EUROLYGA 2023

Į maratoną per mėnesines be tampono – dėl kilnaus tikslo

Bėgimą pamilusi Harvardo studentė ir buvusi atlikėjos M.I.A būgnininkė Kiran Ghandi balandį pirmą kartą gyvenime bėgo maratoną. Ir ji nusprendė savo bėgimą panaudoti kilniam tikslui pasiekti – atkreipti dėmesį į moteris, kurios susirgusius mėnesinėmis negali naudotis šiuolaikinio pasaulio teikiamais patogumais – vaistais, higieniniais įklotais ar tamponais.

Mėnesinėmis susirgusi bėgikė nusprendė atkreipti visuomenės dėmesį į opią problemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mėnesinėmis susirgusi bėgikė nusprendė atkreipti visuomenės dėmesį į opią problemą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 5:49 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:22 AM

Kai K.Ghandi balandį vykusio Londono maratono išvakarėse susirgo mėnesinėmis, ji nežinojo, ką daryti. Ji nebuvo anksčiau bėgusi maratono ir netgi nė karto nesitreniravo, kuomet sirgo.

„Apgalvojau visus variantus. Bėgti 42 kilometrus ir 195 metrus su medvilniniu gniužulu tarp kojų atrodė absurdiška“, – taip neseniai savo patirtį tinklaraštyje aprašė K.Ghandi.

Jos istorija sulaukė didelio susidomėjimo, nes bėgime mažai kas kalba apie mėnesines.

„Tuomet aš pagalvojau...Jeigu ir yra nors vienas žmogus, prie kurio visuomenė ir negali kibti, tai – maratono bėgikas. Tu negali pasakyti maratonininkui, kad jis turi susitvarkyti, apsivalyti arba teikti pirmenybę kitų komfortui. Aš galėjau rinktis – noriu ar ne dalyvauti varžybose, turėdama galimybę patirti gėdą. Aš nusprendžiau išgerti vaistų nuo mėnesinių skausmų, laisvai kraujuoti ir tiesiog bėgti.“

Būtent tai K.Ghandi ir padarė. Ji nenaudojo nei tampono, nei higieninio įkloto. Ji tiesiog bėgo maratoną ir nesuko galvos, kad kraujas tepa jos drabužius.

Harvardo universiteto studentė, buvusi atlikėjos M.I.A būgnininkė neseniai aprašė savo patirtį tinklaraštyje ir pasidalino fotografijomis. Taip jie siekė atkreipti dėmesį į padėtį moterų, kurioms nėra prieinamos higieninės priemonės ir jos priverstos slėpti mėnesines.

„Pats maratonas yra senas simbolinis aktas. Kodėl jo nepanaudojus, siekiant į dienos šviesą ištraukti žinią, kad mano seserys, kurios tiesiog neturi priėjimo prie tamponų, jaučia skausmą ir visa tai slepia, lyg tai neegzistuotų?“, – klausė K.Ghandi.

26 metų moteris teigė, kad jai bėgant vienas žmogus nutaisė pasibjaurėjimo miną ir pasakė, kad jai prasidėjo mėnesinės.

„Dėl susidariusios tylos moterys priverčiamos nesiskųsti ir nekalbėti apie savo kūno funkcijas. Ir tai – dėl to, kad niekas negali matyti. Ir jeigu tu negali matyti, veikiausiai tai nėra „rimta“. Kodėl tai svarbi problema? Todėl, kad tai vyksta dabar“, – rašė K.Ghandi.

Ji pabrėžė, kad visuomenėje dėl mėnesinių yra nusistovėjusi gėdos norma.

K.Ghandi savo tinklaraštyje žymėjo savo potyrius. Plačiau anglų kalba galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.