EUROLYGA 2023

Į Tbilisį – su viltimis, bet neslegiami didelių lūkesčių

Dar viena Lietuvos sportininkų karta pradeda savo kelią į olimpines aukštumas. 13-ajame Europos jaunimo vasaros olimpiniame festivalyje liepos 25-31 dienomis Tbilisyje dalyvaus 45 atletai, kurie rungtyniaus šešių sporto šakų varžybose.

G.Nenartavičius
G.Nenartavičius
G.Nenartavičius
G.Nenartavičius
G.Nenartavičius
G.Nenartavičius
E.Petkaus teigimu, jauniems sportininkams dideli lūkesčiai yra sunkus išbandymas<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
E.Petkaus teigimu, jauniems sportininkams dideli lūkesčiai yra sunkus išbandymas<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
G.Nenartavičiaus nuotr.
G.Nenartavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

2015-07-24 15:07, atnaujinta 2017-10-24 06:21

Delegacija – mažesnė nei keletą pastarųjų festivalių, tačiau geriau pasirengusi.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) pasirengimui ir dalyvavimui varžybose Tbilisyje skyrė 170 tūkst. eurų, tad visų sporto šakų jaunieji atletai galėjo patobulinti savo meistriškumą prieš svarbiausią kol kas jų gyvenimo startą.

Gruzijoje startuos 12 lengvaatlečių, 11 plaukikų, 6 dviratininkai, 4 tenisininkai, 4 gimnastai ir 8 dziudo imtynininkai.

Dziudo atstovai jau antrą savaitę treniruojasi Gruzijoje, plaukikai prie atviro baseino pratinosi stovyklaudami Kipre, o tenisininkai į Tbilisį atvyks tiesiai iš varžybų Europoje.

Europos jaunimo olimpiadomis vadinamose varžybose varžosi atletai iki 18 metų, bet kai kuriose sporto šakose ši riba dar žemesnė.

Iš visų ligšiolinių festivalių, išskyrus pirmuosius du 1991 ir 1993 metais, lietuviai parsivežė medalių. Ne vieną jų iškovojo dabartiniai Lietuvos rinktinių nariai, bet buvo ir tokių, kuriems blykstelėjimas netapo bilietu į didįjį sportą.

Trijuose iš eilės festivaliuose (2007, 2009, 2011 m.) triumfavo krepšinio komanda, kurių nariai dabar yra tapę žinomais profesionalais, tačiau antrose iš eilės žaidynėse delegacija yra be krepšininkų. Dėl to kaltos mūsų šalies 16-mečių rinktinės, kurios Europos čempionatuose nesugeba patekti net į ketvirtfinalį, nes pagal šiuo rezultatus komandos kviečiamos į festivalius. Kitose dviejose komandų sporto šakose – rankinyje ir tinklinyje -- tai padaryti dar sunkiau.

Nepaisant rezultatų, visiems jaunimo olimpiadų dalyviams šie startai lieka ryškiu prisiminimu visam gyvenimui, nes sportininkai gyvena olimpiniame kaimelyje ir dalyvauja atidarymo paraduose kaip tikrose olimpinės žaidynėse.

Gruzija tapo pirmąja buvusios SSRS šalimi, kuria patikėtos tokios varžybos ir tai tapo nemenku išbandymu gruzinams. Nepaisant ribotų finansinių galimybių, politinių negandų ir iššūkiu tapusio potvynio Tbilisis yra pasirengęs žaidynėms.

Lietuvos delegacijai festivalyje vadovaus LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotojas, buvęs žinomas irkluotojas Einius Petkus.

– Dėl kokių priežasčių sumažėjo Lietuvos delegacija?

– Po 2013 metų Utrechto žaidynių rezultatų analizės padarėme išvadą, kad labai sunku prognozuoti tokio jauno amžiaus sportininkų rezultatus. Tiesiog trūksta duomenų apie jų pasirengimą, jie mažai kur startavę, nėra objektyvių kriterijų lygiui įvertinti.

Todėl pagalvojome ir nutarėme, kad reikia sutelkti dėmesį geriausiems ir taip išvengti silpnų rezultatų.

– Bet medaliai vistiek skaičiuojami kartu pasižvalgant į kaimynų rezultatus. Ar galėtumėte išskirti Lietuvos rinktinės lyderius?

– Nenorėčiau. Tikrai yra sportininkų, kurie turi galimybių iškovoti medalius. Bet mūsų patirtis rodo, kad geriau nedaryti spaudimo jauniems sportininkams netgi minint jų pavardes. Puikiai prisimename, kaip sunku buvo favoritu vadintam dziudo imtynininkui 2013 metais Utrechte, kai visi jam iš anksto jam kabino medalį (vėliavnešiu paskirtas Rokas Nenartavičius buvo jau laimėjęs jaunimo čempionato medalį, bet festivalyje liko be nieko. – Red.).

Netgi elito sportininkus dideli lūkesčiai slegia, o čia gi jaunimas.

– Kurių sporto šakų federacijos rimčiausiai rengėsi varžyboms Tbilisyje?

– Turbūt dziudo. Jie dalyvavo Europos taurės varžybose, dabar išvyko į stovyklą. Plaukikai irgi rengė stovyklą užsienyje.

Toks specialus pasirengimas gali būti labai efektyvus, nes tinkamai padirbėję sportininkai gali ženkliai pagerinti savo rezultatus.

– Vėl neturime jokios žaidimų komandos. Tai lyg olimpiada be krepšininkų.

– Viską lemia atranka.

– Žaidimų sporto šakoms trūksta dėmesio ar dar ko nors?

– Aš manau, kad visam jaunimo sportui trūksta didesnio dėmesio. Pradedant tuo, kad mokyklose vietoj numatytų trijų kūno kultūros pamokų yra tik dvi, ne kiekviename kieme yra ir krepšinio aikštelės. Viskas turi įtakos tam, kad yra mažiau sportininkų ir mažiau medalių.

– Kaip gruzinai pasirengė festivaliui, turbūt šaliai tai nemažas iššūkis?

– Kaip dalyvavau delegacijų vadovų pasitarime, matėme, kad statybos vyko neįtikėtinu tempu. Gal šalis ir nėra turtingiausia, bet mums labai praverstų tokios arenos, kurios dabar pastatytos Tbilisyje.

Ko tikėtis Tbilisyje

Štai ką prieš kelionę į Gruziją per susitikimą LTOK kalbėjo sporto šakų treneriai ir federacijų vadovai.

Albertas Techovas (dziudo treneris): „Festivalyje dalyvaus dvi merginos ir šeši vaikinai. Antanas Kmieliauskas yra Europos taurės turnyro prizininkas, užėmęs 3 vietą. Vienas sunkiausių sportininkų, Aleksas Maladeckis (sveria 160 kg) taip pat yra Europos taurės turnyro prizininkas (3 vieta), o Europos čempionate buvo penktas. Visi yra dalyvavę varžybose, tačiau prie medalių priartėjo nedaugelis, todėl festivalis bus svarbiausias įvykis jaunųjų dziudo imtynininkų karjeroje. Visi tokio amžiaus varžovai yra panašaus pajėgumo, bet išskirčiau rusus bei šeimininkus. Didesnė konkurencija bus mažesnėse svorio kategorijose. Liepos 12 d. sportininkai išvyko į stovyklą Gruzijoje – Gorio mieste. Čia jie stovyklauja kartu su graikais bei azerbaidžaniečiais ir iš stovyklos vyks tiesiai į Tbilisį.“   Emilis Vaitkaitis (Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius): „Į Tbilisį vyksta 7 plaukikai ir 4 plaukikės. Visi jie pirmą kartą dalyvauja olimpiniame festivalyje. Komandos lyderiai – Rokas Juozelskis, Mantas Kaveckas ir Darijus Astrauskas. Mantui liepos 18 d. sueis 15 metų, jam nedaug trūko iki Raimundo Mažuolio šios amžiaus grupės rekordo. Mantas 100 m distancijoje laisvu stiliumi nuo jo atsiliko tik 0,08 sek. Liepos 10 d. vykusiame Lietuvos čempionate Mantas du kartus pagerino savo asmeninį rekordą 50 m distancijoje. Liepos 13 d. plaukikai išvyko į baigiamąją stovyklą Kipre, kur treniravosi atvirame baseine, kad prisitaikytų prie atviro baseino ypatumų (Tbilisyje varžybos vyks atvirame baseine) ir oro temperatūros. Liepos 23 d. sportininkai grįžo į Lietuvą ir su visa delegacija skrenda į Tbilisį. Plaukikų komanda patikimose rankose – jai vadovauja pirmasis Rūtos Meilutytės treneris Giedrius Martinionis.“

Algimantas Prunskas (Lietuvos gimnastikos federacijos generalinis sekretorius): „Olimpiniame festivalyje pasirodys dvi merginos ir du vaikinai. Agata Vastruchovaitė pernai dalyvavo Europos jaunimo čempionate, kiti sportininkai labai jauni, baigę 8 klases, tarptautinėse varžybose yra dalyvavę, bet pirmą kartą vyks į tokio rango festivalį. Aukštų rezultatų neplanuojame, bet tikimės garbingai atstovauti savo šaliai.“

Zita Tindžiulienė (lengvosios atletikos komandos vadovė): „Visi sportininkai yra jauni ir perspektyvūs. Nuo 2013 m. pasikeitė festivalių dalyvių amžius, todėl komanda pajaunėjo vienais metais. Tbilisyje dalyvaus 14-16 m. lengvaatlečiai. Kai kurie vaikai dar nespėję subręsti, ypač techninėse rungtyse, formuojant komandą jie labai keičiasi. Ne visi turėjo tarptautinių varžybų praktikos, todėl svarbus ir psichologinis momentas. Atrinkome 12 žmonių, kurie Lietuvoje yra stipriausi, o kaip pasirodys – priklausys nuo to, kokie bus kiti dalyviai ir kokia konkurencija.“

Algimantas Buividas (dviračių rinktinės merginų treneris): „Merginos turi šiek tiek tarptautinių varžybų patirties – dalyvavo Lenkijos taurėje ir Baltijos jūros šalių žaidynėse. Tbilisio festivalis sportininkėms bus pirmas rimtas tarptautinis renginys. Rezultatus sunku prognozuoti kol dviratininkės nesusitiko su konkurentėmis, tačiau esame nusiteikę optimistiškai. Monika Rastauskaitė Lenkijos taurės grupinėse lenktynėse užėmė pirmąją vietą, Regina Stegvilaitė buvo trečia, Baltijos jūros šalių žaidynėse Kotryna Vaičytė laimėjo grupines lenktynes, Monika buvo antra ir žiedinėse lenktynėse (taškais užėmė 1-2 vietas). Liepos mėn. vykusiose Lietuvos moterų ir jaunučių daugiadienių lenktynių pirmenybėse Utenoje merginos konkuravo su latvėmis ir ukrainietėmis. Monika laimėjo 3 etapus iš 4, Regina bendroje įskaitoje buvo antra. Šiek tiek bijome karščio, nes Lietuvoje dabar vėsu, o Tbilisyje plius 30, tad reikės prisitaikyti.“

Artūras Šiugždinis (dviračių rinktinės vaikinų treneris): „Visi trys dviratininkai turi tarptautinės patirties, labiausiai patyręs yra Sijandas Šereiva – jau prieš dvejus metus jis lenktyniavo Belgijoje, taip pat dalyvavo Baltijos šalių žaidynėse, startavo Bulgarijoje. Bulgarijoje jaunučių daugiadienėse lenktynėse Romas Zubrickas buvo trečias, Sijandas – antras. Vasarą visi stovyklavo Belgijoje, kur iš septynių lenktynių vienas laimėjo Denas, vienas – Sijandas. Belgijoje meistriškumas yra aukštas, tad norint laimėti reikia pasikauti. Grįžę iš Belgijos, dalyvavome Baltijos jūros šalių žaidynėse, po to – Utenos daugiadienėse. Utenoje bendroje įskaitoje Sijandas buvo pirmas, o Denas – antras. Romas padėjo Sijandui laimėti atlikęs komandinius veiksmus. Tbilisyje kovosime dėl aukščiausių vietų, be abejo, norėtųsi geriausio rezultato, bet dviračių sporte gali būti netikėtumų – griuvimai, pradurtos padangos. Nors vaikinų technika gera, bet visko gali atsitikti. Grupinėse lenktynėse finišuoti reikės minant į kalną, Sijandui tai palanku, jam tokie finišai patinka. Nuvykę apžiūrėsime trasą ir nuspręsime, kokios strategijos imtis. Kai stovyklavome Belgijoje, tvyrojo aukšta temperatūra, vaikinai su tuo gerai susitvarkė, todėl esu ramus dėl Tbilisio karščio. Norėčiau padėkoti LTOK, kad išsprendė finansinius klausimus, padėjo įsigyti atstatomųjų priemonių, pasirengimui turėjome viską, ko reikia.“

Ramūnas Grušas (Lietuvos teniso sąjungos prezidentas): „Visi vaikai turi tarptautinių varžybų patirties, ypač Iveta Daujotaitė, kuri Europoje yra tarp geriausių ir jaunių reitinge užima 14-ą vietą. Julius Adomavičius yra Europos jaunių reitingo šimtuke. Daugiausiai tikiuosi iš Ivetos. Žinoma, gali pasižymėti ir kiti sportininkai, o kaip bus – matysime. Julius ir Iveta žaidžia tarptautiniuose turnyruose ir į Tbilisį skrenda tiesiai iš Europos čempionato. Pasirengimas festivaliui yra tikrai geras.“

Lietuvos delegacija

Lengvoji atletika: Agnė Jonkutė (rutulio stūmimas ir disko metimas), Urtė Baikštytė (šuolis į aukštį), Monika Šaltenytė (800 m bėgimas), Beatričė Juškevičiūtė (100 m barjerinis bėgimas), Enrika Ragainytė (šuolis į tolį), Dominykas Matijošaitis (200 m kliūtinis bėgimas), Algirdas Strelčiūnas (šuolis į tolį), Laurynas Toleikis (100 m), Rūta Okulič-Kazarinaitė (400 m barjerinis bėgimas), Deimantė Bedalytė (400 m), Justas Ganusauskas (400 m bėgimas), Lina Surgelaitė (ieties metimas). Treneriai Zita Tindžiulienė, Laimutė Juchnevičienė, Juzefa Baikštienė, Jurdanas Radžius. Plaukimas: Rokas Juozelskis (100 m, 200 m nugara), Darijus Astrauskas (50 m, 100 m laisvuoju stiliumi), Mantas Kaveckas (50 m, 100 m laisvuoju stiliumi), Erikas Kapočius (100 m, 200 m krūtine), Paulius Martinkėnas (100 m, 200 m nugara), Tomas Sungaila (100 m, 200 m laisvuoju stiliumi), Gabija Zavackytė (200 m krūtine), Ieva Jacevičiūtė (200 m, 400 m kompleksiniu būdu), Kotryna Teterevkova (100 m, 200 m krūtine), Algimantas Rafanavičius (100 m krūtine), Gabija Mankauskaitė (100 m, 200 m nugara). Treneriai Rasa Mažutaitienė, Giedrius Martinionis.

Dviračių sportas: Monika Rastauskaitė, Kotryna Vaičytė, Regina Stegvilaitė, Sijandas Šereiva, Romas Zubrickas, Denas Masiulis. Treneriai Algimantas Buividas ir Artūras Šiugždinis.Tenisas: Julius Adomavičius, Lukas Dovydas Saulis, Iveta Daujotaitė, Viktorija Banaitytė. Treneriai Gracijus Remeikis ir Tomas Kirstukas.

Gimnastika: Albertas Maciulevičius, Džiugas Grabliauskas, Agata Vostruchovaitė, Diana Balkytė. Treneriai Vitalijus Esaulovas, Irina Katinienė, teisėjai Jevgenijus Izmodenovas, Diana Bludova.

Dziudo: Darija Piskunova (iki 63 kg), Miglė Julija Dudėnaitė (iki 70 kg), Gytis Katilius (iki 50 kg), Martynas Kvedaras (iki 60 kg), Matas Gružauskas (iki 66 kg), Donatas Sabonis (iki 81 kg), Antanas Kmieliauskas (iki 90 kg), Aleksas Molodeckis (per 90 kg). Treneriai Albertas Techovas ir Ramūnas Žemaitaitis. Misijos vadovas Einius Petkus, pavaduotoja Lina Vaisetaitė. Vyr. gydytojas Dalius Barkauskas, gydytojai Alma Kajėnienė, Liudmila Kuzminienė, Dalia Slaninaitė, Arvydas Galentas, kineziterapeutas Tomas Linksmuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.