EUROLYGA 2023

Olimpinis prizininkas Baku jaučiasi ypatingai ne dėl gimtadienio

Aleksandrui Kazakevičiui penktadienį sueina 29-eri metai, bet minėdamas gimtadienį sportininkų kaimelyje Baku, jį seka išskirtinis jausmas ne todėl, kad keičiasi jo amžiaus skaičiai.

A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Kazakevičius gerai jaučiasi Europos žaidynių sportininkų kaimelyje.<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus, specialiai Lrytas.lt iš Baku (Azerbaidžanas)

2015-06-12 09:41, atnaujinta 2017-11-23 00:14

Imtynininkas rengiasi startui šalyje, kurioje imtynės populiarios taip pat, kaip Lietuvoje krepšinis.

Azerbaidžanas yra imtynių žemė, todėl šios sporto šakos atletai yra dar labiau gerbiami Baku, kur penktadienį prasideda Europos žaidynės.

A.Kazakevičius yra vienas iš 73-ijų lietuvių tarp 6 tūkst. atletų pirmą kartą istorijoje organizuojamame sporto renginyje.

Jis ir pats iš dalies jaučiasi debiutantu, nes pirmą sykį startuos svorio kategorijoje iki 85 kg.

Anksčiau 176 cm ūgio imtynininkas kovodavo iki 74 kg kategorijoje. Todėl dabar, pagaliau atsikėlęs ryte ir pasitikrinęs svorį, ramiau sėsti prie pusryčių stalo. Jam nebereikia vargti bandant prieš varžybas nusimesti krūvą kilogramų.

„Mano stabilus darbinis svoris yra 87-88 kg. „Išsidžiovinti“ vėl iki 74 kg būtų labai sunku. Man nebe 22-eji metai, kad galėčiau taip alinti savo organizmą.

Prieš Pekino olimpiadą buvau numetęs 11 kilogramų, bet dabar su treneriais nusprendžiau bandyti jėgas sunkesnėje svorio kategorijoje,“ – sakė A.Kazakevičius. Jis bus vienas pirmųjų Lietuvos sportininkų, startuosiančių Europos žaidynėse. A.Kazakevičius ant graikų-romėnų imtynių kilimo Baku lips sekmadienį.

– Kuo Europos žaidynės ir gyvenimo sąlygos Baku skiriasi nuo olimpinių žaidynių?, – Lrytas.lt paklausė imtynininko Baku.

 - Žinoma, yra skirtumų su olimpiada. Bet Europos žaidynės irgi aukšto lygio. Viskas bus labai įspūdinga. Galiu taip palyginti: imtynės čia yra tas pats, kaip Lietuvoje krepšinis. Tai pirma sporto šaka Azerbaidžane. Ką tik grįžome iš imtynių treniruotės. Patiesta keturiolika kilimų! Visos sąlygos puikios.

- Kaip atrodo imtynininkų įprasta diena Europos žaidynėse?

– Ryte atsikeliame ir pasitikriname svorį. Kas gali pusryčiauja, kas negali – grįžta į kambarį ir laukia treniruotės. Dabar tikslas sureguliuoti svorį varžyboms. Daug nevaikštome, nes reikia taupyti energiją. Ilgas vaikščiojimas per tokį didelį karštį labai išvargintų.

Prieš pratybas lauke pažaidėme futbolą, tai kiekvienas per 20 minučių iškart numetė po 2-3 kilogramus. Saulė kepina, reikia būtinai nepamiršti kepurės. Stadione yra ir pirčių kompleksas, nedidelis baseinas, bet vanduo ten labai karštas – sudėtinga atsigaivinti.

- Ar Europos žaidynių sportininkų kaimelyje yra ką veikti laisvą minutę?

– Apsižiūrėjome jau čia ir įsitikinome, kad galima nusikirpti, pasidaryti pedikiūrą, manikiūrą. Yra žaidimų kambarys, golfo simuliatorius, kurį jau išbandėme.

Tik atvažiavus buvo kiek niūroka. Bet ketvirtadienį jau buvo sportininkų sutiktuvės, užgrojo muzika. Kaimelis įsivažiuoja.

- Labai daug pinigų investuota į žaidynes. Ar pastebite tai?

– Aš buvau Baku prieš kelerius metus. Nuo to laiko miestas labai pasikeitė. Dabar Baku tarsi mažasis Las Vegasas. Prie jūros pakrantė labai įspūdinga. Pastatai, architektūra – visur juntama prabanga.

Miestas tikrai pasikeitė. Jaučiasi, kad čia yra nemažai naftos (šypsosi, – red.).

- Ar pats Europos žaidynėse tikitės užimti aukštesnę vietą nei Londone?

– Norėčiau. Juk visada važiuojame kovoti. Bet kilimas – apvalus, be to, šiemet perėjau į naują svorio kategoriją. Turnyruose esu kovojęs su šios svorio kategorijos atletais, bet tokio lygio varžybose man tai bus tarsi debiutas.  Galvoju apie medalius. Žiūrėsime kokia bus spalva.

Galbūt šįkart jums reikėjo priaugti svorio?

– Taip, turėjau tokį tikslą, bet dabar jau net reikia kelis kilogramus svorio nusimesti.

- Kiek imtynių varžybose Europos žaidynėse nulems burtai?

– Yra favoritai. Pasaulio pirmenybių prizininkai iš Lenkijos, Baltarusijos. Azerbaidžano imtynininkas bus labai stiprus namie.  Nežinau kokie imtynininkai bus iš Armėnijos. Šių dviejų šalių santykius žinote – aš kol kas armėnų nemačiau. Mano svorio kategorijoje yra gerų imtynininkų, bet, manau, aš jiems nenusileidžiu.

- Kaip manote, kurie Lietuvos rinktinės nariai gali užlipti ant garbės pakylos Europos žaidynėse?

– Imtynėse pas mus atėjo nauja karta. Iš jų daug tikimės. Irkluotojai stabiliai rodo aukštus rezultatus. Jie tikrai gali laimėti medalių ir čia.  Sirgsiu už visus, tikiuosi, kad jiems pasiseks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.