EUROLYGA 2023

Baku žaidynės: prabangios ir nuodėmingos

Kai Azerbaidžanas uždegė pirmą kartą rengiamų Europos žaidynių liepsną, šalis pagyrų sulaukė mažiau nei kritikos žiežirbų dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Azerbaidžano sostinės Baku užmojai – ateityje rengti olimpines žaidynes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Azerbaidžano sostinės Baku užmojai – ateityje rengti olimpines žaidynes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Irkluotojai A.Olijnikas (kairėje) ir I.Navakauskas (dešinėje) bei boksininkas T.Tamašauskas sportininkų kaimelyje Baku.<br>V.Dranginio (LTOK) nuotr.
Irkluotojai A.Olijnikas (kairėje) ir I.Navakauskas (dešinėje) bei boksininkas T.Tamašauskas sportininkų kaimelyje Baku.<br>V.Dranginio (LTOK) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“), Baku (Azerbaidžanas)

Jun 16, 2015, 8:44 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:52 AM

Kai Lietuvos boksininkai nulėkė dviračiais pasivažinėti po sportininkų kaimelį, juos žvilgsniais nulydėjo kelios dešimtys akių.

Savanoriai, apsaugos darbuotojai, įvairūs vadovai ir jų padėjėjai – jų tiesiog knibžda tarp daugiaaukščių namų, aptvertų tvoromis, už kurių marširuoja ir ginkluoti kareiviai.

Pirmą kartą rengiamose Europos žaidynėse atletus supa didžiulis azerų dėmesys.

Paslaugūs šeimininkai paspaus už jus lifto mygtuką ar išsirikiuos kas 20 metrų, kad rankomis rodytų kryptį į spaudos konferenciją.

Tarp dangoraižių ir naujų blizgančių arenų besidriekiančiose plačiose gatvėse rieda šimtai taksi „kebų“, atkeliavusių iš Londono. Jais sportininkai po miestą gali važinėtis nemokamai.

Oficialiai 1 milijardą manatų (1 mlrd. eurų), o neoficialiai – bent penkis kartus daugiau pasirengti žaidynėms išleidęs Azerbaidžanas siekia, kad Europos žaidynės prilygtų olimpinėms, o prie Kaspijos jūros esanti šalis taptų ryškesnė Europos žemėlapyje.

„Buvau Baku prieš kelerius metus, – sakė Londono olimpinių žaidynių prizininkas imtynininkas Aleksandras Kazakevičius. – Nuo to laiko miestas labai pasikeitė.

Dabar Baku – tarsi mažasis Las Vegasas. Prie jūros pakrantė labai įspūdinga. Pastatai, architektūra – visur juntama prabanga. Matyti, kad čia nemažai naftos.“

„Mercedes“ ir „Žiguli“ – šalia

2012 metais Europos olimpiniai komitetai (EOC) nusprendė, kad Senajam žemynui reikia savo žaidynių, kokias jau seniai turi Azija ir Amerika.

Baltarusija ir Azerbaidžanas pretendavo jas rengti, o teisę gavo 9,5 mln. gyventojų turinti islamo valstybė, praturtėjusi iš savo naftos ir dujų klodų.

Per Leonido Brežnevo sovietmetį, o paskui ir paskelbus nepriklausomybę šaliai vadovavęs Heydaras Aliyevas pavertė Azerbaidžaną turtinga kontrastų valstybe, kurioje prabanga pinasi su skurdu.

Modernaus Baku oro uosto parkavimo aikštelėje greta naujausių „Mercedes“ stovi ir seni sovietiniai „Žiguli“.

„Azerbaidžane geriau dirbti, bet leisti pinigų verčiau važiuočiau į Lietuvą“, – markstydamasis nuo kaitrios saulės šypsojosi prie Baku metro stotelės sutiktas Artūras.

Kaune gyvenęs azerbaidžanietis yra vienas tų, kurie dirbo naujųjų sportinio kaimelio daugiaaukščių namų statybose.

Kaimelis – kaip olimpiadoje

2003 metais tėvą prezidento poste pakeitęs Ilhamas Aliyevas turi milžiniškų ambicijų, susijusių su sportu. Šalies ir Azerbaidžano olimpinio komiteto vadovas nori juodąjį auksą pakeisti į olimpinį auksą. Europos žaidynes – į olimpiadą 2024 ar 2028 metais.

Per pastaruosius metus išdygęs 68 tūkst. vietų nacionalinis stadionas, taip pat 2012 metų „Eurovizijai“ pastatyta „Crystal Hall“ arena, nauji plaukimo ir gimnastikos centrai tarsi paruošti dar didesniam renginiui.

Ne veltui per Europos žaidynes Baku darbuojasi apie tūkstantį britų, rengusių Londono olimpines žaidynes. Jų patirtis turėtų padėti surengti 20 sporto šakų fiestą, kurioje birželio 12–28 dienomis dalyvaus apie 6 tūkst. atletų.

„Žinoma, ne viskas taip sklandu, kaip olimpinėse žaidynėse, – sakė Lietuvos delegacijos vadovas Einius Petkus. – Bet azerbaidžaniečiai reaguoja greitai. Jei nėra šilto vandens, jie pasirūpina, kad jis kuo greičiau atsirastų.“

Pirmieji iš mūsų šalies atletų į Azerbaidžaną atvykę imtynininkai ir boksininkai sąlygomis Baku patenkinti.

„Išbandėme Azerbaidžano virtuvę, kuri yra visai šalia mūsų namo kambarių. Ragavau vištienos patiekalą su ryžiais ir figomis, vietos daržovėmis, kurių net pavadinimų nežinau. Buvo labai skanu“, – pasakojo boksininkas Tadas Tamašauskas.

Atletų kaimelyje viskas – lyg per olimpines žaidynes. Ant 11 ar 16 aukštų pastatų plevėsuoja vėliavos, tarp jų ir Lietuvos trispalvė.

Pilna ir pramogų. „Galima nusikirpti, pasidaryti pedikiūrą, manikiūrą, – vardijo A.Kazakevičius. – Yra žaidimų kambarys, golfo simuliatorius. Tik atvažiavus buvo kiek niūroka. Bet ketvirtadienį jau buvo sportininkų sutiktuvės, užgrojo muzika.“

Nubaudė dėl klipo apie asilą

Tačiau ne viskas taip linksma ir smagu Europos žaidynėse ir aplink jas.

Azerbaidžano vadovybė nuolat atakuojama iš Vakarų dėl korupcijos ir žmogaus teisių pažeidimų.

Apie aukščiausio lygio politikų korupciją rašiusi žurnalistė Chadija Izmailova atsidūrė už grotų apkaltinta mokesčių slėpimu ir prisidėjimu dėl kolegos savižudybės.

Tarp beveik šimto politinių kalinių yra buvę tinklaraštininkai Eminas Milli ir Adnanu Hacizade. Jie buvo sumušti, o paskui apkaltinti chuliganizmu ir uždaryti už grotų po to, kai 2009 m. į „YouTube“ įdėjo klipą apie asilą.

Jie taip išjuokė Baku valdininkus, kai šie mokėjo keliskart daugiau ir importavo asiliukus iš Vokietijos, teigdami, kad vokiški keturkojai yra geresni už vietinius.

„Amnesty International“ atstovė ir apie žaidynes rašęs „The Guardian“ žurnalistas nebuvo įleisti į Azerbaidžaną, nors buvo gavę akreditaciją Europos žaidynėms.

Prieš kelerius metus vos atvykęs į Baku atgal į Vilnių buvo išsiųstas Panevėžio „Ekrano“ futbolo komandos atstovu spaudai dirbęs Gedas Saročka. Jis tapo nepageidaujamu Azerbaidžane, nes prieš tai su žurnalistų futbolo komanda lankėsi Kalnų Karabache.

Įsisenėjęs Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktas – viena dilema Europos žaidynių rengėjams. Armėnijos sportininkai varžysis Baku – geras ženklas. Bet žmogaus teisių pažeidimai niekur nedingo.

„Tokios konfrontacijos kelia nerimą, bet žaidynių užkulisiuose mes stengiamės užglaistyti nesutarimus ir susitinkame su žmogaus teisių gynėjais. Bet mes negalime diktuoti savo sąlygų valstybei“, – užvakar per spaudos konferenciją buvo priverstas gintis EOC prezidentas airis Patrickas Hickey.

Įvaizdis svarbiau už saugumą

Dar prieš žaidynių atidarymą Rusijos ir Ukrainos sportininkai apsižodžiavo ir susimušė, o 3 Austrijos sinchroninio plaukimo merginos buvo sužeistos, kai jas partrenkė autobusas prie pat sportininkų kaimelio. Viena jų buvo operuojama Vienoje, jai buvo sukelta dirbtinė koma.

Prieš mėnesį Azerbaidžano socialiniai tinklai sprogo iš pykčio, kai per gaisrą daugiabučiame name žuvo 15 žmonių ir daug buvo sužeista. Žmonės šaipėsi iš valdininkų, kurie prieš Europos žaidynes nusprendė, kad įvaizdis svarbiau už saugumą.

Kažkas įdėjo Baku mero ir degančio namo nuotrauką su sarkastišku prierašu „Mes uždegėme didžiausią olimpinę ugnį“.

Šis ir dar apie 200 senų sovietinių daugiaaukščių prieš žaidynes buvo uždengti gražiomis poliuretano plokštėmis.

Tarp jų ir daugiabučio sienų buvo paliktas 30 centimetrų oro tarpas, padėjęs ugniai plisti per visus šešiolika aukštų.

I.Aliyevas pažadėjo išmontuoti šias degias dekoracijas. Bet tik po to, kai baigsis Europos žaidynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.