EUROLYGA 2023

Karas su dopingu: kuo daugiau įklius – tuo geriau Lietuvai

Sporto pasaulis Naujuosius metus pasitinka pasirengęs karui. Ir nors horizonte šviečia didžioji sporto šventė – olimpinės žaidynės, nuožmi kova su viską savo kelyje naikinančiu dopingu ir sukčiavimu atokvėpio nesuteiks.

V.Alekna kare su dopingu yra griežtas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Alekna kare su dopingu yra griežtas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Skrabulis teigė, kad, pažabojus dopingą vartojančius sportininkus, lietuviai pasiektų geresnių rezultatų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Skrabulis teigė, kad, pažabojus dopingą vartojančius sportininkus, lietuviai pasiektų geresnių rezultatų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
WADA archyve yra ir antroji – dar skandalingesnė – tyrimo dalis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
WADA archyve yra ir antroji – dar skandalingesnė – tyrimo dalis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos žaidimai su dopingu lengvaatlečiams gali kainuoti olimpiadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos žaidimai su dopingu lengvaatlečiams gali kainuoti olimpiadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos sporto ministras V.Mutko iš pradžių tyrimus dėl dopingo Rusijoje vadino JAV politiniu įsikišimu, bet vėliau nutilo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos sporto ministras V.Mutko iš pradžių tyrimus dėl dopingo Rusijoje vadino JAV politiniu įsikišimu, bet vėliau nutilo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Poundas atskleidė, kad netiki galutine pergale prieš dopingą.<br>AP nuotr.
D.Poundas atskleidė, kad netiki galutine pergale prieš dopingą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 4, 2016, 6:24 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:30 PM

„Priemonės turi būti negailestingos. Kai kam pasirodys žiaurios, bet jos – būtinos“, – į jau suduotus ir dar ruošiamus smūgius sukčiams žvelgė Virgilijus Alekna.

2016-ieji žada pribloškiamas naujienas.

Futbole – kitokia kova

Šie metai pasaulio sporto įvaizdžiui buvo negailestingi. Kai FIFA prezidentas Seppas Blatteris viešai pasidžiaugė, kad pasaulio futbolo organizacija švenčia 111-uosius gyvenimo metus ir artimiausi mėnesiai išryškins nuveiktus darbus, jis nežinojo, jog JAV ir Šveicarijos teisėsauga jau laiko savo rankose grandines, prie kurių – futbolą išvalyti nutarę pareigūnai.

Praėjo šešios dienos po S.Blatterio žinutės socialiniame tinkle „Twitter“, ir prieš pat FIFA prezidento rinkimus septyni aukšto rango organizacijos atstovai buvo išvesdinti pareigūnų. 2016-uosius S.Blatteris ir jo kolega UEFA vadovas Michelis Platini pasitinka sulaukę 8 metų nušalinimo nuo futbolo bausmės.

Vieni žemesnio rango pasaulio futbolo imperijos nariai taip pat sulaukė griežtų bausmių, o kiti dar tik rikiuojasi eilėje ar pildo būsimų nuteistųjų sąrašus.

Karo pradžia – geras ženklas

Ir nors FIFA skandalas – didžiulis, jis tirpsta kito karo fone. Karo, kuriame griebti aštriausius ginklus skatina ir dukart olimpinis čempionas V.Alekna.

„Gerai, kad karas vyksta ir išaiškėjo tokie dalykai. Svarbiausia, kad jie jau nėra toleruojami, o sportas bus švaresnis ir teisingesnis“, – apie šiemet sportą iki pat pamatų supurčiusį Rusijos dopingo skandalą kalbėjo V.Alekna.

Jis buvo priblokštas, kai skaitė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos tyrimo Rusijoje išvadas.

O šios buvo šokiruojamos.

Sučiupti beveik neįmanoma

Rusijos valdžia sąmoningai dangstė dopingu susitepusius sportininkus, kurių dalis patys mokėjo pinigus už tylą. Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) turėjo atskiras lentynas „saviems“ atletams, o šalies lengvosios atletikos federacija (ARAF) už tamsios širmos bendradarbiavo su Tarptautine lengvosios atletikos federacija (IAAF).

„Mes nuolat girdime, kad vienur ar kitur sučiumpa sportininkus, kurie vartojo dopingą. Tačiau problema yra ta, kad nepagauna tų, kurie vartoja. Sučiupti dopingą vartojusius sportininkus – labai sunku, o tai padaryti, kai juos pridengia ir valstybė, beveik neįmanoma,“ – kalbėjo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis.

Dopingą vartoti skatino treneriai, juo save noriai „tobulino“ ir patys sportininkai. Jaunimas buvo naudojamas it bandomosios žiurkės, siekiant atrasti naujas formules čempionų kartoms.

WADA nepriklausomos komisijos išvados privertė išsižioti net ir visko mačiusius sportininkus ar vadovus, kurie palyginti dar visai neseniai išplėtę akis skaitė naujienas apie dviratininko Lance'o Armstrongo prisipažinimus.

Teks skriausti ir nekaltuosius

Visi atskleisti atvejai į dienos šviesą išvilko faktą, kad Rusijos sporto politika – bent jau lengvojoje atletikoje – nepakito nuo Sovietų Sąjungos laikų, kai sportininkai-mašinos buvo kuriami vienas po kito, siekiant ginti imperijos prestižą.

Bet IAAF sprendimas sustabdyti ARAF veiklą – įrodymas, kad Rusija bus priversta keistis. Į 2016 metus Rusijos lengvaatlečiai žengia nežinodami, ar galės varžytis Rio de Žaneiro (Brazilija) olimpinėse žaidynėse. Kol federacija neturi teisės veikti, atletai negali varžytis tarptautinėse varžybose.

„Viešoje erdvėje jau girdima apie pokyčius – atsiranda kiti žmonės, bet aš nemanau, kad vadovybėje pasikeitę žmonės automatiškai išspręs problemą. Problema – gerokai gilesnė. Ji siekia ir pačius sportininkus, trenerius ir sporto funkcionierius. Norint teigiamų rezultatų reikia daugiau pokyčių“, – sakė V.Alekna.

Jis įsitikinęs, kad sunaikinti senąją Sovietų Sąjungos sporto sistemą bus nelengva, o kovoje teks paaukoti ir nekaltuosius.

Būtent švarieji Rusijos lengvaatlečiai kone labiausiai piktinasi IAAF sprendimu.

„Gaila tų sportininkų. Neabejoju, kad didžioji dalis atletų yra teisūs ir nekalti. Tačiau yra įtarimų, kad dopingo vartojimas – sistemingas, o Rusijoje buvo pogrindinės laboratorijos. Dopingas buvo skatinamas aukščiausiu lygmeniu. Dauguma trenerių, vadovybės tai rėmė. Šis kelias, kuriuo dabar einama, yra neišvengiamas, jeigu Rusijoje norima teigiamų pokyčių. Dėl nušalinimo kenčia ir švarieji sportininkai, bet kito kelio nėra“, – kalbėjo V.Alekna.

Laukia dar didesnis skandalas

Jis, kaip ir visas sporto pasaulis, laukia antrosios WADA nepriklausomos komisijos išvadų dalies. Vienas pagrindinių gėrio vėliavnešių Rusijos sporto skandale Dickas Poundas, vadovavęs WADA tyrimui, neslėpė, kad kitos naujienos bus dar skandalingesnės. O svarbiausia – kirs ir kitoms sporto šakoms.

„Kai šią informaciją paskleisime pasauliui, visi bus dar labiau nustebinti. Manau, kad žmonės klaus: „Kaip tai gali vykti?“ Tai visiška sportui dirbančių žmonių išdavystė“, –“ independenc.co.uk“ sakė D.Poundas.

Mažai kas abejoja, kad plaukimas ar kitos asmeninės sporto šakos liks nuošalyje.

„Su sportu susiję žmonės puikiai supranta, kad draudžiami preparatai leidžia aukščiausių rezultatų siekti gerokai lengviau, ir tai ypač galioja sporto šakose, kur viskas priklauso nuo vieno sportininko. Todėl džiugu, kad karas paskelbtas“, – sakė E.Skrabulis.

Karas Lietuvai – naudingas

Nuo 1993 metų Lietuvoje bausmių dėl dopingo vartojimo sulaukė 20 sportininkų. Daugiausia iš jų – lengvaatlečiai. Šiemet bausmės už žirgo dopingo vartojimą sulaukė Andrius Petrovas bei sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas. Pastarąjį atvejį mėginta apgaubti  tyla.

E.Skrabulis įsitikinęs, kad visi Lietuvoje vykę atvejai – pavieniai, o Lietuvos sportininkų įvaizdis pasaulyje – puikus.

„Aš neabejoju, kad Lietuvos sportininkai rengiasi švariai, todėl jiems kovoti su tomis mašinomis, paruoštomis laboratorijose, beveik neįmanoma“, – sakė E.Skrabulis.

Tiek jis, tiek V.Alekna mano, kad sporto veidą vagojantis karas bus naudingas Lietuvai.

„Kai pamatysime pirmuosius šio karo rezultatus, mūsų sportininkai iškovos daugiau aukštų vietų“, – teigė E.Skrabulis.

Dopingas – ne tik Rusijoje

Rusijos dopingo skandalas – garsiausia šio karo tema, tačiau mūšio lauke – daugiau šalių pavadinimų. WADA kariai pirštu dūrė į Keniją, o Italijos olimpinis komitetas (CONI) pareiškė, kad nori dvejiems metams diskvalifikuoti 26 sportininkus.

Tarp jų – garsūs Italijos lengvaatlečiai, Rio de Žaneiro žaidynių atrankos kriterijus pasiekę sportininkai. Visi jie kaltinami vengus atlikti dopingo tyrimus.

„Problema nėra vien Rusijoje. Tiesiog dabar turime faktus iš šios šalies, bet nėra skirtumo, ar tai JAV, Kinija ar kita valstybė. Svarbiausia duoti signalą“, – sakė E.Skrabulis.

Sporto pasaulyje svarstoma, kad antrojoje WADA tyrimo dalyje bus minima dar daugiau šalių.

Tiki pergale

Ar įmanoma laimėti kovą? Štai toks klausimas jau ne kartą skambėjo užsienio žiniasklaidoje. Sporto visuomenė buvo gana sutrikusi, kai vienas aršiausių karių D.Poundas pareiškė: „Ne.“

„Nemanau, kad suduosime mirtiną smūgį, – kalbėjo D.Poundas. – Bus mažų pergalių serijos, kurios žmonėms primena tai, kad sporte sukčiaujama dažniau, nei jie gali įsivaizduoti.“

V.Alekną tokie pirmojo WADA prezidento, organizacijai vadovavusio iki 2007 metų, žodžiai nustebino.

„Jeigu netikėtum, nebūtų verta pradėti kovos. Jeigu kova vyksta, ji turi būti be kompromisų. Dopingo vartojimas turi būti užbaigtas. Aš tikiu, kad sportas gali būti švarus, ir to reikia siekti visomis išgalėmis“, – sakė V.Alekna.

E.Skrabulis irgi mato šviesų rytojų. LLAF prezidentą įkvepia naujojo IAAF prezidento Sebastiano Coe figūra. S.Coe pakeitė būtent dopingo skandalo iš posto išverstą Lamine'ą Diacką, kuris kaltinamas bendradarbiavus su Rusija.

„Tai intelektualus ir įžvalgus žmogus. Jis tikrai nesustos, – sakė E.Skrabulis. – Žinoma, kova truks ne mėnesį ar pusmetį. Kova bus labai ilga. Atskirų epizodų bus, nes sportininkai rizikavo, rizikuoja ir rizikuos, tačiau svarbiausia, kad nebūtų dangstymo vyriausybiniu lygmeniu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.