EUROLYGA 2023

Rusiją parklupdęs karys netiki gėrio pergale prieš dopingą

Dickas Poundas – realistas. Nebuvo net tokios akimirkos, kai jis būtų pagalvojęs, kad įmanoma laimėti karą prieš dopingą. Netgi tada, kai kartu su nepriklausoma Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) komisija jis išaiškino visą sportą sukrėtusius sukčiavimo atvejus.

D.Poundą patį sukrėtė Rusijoje atkapstyti faktai.<br>AP nuotr.
D.Poundą patį sukrėtė Rusijoje atkapstyti faktai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 12:15 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 5:42 PM

Netgi tada, kai D.Poundas su komisija rekomendavo sustabdyti Rusijos lengvosios atletikos federacijos (RAFA) veiklą ir pasiekė savo.

Netiki pergale prieš dopingą

Praėjo keturios savaitės po to, kai visas pasaulis išgirdo apie nepriklausomos komisijos tyrimo rezultatus Rusijoje. D.Poundas iš dalies yra patenkintas, nes Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) pasinaudojo rekomendacijomis. Į jas dėmesį atkreipė ir WADA, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

Po 73 metų buvusio sportininko vadovaujamos komisijos išvadų Rusijai gresia neturėti lengvaatlečių Rio de Žaneiro olimpiadoje. Kita vertus, mažai kas netiki, kad rusai nespės susitvarkyti iki pirmenybių. D.Poundas su komisija išsiaiškino, kad Rusijoje prie dopingo kultūros prisidėjo ir valstybė, ir treneriai, o sportininkai dopingą vartojo net ir vykstant tyrimui.

Faktai sudrebino pasaulį, bet D.Poundas vis tiek mano, kad Rusijoje sukčiavimas ir toliau tęsis. Tą patį galvoja ir apie visą pasaulį.

„Nemanau, kad suduosime mirtiną smūgį, – apie dopingą kalbėjo D.Poundas. – Bus mažų pergalių serijos, kurios žmonėms primena tai, kad sporte sukčiaujama dažniau nei jie gali įsivaizduoti.“

Anksčiau WADA organizacijai vadovavęs D.Poundas teigė, kad išsiaiškinti dopingo atvejus visuomet labai sunku, o visų reakcija – vienoda.

„Mane tai žeidžia. Sporte turime paprastą principą – yra taisyklės ir yra žaidimas, tad taip jį reikia ir žaisti. Nurodyta, ką gali daryti ir ko ne. Nenoriu, kad sukčiautų mano vaikai, anūkai ar dar kas nors“, – piktinosi jis.

Žada dar didesnį skandalą

Dopingas dabar antraštėse dažniausiai minimas kartu su Rusija. WADA nepriklausomos komisijos išvados pribloškė visą pasaulį, tad straipsnių pavadinimai buvo tiesiog rėkiantys. Visos šios išvados – tik viena tyrimo dalis. D.Poundas savo rankose turi ir daugiau akį traukiančių atradimų.

Tik jų reikės palaukti. Antroji tyrimo dalis bus glaudžiai susijusi su IAAF, kurią sukrėtė dabar jau buvusio prezidento Lamine'o Diacko suėmimas. Tyrimas užkabino ir buvusį IAAF antidopingo vadovą Gabrielį Dolle. Dokumentus jau turi Prancūzijos teisėsauga.

„Kai šią informaciją paskleisime pasauliui, visi bus dar labiau nustebinti. Manau, kad žmonės klaus: „Kaip tai gali vykti?“ Tai visiška sportui dirbančių žmonių išdavystė“, – kalbėjo D.Poundas.

Dopingo ir korupcijos lygis yra gerokai aukštesnis nei žmonės įsivaizduoja dabar, o juk sporto visuomenė nespėjo atsigauti po Rusijos skandalo.

Kovai reikia pinigų

Ši informacija, veikiausiai, bus atskleista kitąmet. Anksčiau buvo planuojama tai padaryti dar šiais metais, bet dėl didžiulio informacijos kiekio ir plataus Prancūzijos teisėsaugos tyrimo datą gali tekti nukelti.

„Būtų malonu viską užbaigti dar 2015-aisiais, bet panašu, kad tai nutiks sausį. Baiminamasi, kad jeigu paskelbsime informaciją prieš Kalėdas, niekas nepastebės, o mes norime maksimalaus dėmesio ir reakcijos“, – sakė D.Poundas.

Jis dar turėtų pamatyti ilgas kraujo mėginių analizes.

Svarbiausia didžiulio tyrimo, kurio kaina – apie 1 milijonas JAV dolerių, šaka – dopingas Rusijoje. D.Poundas apie šį atvejį kalba nuožmiai. Jis džiaugiasi rusų lengvaatlečių nušalinimu ir numoja ranka, kai išgirsta švarių sportininkų pasipiktinimą.

„Manau, kad švarūs sportininkai tiesiog turi sumokėti kainą, nes yra visiškai korumpuotos sistemos dalimi. Visada bus nekaltų aukų. Ši kova – rimta ir nesvarbu, kiek liūdnų istorijų išgirsi. Tai planuotas, organizuotas ir gerai finansuotas sukčiavimas. Tai nėra atsitiktiniai atvejai, – sakė D.Poundas. – Mes vartome akmenis, kurių niekas nenori judinti. Tokiu būtu tu tampo blogų vyrukų taikiniu.“

D.Poundas Rusijoje jau nukovė ne vieną blogietį. Rusijos antidopingo agentūra paskelbta nepatikima, jos laboratorija Maskvoje prarado WADA akreditaciją, laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas pašalintas iš posto, o IAAF uždegė raudoną šviesą Rusijos lengvaatlečiams.

Sporto šakoms – grėsmė prarasti pasitikėjimą

Bet viltis yra ir ji susijusi su Ženevoje vykstančiais procesais.

„Tai gali būti kažko gero pradžia“, – sakė D.Poundas. Tačiau tam reikia daugiau lėšų. WADA jau kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) dėl didesnio finansavimo, kuris reikalingas tolesniam tyrimui. Pinigų reikėtų ir atidžiam žvilgsniui į Keniją.

D.Poundas pabrėžė, kad Rusijoje dopingas išplitęs ir į kitas sporto šakas, tačiau neslėpė, kad problema – globali. Jis mielai šiandieną pasakytų visų susitepusių sportininkų ar funkcionierių pavardes.

„Yra galimybė kai kuriems vadovams uždaryti duris ir pasakyti: „Nuo šios dienos senoji sistema – išnykusi. Tie, kurie turi būti identifikuoti sulauks veiksmų.“ Galimybė yra, bet ar kas nors ja pasinaudos? Nežinau. Juk kai kurių sporto šakų patikimumas – pavojuje“, – pasakojo D.Poundas.

Siekia sugrąžinti kovos žavesį

Praėjo 16 metų po to, kai D.Poundui ir kitiems buvo patikėta ypatinga misija – išvalyti pasaulio sportą nuo nuodų. Būtent tada buvo sudėti WADA pamatai, o sporto visuomenė agentūrą sutiko skambiais plojimais ir švytinčiomis akimis.

„Kai pradėjome, žengėme drąsų žingsnį į naują pasaulį. Entuziazmas buvo neišmatuojamas. Kova prieš dopingą buvo patraukli, seksuali. Šalių ministrai mielai keliavo į susitikimus, bet kai jie suprato, kad greitai visko sutvarkyti neįmanoma, o kova prieš dopingą – ilgas kasdienis darbas, visa tai prarado seksualumą. Ministrai atsitraukė, o vietoje jų atsirado paprasti darbuotojai, buvo apkarpytas biudžetas“, – prisiminimais dalijosi D.Poundas.

Jis viliasi, kad skandalas Rusijoje turės svarbią įtaką tolesniems mūšiams su dopingu: šalys ir federacijos labiau susirūpins, o kovos žavesys sugrįš. Bet tuo pat metu D.Poundas nesitiki jokių stebuklų.

Kova tęsis ir jeigu kažkada ir būtų pasiekta pergalė, ja D.Poundas džiaugtis nebesitiki.

Tekstas parengtas pagal „The Independent“.

**

Dicko Poundo vizitinė kortelė

● Keturiskart Kanados plaukimo laisvuoju stiliumi čempionas. Varžėsi 1960 metų olimpiadoje Romoje. Sandraugos žaidynėse iškovojo keturis medalius, tarp kurių – 1962 metų auksas.

● Baigęs plaukiko karjerą tapo Kanados olimpinio komiteto sekretoriumi, o 1977-1982 metais buvo prezidentu.

● Pirmą kartą į IOC buvo išrinktas 1978 metais ir dukart buvo organizacijos viceprezidentu. Jis vadovavo olimpiados televizinių teisių deryboms, marketingo ir rėmimo operacijoms nuo 1984 iki 2011 metų.

● 1999 metais jis tapo tik įkurtos WADA prezidentu ir organizacijai vadovavo iki 2007 metų. Jis ir šiandieną priklauso WADA įkūrėjų tarybai.

● Jis vadovavo garsiajam tyrimui dėl korupcijos ir kyšininkavimo Solt Leik Sičio skandale. 1998 metais svarbūs IOC nariai buvo apkaltinti ėmę kyšį ir tai padėję miestui gauti teisę rengti 2002 metų žiemos olimpiadą. Dalis jų neteko darbo.

● Jis dirbo Vankuverio žiemos olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas, o šiandieną – atsakingas už olimpines transliavimo teises.

● 2015 metais D.Poundas vadovavo WADA nepriklausomai komisijai, kuri Rusijoje atkapstė didžiulį atgarsį sukėlusius faktus apie dopingo vartojimo kultūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?