EUROLYGA 2023

Sporto sukčiams – apynasris: Lietuva paruošė ginklą

Parduotų rungtynių skandalai, kaltinimais užverstos Lietuvos vicečempionės Pakruojo „Kruojos“ pasitraukimas iš šalies futbolo A lygos ir vienas po kito lendantys sukčiavimo atvejai jau seniai išdarkė Lietuvos futbolo veidą. Didelis sukčiavimo skandalas praėjusį sezoną sudrebino ir Lietuvos krepšinio lygą (LKL). Kilus didžiuliam pasipiktinimui ir baimės bangai į mūšį su nusikaltėliais stojo ir valdžia.

Kaltinimais sukčiavimu užversta „Kruoja“ tiesiog pasitraukė iš Lietuvos futbolo A lygos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Kaltinimais sukčiavimu užversta „Kruoja“ tiesiog pasitraukė iš Lietuvos futbolo A lygos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:19 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Ketvirtadienį Seime buvo paskelbta, kad Lietuva – pasirengusi duoti smūgį sukčiams. Po ilgų sporto ir teisėsaugos institucijų diskusijų buvo parengta nauja baudžiamojo įstatymo norma, kuri leis pareigūnams tikrai veikti.

„Balandžio mėnesį suinteresuotos institucijos kalbėjo apie teisinį reguliavimą. Tuo metu svarstėme, kad gal reikėtų pamėginti išnaudoti esamą teisinę bazę, bet atlikti tyrimai parodė, kad dabartinio teisinio reguliavimo neužtenka. Yra spragos. Keletas ikiteisminių tyrimų įrodinėjimo procese buvo nutraukti dėl esamų įstatymų, – sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. – Yra parengtas atskiras baudžiamojo kodekso straipsnis, skirtas sporto manipuliacijoms. Jeigu Seimas pritars, pareigūnai galės realiai pradėti baudžiamąjį persekiojimą.“

Apraizgė visą sportą

Seimo Antikorupcijos komisijos narys Valdas Vasiliauskas pabrėžė, kad sukčiai veikia ne tik futbole. Nusikaltėliai pelnosi ir iš krepšinio rungtynių, tačiau, pasak V.Vasiliausko, krepšinio federacija ir LKL savo žingsnių tiesiog neviešina.

Tačiau kol kas pakankamai lengvai veikti galintys sporto sukčiai skambiausiai atakuoja Lietuvos futbolą. Pastaraisiais metais futbolo federacijai ne kartą teko atsakyti į klausimus apie čempionatą drebinančius skandalus. Šalia to prisidėjo ir klubų griūtys, nuolatiniai kaltinimai žaidėjams.

„Nenorime atsidurti padėtyje, kai diskredituojamas sportas. Buvo tokių ir nacionalinių futbolo čempionatų. Sportinis principas iškreipiamas dėl didelės finansinės naudos“, – sakė S.Skvernelis.

Jis teigė, kad „Sportradar“ agentūra per pastaruosius ketverius metus Lietuvoje užfiksavo 77 rungtynes, kurios vyko nesąžiningai.

Pareigūnai gaus instrumentą

Lietuvos teisėsaugos institucijos buvo ne kartą informuotos apie galimą sukčiavimą. Vyko daug ikiteisminių tyrimų, tačiau dauguma jų tiesiog subliuško. Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis teigė, kad patobulintas teisinis reguliavimas tiesiog būtinas, siekiant turėti įtakos.

„Esamas teisinis reguliavimas sutelktas į žalą, o naujasis (kurį turėtų priimti) mums palengvins kovą su šiuo reiškiniu. O tų reiškinių tikrai yra. Glaudžiai bendradarbiavime su Interpolu, Europolu, kitų valstybių partneriais“, – sakė A.Roginskis.

V.Vasiliausko registruotoje pataisoje numatoma, kad manipuliacijos profesionalių sporto varžybų eiga arba rezultatais, net nesant sukčiavimo, kyšininkavimo, papirkimo ar piktnaudžiavimo požymių, užtrauktų atsakomybę nuo baudos iki 5 metų laisvės atėmimo. 

Ne kartą LFF biure diskusijose apie sutartas rungtynes dalyvavęs Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius Edvinas Eimontas džiaugėsi, kad pavyko persikelti į svarbesnės institucijos pastatą.

„Keletą metų veikiame ir darome žingsnius, kad ši problema būtų aktuali visoje Lietuvoje. Valdžios prisijungimas džiugina. Visada sakėme, kad sportas vienas apsiginti negali. Jeigu nusikaltėliai mato, kad bus nenubausti, tai jie toliau tęsia savo darbus. Ir tai yra ne vien tik futbolas, bet ir ne vien tik krepšinis. Niekas nėra apsaugotas“, – sakė E.Eimontas.

Jis teigė, kad su iki šiol veikusiais įstatymais sporto sukčiai jautėsi nebaudžiami.

„Bet įstatymas – instrumentas. Kaip jis veiks, priklausys nuo to, kaip jis bus taikomas“, – sakė E.Eimontas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.