EUROLYGA 2023

Kauno rankinio klubai nukraujavo, bet vėl sieks titulų

Pajėgiausias Kauno vyrų rankinio klubas naująjį sezoną pradėjo pasipildęs naujais nariais, o moterų – praradęs dvi svarbias žaidėjas. Vis dėlto abiejų komandų tikslai nesiskiria – šalies čempionate sieks aukščiausių apdovanojimų. Jų varžovų galimybės šiemet – taip pat skirtingos.

Moterų kovoje dėl supertaurės triumfavo Garliavos rankininkės (mėlyna apranga).<br>„Acme-Žalgiris“ nuotr.
Moterų kovoje dėl supertaurės triumfavo Garliavos rankininkės (mėlyna apranga).<br>„Acme-Žalgiris“ nuotr.
Kauniečiai (žali marškinėliai) po atkaklios kovos nusileido „Dragūnui“.
Kauniečiai (žali marškinėliai) po atkaklios kovos nusileido „Dragūnui“.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Sep 26, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:43 PM

Pirmoji pažintis su kovoms besirengiančiomis komandomis įvyko Garliavoje (Kauno r.), kur vyko Lietuvos rankinio supertaurės rungtynės.

Sezono atidarymo šventėje susitiko moterų Kauno „Acme-Žalgiris“ ir Kauno rajono „HC Garliava SM-Cascada“. Dėl vyrų taurės kovojo Klaipėdos „Dragūnas“ bei Kauno „Granitas-Gaja-Karys“.

Abi Kauno komandos liko be trofėjų, tačiau solidžiai atrodęs „Granitas-Gaja-Karys“ tik paskutinėmis minutėmis nusileido klaipėdiečiams, o pernai varžovus triuškinusi moterų „Acme-Žalgiris“ neprilygo aikštės šeimininkėms.

Iniciatyvą atidavė varžovams

Kauno ir Klaipėdos rankininkų susitikime uostamiesčio atstovai nuo pat pradžių išsiveržė į priekį ir susikrovė 4 įvarčių persvarą (6:2). „Granito-Gajos-Kario“ rankininkai greitai atkuto. Jie ėmė aktyviau gintis ir ne tik išlygino, bet ir persvėrė rezultatą. Po pirmojo kėlinio kauniečiai pirmavo vienu įvarčiu.

Po pertraukos jie dar padidino apsukas ir sugebėjo susikrauti 6 įvarčių persvarą. Atrodė, kad pergalės iš jų atimti niekam nepavyktų, tačiau „Dragūno“ rankininkai buvo kitokios nuomonės. Jie laimėjo atkarpą rezultatu 8:1 ir išsiveržė į priekį vienu įvarčiu.

Vėliau aikštėje vyko apylygė kova, tačiau klaipėdiečiai sugebėjo išsaugoti trapią persvarą – jie laimėjo 28:27 ir kėlė taurę.

„Vaizdas aikštėje nebuvo prastas, vyko apylygė kova“, – varžybas komentavo Kauno klubo vyriausiasis treneris Valdemaras Novickis.

Kas atsitiko, kad kauniečiai išleido iš rankų pergalę, kuri jau buvo pasiekiama ranka?

V.Novickis mano, kad jo auklėtiniai sutriko „Dragūno“ rankininkams pakeitus gynybos sistemą, o komandai trūksta susižaidimo. Rankininkai bandė varžovus stabdyti pavieniui, tačiau tai nebuvo geras sumanymas.

Lengvos pergalės – praeityje

Moterų kovoje dėl supertaurės nuo pat susitikimo pradžios pirmavo Garliavos rankininkės, tačiau persvara siekė vos porą įvarčių. „Acme-Žalgiris“ stengėsi neatsilikti, ir po 30 minučių nė vienai komandai nepavyko įgyti pranašumo – 14:14.

Antrajame kėlinyje „HC Garliava SM-Cascada“ švaistė puikias progas pelnyti įvarčių, tačiau jų varžovės klydo dar dažniau, todėl garliaviškės sėkmingai didino persvarą. Baigiantis susitikimo laikui jos sukaupė net 7 taškų persvarą – 30:23.

Kas atsitiko Kauno rankininkėms, kurios visai neseniai šalies čempionate šlavė iš kelio visas varžoves?

„Visiškai nejaučiu gėdos pralaimėti komandai, kuri šiemet pasipildė dviem geriausiomis Lietuvos rankininkėmis“, – kalbėjo „Acme-Žalgiris“ vyriausiasis treneris Antanas Skarbalius. Į Garliavos klubo gretas šiemet įsiliejo Diana Šapkauskaitė ir Laima Bernatavičiūtė. Pastaroji į „Acme-Žalgirio“ vartus įskraidino net 10 įvarčių.

Tuo tarpu „Acme-Žalgiris“ vasarą prarado dvi svarbias žaidėjas – gyventi į užsienį išvyko pagrindinė komandos gynėja Gintarė Lydekaitė bei Ingrida Šačikauskaitė.

Vardijo svarbiausius tikslus

„Šiemet kovoti šalies čempionate tikrai bus sunkiau“, – svarstė „Acme-Žalgiris“ vyriausiasis treneris A.Skarbalius. Vis dėlto klubo siekiai nesikeičia – laimėti šalies čempionatą ir taurę.

Po mėnesio kauniečių laukia itin svarbus startas tarptautinėje arenoje. EHF taurės varžybose „Acme-Žalgiris“ dukart išmėgins jėgas su Šveicarijos „SPONO Eagles“ klubu. Abejos varžybos vyks Kaune, o tai gali tapti reikšmingu veiksniu siekiant teigiamos dvikovos baigties. Jeigu kaunietėms pavyktų įveikti šį etapą, kitame tektų kautis su Danijos „Silkeborg“ klubu.

„Šią komandą įveikti būtų labai sunku“, – pripažino A.Skarbalius. Jo nuomone, labai neblogas laimėjimas būtų peržengti Šveicarijos rankininkių barjerą.

„Acme-Žalgiris“ vėl dalyvaus Baltijos moterų rankinio lygoje, kurioje kaunasi Lietuvos ir Baltarusijos komandos. Šiose varžybose kaunietėms keliama užduotis užimti antrąją vietą, mat aplenkti itin pajėgią Minsko komandą nėra daug galimybių.

Tik apie aukščiausias vietas Lietuvos rakinio lygoje kalbėjo ir „Granito-Gajos-Kario“ vyriausiasis treneris V. Novickis. Nors komandą po praėjusio ne itin sėkmingo sezono paliko 4 sportininkai, klubas sudarė sutartis su 6 naujais rankininkais.

Visi jie pernai atstovavo Kauno „LSU-Lūšies“ klubui, tačiau ši komanda subyrėjo. Trenerį nudžiugino naujokai, nes pavyko rasti žaidėjų kai kuriose daug rūpesčių kėlusiose pozicijose, suformuoti ilgesnį atsarginių žaidėjų suolelį.

Klubo vadovų optimizmą kaitina žinojimas, kad varžovai pernelyg nesustiprino gretų. Priešingai – Klaipėdos „Dragūno“ ir Vilniaus „Šviesos“ klubai prarado labai pajėgių rankininkų, o Alytaus ir Varėnos komandos beveik išlaikė praėjusių metų sudėtis.

Sportininkai išvyksta į atsakingą misiją

Kitą savaitę „Granito-Gajos-Kario“ rankininkai išvyksta į Pietų Korėją, kur vyks 6-osios pasaulio kariškių sporto žaidynės, ir atstovaus Lietuvos rinktinei.

Rankinio turnyre kauniečiai bus vieninteliai Europos atstovai, o dėl aukščiausių apdovanojimų dar kovos Brazilijos, Egipto, Omano, Kataro, Pietų Korėjos ir Jungtinių Arabų Emyratų rinktinės.

Kauno komandos treneriai sakė neturintys išsamių žinių apie varžovus, tačiau tokio lygio varžybos sportininkams bus nepaprastai naudingos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.