EUROLYGA 2023

Tomas Kaukėnas mintimis dar sugrįžta į olimpinį Sočį

Šeštadienį atviruoju Norvegijos čempionatu prasidėjo 2015-2016 metų biatlono sezonas. Sezonas, kurį Lietuvos biatlonininkai pasitinka su naujomis viltimis: pirmą kartą pasaulio taurės etapuose galės dalyvauti po tris vyrus ir tris moteris iš Lietuvos.

Tomui Kaukėnui olimpinis medalis išsprūdo paskutinėje šaudymo zonoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tomui Kaukėnui olimpinis medalis išsprūdo paskutinėje šaudymo zonoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robertas Trakys

Nov 22, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:32 AM

Poolimpiniai metai lietuviams buvo nesėkmingi – pasaulio čempionate į geriausiųjų 40-uką prasibrovė tik jaunoji Gabrielė Leščinskaitė, tuo tarpu pripažinti lyderiai – Tomas Kaukėnas ir Diana Rasimovičiūtė-Bricė – nepelnė nė vieno įskaitinio pasaulio taurės taško.

– Kitą savaitę prasidės pasaulio taurės varžybos, o su jomis ir oficiali žiemos sezono pradžia. Ar turėjote pakankamai geras sąlygas jam pasiruošti?, – lrytas.lt paklausė T.Kaukėno.

– Sąlygos geros, tik jaučiasi skirtumas, kada buvo prieš olimpines žaidynės, o kada – po. Vienas iš skirtumų, jog masažuotojo pernai praktiškai nebuvo. Federacija ir treneriai stengiasi taip pat, kaip ir iki šiol, bet vis tiek kažko trūko. Pagrindinius dalykus turėjome visus.

– Praėjęs sezonas nebuvo labai sėkmingas. Rezultatus – analizavote. Kokios nesėkmių priežastys?

– Priežastis paprasta – dėl visko buvau kaltas aš. Norėjau aplenkti tuos, kuriuos lenkiau olimpiniais metais, nesistengiau parodyti to, ką galiu. Tai mane labai smukdė, norėjau lenkti visus ir dar daugiau, o nepadariau to, kas priklausė nuo manęs.

– Ar jaučiama konkurencija komandoje? Yra tikimybė, jog į kitas olimpines žaidynes ir vėl vyks tik vienas biatlonininkas vyras...

– Žinoma, jog visi norėtų važiuoti į olimpiadą ir niekas neužleis vietos. Dabar konkurencijos dar nesijaučia, bet ji buvo prieš Sočį. Į biatloną vien dėl patekimo į olimpiadą buvo grįžęs Karolis Zlatkauskas. Bet tai yra normalu – visi sportininkai siekia patekti į olimpines žaidynes.

– Ar palaikote vienas kitą kaip komanda, ar esate kiekvienas už save?

Biatlonas yra individuali sporto saka, todėl ypatingo palaikymo nesijaučia. Visi vis tiek esame varžovai ir jei važiuosime į olimpiadą keturiese, gali atsitikti taip kad tu liksi ketvirtas. Konkurencijos treniruotėse nesijaučia, kiekvienas treniruojasi už save ir kitiems to daryti netrukdo.

– Tarpsezoniu pasikeitė tiek vyriausiasis treneris, tiek šaudymo treneris. Kaip jus paveikė permainos?

– Permainų visada buvo, treneriai keitėsi pakankamai dažnai, tai pakitimų itin nesijaučia. Gal kiek pasikeitė į gerą pusę: atsirado sistemingumas, didesnė ramybė, vienas kito supratimas. Viskas kol kas labai gerai. Šaudymo treneris Aleksandras yra šiek tiek vyresnis, bet galima bendrauti kaip su draugu, nesijaučia metų skirtumo, galima išsišnekėt, o tas sporte tik į gera.

– R.Meilutytė treniruojasi Anglijoje. Jei pačiam siūlytų treniruotis Vokietijoje ar Norvegijoje, ar svarstytumėte tokį pasiūlymą?

– Tokią galimybę tikrai išnaudočiau. Būtų įdomu treniruotis kitoje šalyje, pamatyti jų treniruočių metodikas. Jei tik mane kviestų, tikrai važiuočiau.

– Lietuviams esate žinomas dėl pasirodymo Sočio olimpinėse žaidynėse, kur iškovoti medalį sutrukdė tik paskutinė šaudymo zona. Ar dar sapnuojasi tos lemtingos asmeninių lenktynių akimirkos?

– Sapnuoti nesapnuoju, bet būna kartais prieš miegą, jog užplūsta ta „faina“ akimirka, kai atvažiuoju, tris šaunu (triskart suklysta – aut. past.) ir išvažiuoju su tuščiomis rankomis (šypsosi).

– Ar galima sakyti, jog pasirodymas Sočio olimpiadoje ne tai, jog pridavė pasitikėjimo savo jėgomis, o priešingai – atėmė?

– Suteikė, kadangi tada buvau labai ramus ir užtikrintas savimi. Tą parodė rezultatai po Sočio olimpiados vykusiuose pasaulio taurės etapuose. Visiškai pasitikėjau savimi, ko nebuvo pernai.

***

Pirmas pasaulio biatlono taurės etapas startuos lygiai po savaitės – sekmadienį – mišrių estafečių varžybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.