EUROLYGA 2023

Bitininkas iš Ukmergės Japonijos ringe kėlė Lietuvos akcijas

„Tomai, tu būsi laimingas. Pas tave ateis vienas žmogus“, – prisimena prieš 8 metus kovos menų specialisto Rimo Vadapalo žodžius Tomas Putinauskas. Buvęs Europos kudo ir Lietuvos kovinio sambo čempionas tuomet buvo uždaręs kovinės savigynos klubo duris, nes norėjo savo žinias perduoti jau pažengusiems kovotojams, o tokių tiesiog nerado.

T.Aukštuoliui duris į Japoniją atvėrė lapkritį Vilniuje laimėta sunki kova.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Aukštuoliui duris į Japoniją atvėrė lapkritį Vilniuje laimėta sunki kova.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Aukštuoliui duris į Japoniją atvėrė lapkritį Vilniuje laimėta sunki kova.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Aukštuoliui duris į Japoniją atvėrė lapkritį Vilniuje laimėta sunki kova.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Aukštuolis Japonijoje vieną varžovą nokautavo, o amerikiečiui pralaimėjo tik po teisėjų sprendimo.<br>bushido.lt nuotr.
T.Aukštuolis Japonijoje vieną varžovą nokautavo, o amerikiečiui pralaimėjo tik po teisėjų sprendimo.<br>bushido.lt nuotr.
T.Putinauskas (dešinėje) su savo auklėtiniais T.Aukštuoliu (kairėje) ir M.Veržbicku.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
T.Putinauskas (dešinėje) su savo auklėtiniais T.Aukštuoliu (kairėje) ir M.Veržbicku.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2016, 3:21 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:28 AM

Tačiau tada į salę įžengė Teodoras Aukštuolis, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Praėjo 8 metai, ir T. Putinauskas su auklėtiniu Vilniuje dalijosi įspūdžiais iš elitinio turnyro Japonijoje.

Lapkritį T.Aukštuolis po pergalės „Bushido Hero's“ turnyre buvo nustebęs: jam atsivėrė duris į elitą, ir 24 metų mišriųjų kovų atstovas išvyko į Japoniją, kur savo akimis matė bušido „Pride“ legendas.

Dabar jis ruošiasi „KOK WORLD GP 2016“ turnyrui, kuris sostinėje vyks kovo 19 dieną.

Tik šįkart į ringą T.Aukštuolis lips kitoks.

„Bet neužrietęs nosies. Mes dalyvaujame ir dalyvausime visuose universalių kovų Lietuvos turnyruose ir tikrai nesame pasipūtę“, – sakė kovotojo treneris Tomas Putinauskas.

Jam Japonija nebuvo naujovė – ir anksčiau Tekančios saulės šalyje viešėjęs T.Putinauskas yra Europos kudo ir Lietuvos kovinio sambo čempionas. Jis taip pat yra triumfavęs Baltijos šalių kikbokso čempionate.

Bet į naujametį „Rizin“ organizacijos turnyrą atvykęs kovų treneris su T.Aukštuoliu išgyveno kitokias emocijas.

Išsipildė svajonė

„Rizin“ organizacija pernai visiškai atgaivino prieš du dešimtmečius daugybę žiūrovų turėjusios „Pride“ organizacijos tradiciją – galingą aukščiausios klasės mišriųjų kovų (MMA) turnyrą.

„Išsipildė didžiausia mano svajonė. Vaikystėje žiūrėdavau, kaip kovoja Nobuhiko Takada, o dabar jis po kovos priėjo ir pasakė: „Tave dar pamatysiu“, – sakė T.Aukštuolis.

Jeigu ne turnyras Japonijoje, galbūt jam niekada nebūtų pavykę susitikto su antrosios pagal pajėgumą JAV „Bellator“ organizacijos čempionu.

„Gauti galimybę kovoti su čempionu – labai sunku. Būtų reikėję pradėti nuo žemiausio laiptelio ir tada iškovoti pergalę po pergalės. Po kokių aštuonių kovų gal ir būtų galima mesti jam iššūkį, o dabar – viena pergalė, ir tu jau stovi prieš jį“, – sakė treneris.

Dabar jau gali lyginti ir su pasauliu

Prabangus viešbutis Japonijos centre, „Saitama Super“ arenos aura ir šimtai žmonių, kurie besąlygiškai rūpinosi kovotojais. Vien medikų buvo mažiausiai 50, o savanoriai norus pildydavo per keliasdešimt sekundžių. Bet tobula organizacija lietuvio neužbūrė – ukmergiškis parodė savo raumenis.

T.Aukštuolis jau pirmajame raunde nokautavo pirmąjį varžovą brazilą Bruno Cappelozzą ir pusfinalyje pralaimėjo „Bellator“ čempionui Muhammedui Lawaliui. Pergalę 34 metų amerikietis prieš lietuvį iškovojo tik teisėjų sprendimu.

„Manęs auklėtiniai vis klausdavo: „O kokiame lygyje mes esame?“ Aš sakydavau: T. Aukštuolis ir M. Veržbickas Lietuvoje universaliose kovose neturi konkurentų. Europoje esame aukščiau vidutinio lygio, o pasaulyje – iš kur man žinoti? Kaip aš palyginsiu? Dabar jau galiu pasakyti, kad esame ne ką prastesni už kitus pasaulio kovotojus“, – sakė T.Putinauskas.

Šlifuoja deimantus

Ukmergiškis T.Aukštuolis kovos menų mokosi jau 15 metų. Jo pirmasis dziudo treneris – ukmergiškis E. Simonaitis. Teodoras yra Lietuvos dziudo čempionatų prizininkas, bušido ir kudo turnyrų čempionas, Lietuvos džiu-džitsu, „Grappling“ imtynių čempionas, Lietuvos kovinio sambo čempionas, ES šalių „Sambo Combat“ čempionas – T.Aukštuolio CV atrodo efektingai. Bet prieš septynerius metus jis nutarė mokytis mišriųjų kovos menų.

„Su nuostabiu kovų specialistu Rimu Vadapalu sukūrėme klubą. Jau norėjau perduoti savo žinias, bet po pirmosios treniruotės nutariau išeiti. Pamačiau, kad susirinko naujokai, o aš norėjau dirbti su pažengusiais. Išėjau iš klubo, bet tada Rimas man pasakė: „Tomai, tu būsi laimingas. Pas tave ateis labai geras kovotojas, su kuriuo galėsi dirbti, perduoti savo žinias ir ilgametę patirtį. Ir atėjo“, – prisiminimais dalijosi T.Putinauskas.

Jis neslėpė – į savo rankas paima apmokytus, bet neturinčius patirties universaliose kovose sportininkus.

„Visai kaip kasant deimantus. Tie sporto centrų treneriai – šachtų darbininkai,  traukiantys jaunus deimantus ir mokantys juos elementarių bazinių dalykų – griuvimo, kūlversčių ir t.t. Žinoma, tie deimantai būna nenušlifuoti, turi tik dziudo pagrindus, o universaliose kovose reikia išmanyti tiek džiu-džitsu, bokso, kikbokso, laisvųjų imtynių techniką. Tad aš gludinu tuos deimantus“, – sakė T.Putinauskas.

Jis į savo rankas perėmė ir Mindaugą Veržbicką, kurio pirmasis dziudo treneris ukmergiškis A. Sakas.

„Pamatysite, iškils ir jis. Jie abu savo svorio kategorijose neturi lygių“, – teigė treneris,  treniruojantis tik Ukmergės dziudo klubo auklėtinius ir neimantis už tai jokio atlygio. Mat kažkada jaunystėje ir pats labai norėjo sportuoti, bet neturėjo tam pinigų.

Augina bites

T.Aukštuolis neatitinka kovotojo stereotipo. Sirgaliai ne kartą pastebėjo, kad jam nepavyksta nustatyti itin agresyvios išraiškos, o kai išgirsta apie hobį, pakelia abu antakius.

„Daug laiko skiriu bitininkystei. Tai pagrindinis mano hobis. Bitininkyste susidomėjau prieš penkerius aš šešerius metus. Pamėginau ir patiko. Tai netrukdo sportui, tad pradėjau taip gyventi. Gyvenimas ir sveikesnis, ir įdomesnis, o ir rutinos nėra. Dabar turiu savo bityną ir jo užtenka, kad pragyvenčiau“, – sakė T.Aukštuolis.

Tam jis skiria nemažai laiko, nes vasarą leidžia sau atostogauti. Sezono metu jis treniruojasi 11 kartų per savaitę – dukart per dieną ir kartą šeštadienį, bet neseniai spėjo baigti Lietuvos sporto universitetą (LSU), kur studijavo turizmą ir sportą. Dabar jis vėl kibo į mokslus – šįkart – verslo vadybą.

„Jis tikrai nėra „budulis“. Žinote, ne tas, kuris nori gatvėje pasidaužyti, – šypsojosi treneris ir pridūrė: – T.Aukštuolis yra ir neseniai įkurto Ukmergės kovų fondo prezidentas.“

„Žinau, kad yra paplitęs stereotipas  – esą dauguma kovotojų chuliganai. Pas mus taip nėra. Tiesiog tai pasisekė. Mūsų kovotojai – tvarkingi ir darbštūs žmonės“, – sakė T.Putinauskas.

Bušido žavėjo nuo vaikystės

T.Aukštuolis buvo vienas iš tų vaikų, dažnai įsijungdavusių Baltijos televiziją (BTV), kuri transliuodavo bušido „Pride“ kovas. Jis puikiai pamena Nabujaki Takada, Kazushi Sakuraba ar žvaigždžių žvaigždę Fiodorą Jemieljanienko.

„Tai gal ir užvedė. Jau vaikystėje mėgindavome imtyniauti, žaisdavome. Tada ėjau į dziudo ir galiausiai pradėjau mokytis MMA. Nuo vaikystės ir augau su Japonijos kovotojų aura. Tos imtynės, dvikovos, o dabar taip nutiko, kad pats ten dalyvavau“, – sakė T.Aukštuolis.

„Rizin“ organizacija išpildė ne tik jo svajonę. „Pride“ vardas buvo išnykęs iš žemėlapio, o per tą laiką į pirmąją kovų vietą užkopė „Ultimate Fighting Championship“ (UFC) amerikiečių projektas.

„Taip sutapo, kad organizacija atgimė, ir dalyvavau aš. Tik noriu padėkoti žmonėms, kurie manimi patikėjo ir įteikė kelialapį“, – kalbėjo T.Aukštuolis.

Tikėjo ne visi

Kelialapį į „Rizin“ turnyrą T.Aukštuoliui lapkritį įteikė Lietuvos bušido federacijos (LBF) prezidentas Donatas Simanaitis. Būtent jis po derybų sukirto rankomis su japonų organizacija, kurią pačią sudomino lietuviai.

„Bushido Hero's“ turnyre tuomet T.Aukštuolis nugalėjo rusą Aleksandrą Grebenkeną, tačiau pergalę jis pasiekė po teisėjų sprendimo.

„Teodorui šioje kovoje nepavyko gerai pasirodyti, ir iškart atsirado kritikų. Esą jis nėra vertas kovoti „Rizin“ turnyre, kiti sakė, kad pavargs ir nesugebės, – sunkias akimirkas prisiminė T.Putinauskas. – Bet mes tikėjome Teodoru ir jam pasakėme: „Jeigu pakeisi savo mąstymą, viskas bus gerai.“ Jis taip ir padarė, o dėl ištvermės matėme, kad jam pavyko pasirodyti gerai.“

T.Aukštuolis pabrėžė – nebuvo malonu klausytis, kai kiti jį nurašo dar neprasidėjus kovoms, bet jis tik pasisėmė sportinio pykčio, o stiprybę rado atsirėmęs į draugus.

„Labai noriu padėkoti tiems, kurie manimi tikėjo. Tokių žmonių buvo labai mažai, bet jie man padėjo ir įkvėpė. Stipriai prisidėjo ir trenerio draugai – ne tik rėmė morališkai, bet ir finansiškai. Taip pat, noriu padėkoti sporto klubams „Vale-tudo“, „Rings, Sparta Gym“, „Smaugliai“ ir Ukmergės dziudo klubui“, – sakė kovotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.