgytai šaliai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.