EUROLYGA 2023

KKSD vadovas tikėjosi palaikymo, o sulaukė vien kritikos

Lietuvos sportą drebinančiame kare dėl Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) pirmadienį įvyko dar vienas mūšis, kuriame apie šimtą sporto organizacijų vadovų nesirinkdami švelnesnių žodžių vanojo Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD) ir jo vadovą Edį Urbanavičių dėl nepadarytų darbų ir situacijos, kur menkina sporto įvaizdį visuomenėje.

KKSD vadovas E.Urbanavičius sulaukė daug priekaištų iš federacijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
KKSD vadovas E.Urbanavičius sulaukė daug priekaištų iš federacijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Diskusijos vyko Vyriausybės posėdžių salėje.
Diskusijos vyko Vyriausybės posėdžių salėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Nenartavičius

Dec 7, 2015, 3:44 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 7:57 PM

Ne vienas sporto vadovas siūlė gerai pasirengti ir 2016-ųjų pavasarį surengti rimtą forumą, kuriame būtų pateikta platesnė situacijos analizė, išklausytos visos pusės ir priimti sprendimai.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) iki šiol nereiškė savo pozicijos, bet Vyriausybės rūmuose LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė neliko tik klausytoja.

„Manau, kad artimiausiame LTOK vykdomojo komiteto posėdyje mes priimsime sprendimą dėl sporto forumo surengimo su aiškia programa ir tikslais. Forumai neturėtų būti taip rengiami taip, kaip šis“, – sakė LTOK vadovė.

Sporto federacijų forumas „Kokio sporto reikia Lietuvai“ – taip buvo pavadintas KKSD sumanytas renginys Vyriausybės posėdžių salėje. Besirenkantys į Vyriausybės rūmus federacijų vadovai vienas kito sutrikę klausinėjo: „Gal matei dienotvarkę?“ Vieni spėliojo, kiti purtė galvą.

KKSD generalinio direktoriaus padėjėja renginio programą siuntinėjo užsiregistravusioms federacijoms likus kiek daugiau nei trims valandoms iki atsiveriant Vyriausybės posėdžių salės durims.

Programa nebuvo perkrauta pranešimais: E.Urbanavičiui skirta kalbėti 40 minučių, o paskui numatytos diskusijos.

KKSD vadovas savo nuostatas išdėstė per pusvalandį.

Jis pripažino, kad jau daug metų pažeidinėjami įstatymuose numatyti KKSRF veiklos principai, nesilaikoma tikslų.

„Mes vieni kitus apgaudinėjame. Visi mes esame kalti, reikia tą pasakyti atvirai, – teigė E.Urbanavičius. – Fondo esmė – projektų finansavimas, o dabar 60-65 proc. lėšų dalijama federacijoms, kurios priverstos įvilkti savo veiklą į projektus.“

Neseniai iš fondo vadovo pareigų atstatydintas KKSD vadovas pripažino, kad tai buvo teisėtas veiksmas.

„Nušalinimas teisėtas ir numatytas pagal įstatymus. Tačiau motyvai – emociniai“, – teigė E.Urbanavičius.

Jo pavaduotojas Vytautas Vainys mestelėjo sunkų akmenį į sporto organizacijų daržą, palyginęs jas su nusikaltėliais.

„Kodėl jūs norite skirstyti sporto pinigus, juk Kalėjimų departamento pinigų kaliniai neskirsto“, – teigė KKSD generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Po šių kalbų jiems teko daugiau nei valandą atmušinėti sporto federacijų priekaištus.

„Tai ne forumas, siūlau jį surengti pavasarį. Tai pasikalbėjimas, kokių jau buvo ne vienas, – sakė Nacionalinės slidinėjimo asociacijos prezidentas Algirdas Raslanas. – KKSD pirmiausia turėtų pats nusiimti paslapties skraistę nuo savo biudžeto. Mes nežinome, kam paskirstyti keli milijonai eurų, kuriuos valdo departamentas, todėl iškyla pasitikėjimo klausimas.“

„Didžiausia KKSD bėda, kad visi sprendimai daromi tyliai nenorinti sukelti triukšmo. Vyriausybei pateiktos KKSRF įstatymo pataisos nebuvo derintos su federacijomis. O dabar paaiškėjo, kad jos yra korupcinės! – teigė Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) prezidentas Rimantas Kveselaitis. – Tokie dalykai nedaro garbės sporto bendruomenei.“

„Tai, kas vyksta, yra apgailėtina. Tai ne forumas, o KKSD vadovo spaudos konferencija. Kam to reikia? Ar sportui bus geriau? Rėmėjams? Jūsų darbo brokas dabar krenta ant sporto“, – kalbėjo Karatė kiokušin federacijos prezidentas Romas Vitkauskas.

„Niekas garsiai nepasako, bet visi šnabždasi, kad visa tai tęsiasi nuo 2012 metų LTOK prezidento rinkimų. Reikia sėsti ir susitarti. Jūs pešatės, o mes kenčiam“, – sakė Sunkiosios atletikos federacijos prezidentas ir treneris Bronislovas Vyšniauskas.

„Aistros išblėstų, jei sudėliotume viso sporto finansavimo šaltinius ir kriterijus. Aukštasis meistriškumas – iš biudžeto, sportas visiems – iš fondo, reikia nuspręsti dėl infrastruktūros ir renginių. Reikia, kad atsirastų aiškios taisyklės“, – teigė Krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„O kodėl nieko nesvarsto Nacionalinė sporto taryba? Šimtas žmonių sprendimo nepriims, paprastai ką nors nuspręsti gali tik 8-9 žmonės“, – teigė Aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas ir pasiguodė, kad šiuo metu vykstančioms pasaulio aviacijos žaidynėms nebuvo gauta nė euro.

„Nėra jokio karo, – situaciją bandė švelninti premjero patarėjas sporto klausimas Vytautas Janušaitis. – Peštynės sportui grožio neprideda. Tikiu, kad rasim sprendimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth