EUROLYGA 2023

Po prasto šuolio A. Palšytė kaltino ir kinišką lovos čiužinį

Lietuvos lengvaatlečiai Airinė Palšytė ir Andrius Gudžius svarbiausiose metų varžybose liko toli nuo savo geriausių rezultatų. Pasaulio čempionate Pekine šuolių į aukštį ir disko metimo finalai vyks be jų.

A.Palšytė po nesėkmingo starto užsiminė apie traumą, kurią slėpė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Palšytė po nesėkmingo starto užsiminė apie traumą, kurią slėpė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nei šuolininkė į aukštį A.Palšytė, nei disko metikas A.Gudžius ketvirtadienį nepateko į pasaulio čempionato finalus.
Nei šuolininkė į aukštį A.Palšytė, nei disko metikas A.Gudžius ketvirtadienį nepateko į pasaulio čempionato finalus.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:53 PM

Abu Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės favoritai ketvirtadienį liko it musę kandę – 14-ojoje pozicijoje, kuri nesuteikė teisės varžytis finale.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

A.Palšytė pirmuoju bandymu įveikė 180 cm, 185 cm ir 189 cm aukštį, bet dar aukščiau pakelta kartelė tapo neįveikiama kliūtimi 23 metų vilnietei.

Bandydama peršokti 192 cm aukštį lietuvė visus tris kartus lietė kartelę, o ši krito žemyn, ten pat nusinešdama ir Lietuvos rinktinės lyderės viltis.

Trylika atlečių, tarp jų olimpinė čempionė rusė Ana Čičerova ir pasaulio čempionė kroatė Blanka Vlašič, peršoko 192 cm ir galėjo ramiai taupyti jėgas finalui šeštadienį.

A.Palšytė finalą galės tik stebėti, nors šį sezoną ji ne kartą šoko aukščiau. Šį mėnesį Palangoje ji buvo įveikusi 195 cm aukštį, o jos asmeninis ir Lietuvos rekordas yra 198 cm.

Viešbučio lova – per kieta

Nors prieš čempionatą A.Palšytė neužsiminė apie traumas, ketvirtadienį ji bėdas stadione siejo su skaudančia nugara.

„Tai, kas įvyko, ir turėjo nutikti. Atvykau į Pekiną būdama tikrai ne pačios geriausios sportinės formos“, – teigė A.Palšytė.

Ji tvirtino, kad iškart po Lietuvos čempionato treniruotėje dėl netaisyklingo judesio patyrė nugaros traumą. Nors šuolininkė į aukštį nesitreniravo savaitę, padedant medikams ji vylėsi atsigauti.

„Svarstėme, ar aš būsiu pajėgi keliauti į čempionatą, nes pirmosiomis dienomis po patirtos traumos net negalėjau be skausmo vaikščioti ar daryti staigių judesių, – aiškino šuolininkė. – Skausmai šiek tiek rimo, pradėjau lengvai judėti, tad nutarėme pabandyti dalyvauti.

Stambiųjų raumenų tonusas ir judesių amplitudė nebuvo pakitę.“

Lengvaatletė teigė, kad skausmai sugrįžo nuskridus į Kiniją.

„Po kelionės ir pirmosios nakties Pekine vėl prasidėjo aštrus skausmas. Nelabai supratome dėl ko – gal mano nugara nebuvo pasiruošusi keliauti tokio atstumo, gal dėl to, jog viešbučio lovos čiužinys buvo beveik grindų kietumo, – spėliojo A.Palšytė. – Kiekvieną dieną atsikeldavau vis blogesnės savijautos.“

Lietuvės nugarą bandė gydyti ne tik rinktinės kineziterapeutas Mantas Lesnickas, bet ir estų disko metiko Gerdo Kanterio pagalbininkas Indrekas Tustikas.

A.Palšytė teigė, kad prieš varžybas gavo nuskausminamųjų vaistų dozę.

„Stengiausi neparodyti priešininkėms, kiek skausmo man sukelia kiekvienas bandymas, tačiau tai buvo akivaizdu.

Manau, net jei ir būčiau patekusi į finalą, būčiau negalėjusi jame startuoti dėl pasikartojančių skausmų“, – sakė A.Palšytė.

A.Gudžiui pritrūko 26 cm

A.Gudžius irgi liko 14-as, trečiuoju bandymu įrankį nusviedęs 62 m 22 cm.

Kiti du 24 metų lietuvio metimai buvo visiškai prasti – 59 m 64 cm ir 58 m 25 cm.

Vaclovo Kidyko auklėtinis šiemet porą sykių diską per varžybas sviedė per 65 metrus, o tokiu rezultatu būtų ramiai atvėręs sau duris į finalą, nes atrankoje geriausiai sekėsi jamaikiečiui Fedrickui Dacresui (65 m 77 cm), lenkui Piotrui Malachowskiui (65 m 59 cm) ir estui G.Kanteriui (64 m 78 cm).

Nuo 12-osios vietos ir paskutinį bilietą į finalą pagriebusio australo Benno Harradine’o mūsų šalies atletas atsiliko 26 cm.

Lūkesčiai tirpsta

Lietuvos lengvaatlečiams bus labai sunku pagerinti praėjusio pasaulio čempionato geriausią pasiekimą, kuris irgi atrodė kuklus prie Virgilijaus Aleknos pergalių įpratusiems šios sporto šakos mėgėjams.

2013 metais Maskvoje disko metikė Zinaida Sendriūtė užėmė 9-ąją vietą pasaulio pirmenybėse, bet šiemet lūkesčiai dūžta tiesiog beviltiškai.

Pekine užimta 13-oji Z.Sendriūtės vieta išlieka aukščiausia tarp lietuvių rezultatų po šešių pasaulio čempionato dienų.

Šįryt šuolių į aukštį atrankos varžybose rungtyniaus 2012 metų Europos vicečempionas Raivydas Stanys, šeštadienį 20 km sportinio ėjimo varžybose startuos Neringa Aidietytė ir Brigita Virbalytė-Dimšienė, 50 km žingsniuos Tadas Šuškevičius.

Paskutinę čempionato dieną – sekmadienį – maratoną bėgs Rasa Drazdauskaitė. (LR)

Čempionato prizininkai

Vyrai. 200 m bėgimas. 1. U.Boltas (Jamaika) – 19,55 sek., 2. J.Gatlinas (JAV) – 19,74 sek., 3. A.Jobodwana (Pietų Afrikos Respublika) – 19,87 sek.

Trišuolis. 1. Ch.Tayloras (JAV) – 18 m 21 cm, 2. P.P.Pichardo (Kuba) – 17 m 73 cm, 3. N.Evora (Portugalija) – 17 m 52 cm.

Moterys. Kūjo metimas. 1. A.Wlodarczyk (Lenkija) – 80 m 85 cm, 2. Wenxiu Zhang (Kinija) – 76 m 33 cm, 3. A.Tavernier (Prancūzija) – 74 m 2 cm.

400 m bėgimas. 1. A.Felix (JAV) – 49,26 sek., 2. Sh.Miller (Bahamos) – 49,67 sek., 3. Sh.Jackson (Jamaika) – 49,99 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.