EUROLYGA 2023

Prieš sutartas rungtynes – naujais ginklais

Kas bendra tarp Lietuvos krepšinio ar futbolo mačų ir Anglijoje rengiamų šunų lenktynių? Visur paskleista iš anksto derinamų rezultatų užkrato, nuo kurio kenčia daugumos šalių sporto sirgaliai.

Kas bendra tarp Lietuvos krepšinio ar futbolo mačų ir Anglijoje rengiamų šunų lenktynių? Visur paskleista iš anksto derinamų rezultatų užkrato, nuo kurio kenčia daugumos šalių sporto sirgaliai.<br>Reuter/Scanpix, V.Balkūno ir D.Umbraso nuotr.
Kas bendra tarp Lietuvos krepšinio ar futbolo mačų ir Anglijoje rengiamų šunų lenktynių? Visur paskleista iš anksto derinamų rezultatų užkrato, nuo kurio kenčia daugumos šalių sporto sirgaliai.<br>Reuter/Scanpix, V.Balkūno ir D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 8, 2015, 2:01 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:56 PM

Tuo metu, kai Lietuvos krepšinio lyga ir Lietuvos futbolo federacija vykdo tyrimus dėl galimai sutartų Kėdainių „Nevėžio“ ir Pakruojo „Kruojos“ klubų rungtynių, Vilniuje vyko tarptautinė Europos lošimus prižiūrinčių institucijų forumo konferencija.

Joje buvo gilinamasi į lošimo bėdas ir kovos su nesąžiningais veikėjais sporte būdus.

Teniso sargai – aktyvūs

„Tennis Integrity“ (teniso vientisumo) organizacijos direktorius Nigelas Willertonas pranešė, kad vienoje seniausių ir elegantiškiausių sporto šakų pradėti naudoti nauji ginklai.

Įtarimus keliančių žaidėjų „Skype“ ir telefonų pokalbių išklotinės, banko sąskaitų išrašai jau padėjo išnarplioti ne vieną sutartų mačų tenise atvejį.

Dabar šiais įrankiais naudojasi ne tik teisėsaugos pareigūnai, bet ir ši organizacija, o tai prideda efektyvumo kovojant su sporto sukčiais.

Anot Jungtinės Karalystės lošimų komisijos vykdančiojo direktoriaus Nicko Tofiluko, kovojant su sporto sukčiais turi darniai veikti visos organizacijos – sporto šakų federacijos, prokurorai ir lažybų priežiūros tarnybos.

Sporto šakos turi vienytis

„Tai visų trijų pusių bendra atsakomybė. Svarbu keistis informacija, dalytis žiniomis ir susidėlioti kuo išsamesnį paveikslą, – kalbėjo N.Tofilukas. – Privalome suvienyti pastangas, nes turime reikalų su organizuotu nusikalstamumu.“

Kaip ir dauguma pasaulio šalių, Didžioji Britanija irgi turi bėdų dėl sutartų rungtynių.

Futbole, kuriame nešvarių sandorių daigai dažniausiai sėjami Singapūre, Malaizijoje ir kitose Azijos šalyse, didesnė rizika daryti įtaką žemesnėse lygose rungtyniaujantiems žaidėjams.

„Premier“ lygoje futbolininkai uždirba po keliasdešimt tūkstančių svarų per savaitę, – priminė N.Tofilukas. – Didesnė rizika visada būna trečioje, ketvirtoje ar dar žemesnėje lygoje.“

Didžiojoje Britanijoje užfiksuota ir neskaidrių sandorių krikete – šią sporto šaką labiausiai veikia statymai Indijoje ir Pakistane, kur kriketas taip pat labai populiarus, o lažybų kontoros menkai kontroliuojamos.

Ne vienas sukčiavimo atvejis nustatytas snukerio varžybose, taip pat arklių, šunų lenktynėse.

„Negaliu pasakyti, kad sutartų rungtynių bendras skaičius auga ar krinta. Teisingiau būtų sakyti: kuo giliau žvelgi, tuo daugiau randi“, – sakė N.Tofilukas.

Dėl Kėdainių „Nevėžio“ įtartinų rungtynių prieš savaitę garsiai pasisakęs Arvydas Sabonis teigė, kad jo vadovaujama Krepšinio federacija ketina glaudžiau bendradarbiauti su Lietuvos lošimų priežiūros tarnyba.

A.Sabonis leido suprasti, kad neketina diskutuoti su Futbolo federacija, kuri jau pernai narpliojo ir baudė kelių įtartinų A lygos rungtynių dalyvius.

Anglijoje yra kitaip – futbolo, kriketo, regbio, arklių, šunų lenktynių, snukerio, teniso, krepšinio organizacijos keičiasi informacija, kuri padeda atskleisti ir išsiaiškinti nešvarius atvejus sporte.

Lažybų verslas neišnyks

Europos valstybių lošimų priežiūrą vykdančių institucijų atstovus vienijančios organizacijos pirmininko pavaduotojas Steve’as Brennanas teigė, kad lažybų kontrolieriai turi rengtis ilgai kovai, nes iš lažybų verslo sportas niekada neišnyks.

„Nežinau, kaip Lietuvoje, bet Anglijoje tai tikriausiai būtų neįmanoma, – kalbėjo britas. – Arklių lenktynės ir rengiamos tik dėl lažybų.

Anglijos sporte lažybų tradicijos gyvuoja kelis šimtmečius. Politikas, sumąstęs uždrausti lažybas, būtų labai nepopuliarus.

Lažybos sukuria atskirą pramonės šaką, darbo vietas ir pajamas valstybei.

Sporto lažybose nuolat žaidžia keli šimtai tūkstančių britų.

Turėdami aiškias žaidimo taisykles ir pasitelkę šiuolaikines technologijas visi turime stengtis, kad šis verslas būtų skaidrus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.