EUROLYGA 2023

Iš pabėgėlių švedai sulipdė Somalio ledo riedulio rinktinę

Dauguma Somalio gyventojų niekada nematė nei sniego, nei ledo. Tačiau ši Indijos vandenyno pakrantėje nusidriekusi Afrikos šalis, kurioje termometro stulpelis retai nusileidžia žemiau 20 laipsnių šilumos, turi ledo riedulio rinktinę.

Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Somalio ledo riedulininkai dalyvauja pasaulio čempionate.<br>horseedmedia.net nuotr.
Mokyti ledo riedulio paslapčių somaliečius ėmėsi Peras Fosshaugas – daugkartinis pasaulio čempionas, kuris praėjusio amžiaus pabaigoje buvo laikomas vienu geriausių Švedijos riedulininkų.
Mokyti ledo riedulio paslapčių somaliečius ėmėsi Peras Fosshaugas – daugkartinis pasaulio čempionas, kuris praėjusio amžiaus pabaigoje buvo laikomas vienu geriausių Švedijos riedulininkų.
Daugiau nuotraukų (6)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 14, 2016, 3:08 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:05 AM

Somalio riedulininkai jau trečią kartą dalyvaujančią šios žiemos sporto šakos pasaulio pirmenybėse, kurios dabar vyksta Rusijos mieste Uljanovske.

Tiesa, rinktinę sudaro ne Somalyje gyvenantys sportininkai – žaidžia somaliečių kilmės pabėgėliai, antruosius namus radę nedideliame Vidurio Švedijos mieste Borlengėje.

Keistos idėjos ištakos

2003 metais profesorius Richardas Florida išleido knygą „Kūrybinio sluoksnio sąjūdis“. Paskui jis viešėjo Švedijoje ir skaitė paskaitas, kuriose dėstė, kaip sudaryti sąlygas visuomenės kūrybingumui augti.

„R.Florida ragino kurti atvirą visuomenę, pagrįstą trimis T: Technologijomis, Talentu ir Tolerancija. Pasak profesoriaus, jų skatinimas yra krašto vystymosi pagrindas. Jis paminėjo Dalarną (šiame krašte yra Borlengės miestas – Red.), kaip labiausiai atsiliekančią Švedijoje pagal šiuos rodiklius. Tai man tapo iššūkiu! Ar įmanoma tą pakeisti ir, jeigu įmanoma, kaip?“

Taip apie keistos idėjos užuomazgas pasakojo „Borlange Bandy“ klubo vadovas ir Somalio ledo riedulio rinktinės sumanytojas Hansas Grandinas.

Savo, kaip tada atrodė, beprotišką idėją H.Grandinas pradėjo vystyti 2010 metais, kai iki tol regioninėse varžybose žaidęs Borlengės klubas iškovojo teisę po ilgos pertraukos grįžti į Švedijos antrąją lygą.

Klubo vadovas užsimojo ne tik sustiprinti jaunųjų riedulininkų rengimo struktūrą, bet ir įtraukti gausias kurdų bei somaliečių išeivių bendruomenes.

Kartu H.Grandinui ir klubo vyriausiajam vadybininkui Patrikui Anderssonui gimė mintis suburti Somalio ledo riedulio rinktinę.

„Atvykėlių integravimasis yra didelis iššūkis. Mūsų nedidelėje bendruomenėje gyvena daug pabėgėlių ir reikia ieškoti įvairių bendravimo bei socializacijos būdų. Somalio ledo riedulio rinktinė nėra natūralus būdas, bet jis taip pat padės mums geriau suprasti vieniems kitus“, – aiškino P.Anderssonas.

Sudominti nebuvo lengva

40 tūkst. gyventojų turinčioje Borlengėje gyvena apie 3000 išeivių iš Somalio bei jų palikuonių.

Borlengės somaliečių jaunimas jau buvo susibūręs į „Swesom“ futbolo klubą, bet jo veikla būdavo apmirusi šaltuoju metų laiku. H.Grandinas bei P.Anderssonas pasiūlė somaliečiams pabandyti naują sporto šaką.

Iš pradžių Borlengės somaliečių jaunuomenė į dviejų solidžių vyrų sumanymą pažvelgė kreivai. Tačiau „Borlange Bandy“ vadovai sudomino vaikinus pasakojimais apie galimą žiniasklaidos susidomėjimą, o 2013-ųjų kovą nusivežė keturis somaliečius į Solnoje vykusias Švedijos ledo riedulio lygos finalo rungtynes.

Karšta atmosfera sausakimšose tribūnose vaikinams padarė didelį įspūdį. O nedidelis reportažas, kurį apie neįprastus žiūrovus iš Borlengės parengė Švedijos visuomeninė televizija SVT, somaliečiams patvirtino, kad H.Grandinas tuščiais pažadais nesišvaisto.

Procesas pajudėjo ir tapo aišku, kad norinčių pabandyti naują žaidimą netrūks.

„Borlange Bandy“ vadovams reikėjo atlikti dar vieną darbą – gauti teisę naujai komandai žaisti oficialiose varžybose. Tačiau patekti į pasaulio pirmenybes buvo daug paprasčiau, negu sudominti Borlengės somaliečius ledo rieduliu.

Daug metų olimpinio pripažinimo siekianti Tarptautinė ledo riedulio federacija (FIB) tik džiaugėsi, kad jos šeimą papildė nauja narė.

„Mes tikrai neplanavome plėstis Afrikoje. Tačiau Italija ir Argentina, kuriose ledo riedulys nežaidžiamas, yra „popierinės“ FIB narės. Nematau priežasties, kodėl Somalio ledo riedulio federacija negalėtų būti FIB narė. Gerai, kad galime kažkuo padėti Borlengėje gyvenantiems somaliečiams“, – naują nacionalinę federaciją sveikino FIB plėtros komiteto vadovas švedas Larsas Wennerholmas.

Somalio nacionalinis olimpinis komitetas irgi labai greitai ištarė „taip“. Juo labiau kad beveik visą finansinę naštą prisiėmė „Borlange Bandy“ klubas ir Borlengės miestas, kuriame ir įsikūrė Somalio ledo riedulio federacijos („Somalia Bandy“) būstinė.

O finansinė našta nėra didelė. P.Anderssonas stipriai nustebo sužinojęs, kad norint dalyvauti pasaulio pirmenybėse nereikia skaičiuoti paskutinių centų – didžiąją dalį išlaidų prisiima turnyro rengėjai.

Sužinojo visas pasaulis

2013-ųjų birželį ledo riedulio projektas žengė realius žingsnius – prasidėjo pirmosios Somalio rinktinės treniruotės.

Sportininkai treniravosi tris-keturis kartus per savaitę, naują žaidimą pabandė apie pusšimtis jaunuolių, o reguliariai pratybas lankė apie dvi dešimtys somaliečių.

Mokyti ledo riedulio paslapčių naujokus ėmėsi Peras Fosshaugas – daugkartinis pasaulio čempionas, kuris praėjusio amžiaus pabaigoje buvo laikomas vienu geriausių Švedijos riedulininkų.

„Tai beprotiška, bet kartu labai miela. Kai pirmą kartą išgirdau apie šį sumanymą, kaip ir visi kiti, pagalvojau, kad tai visiška nesąmonė ir negali būti tiesa. Bet pagalvojęs ilgiau suvokiau, jog šis sumanymas puikus, – sakė Borlengėje užaugęs P.Fosshaugas. – Priėmiau pasiūlymą, nes noriu grąžinti skolą Borlengei. Šis projektas padės miestui pasikeisti“.

Treneris priėmė sunkų iššūkį. Dauguma somaliečių nebuvo nė karto stovėję ant pačiūžų, todėl juos reikėjo mokyti vos ne nuo nulio. „Kaip penkiamečius vaikus“, – juokavo P.Fosshaugas.

Tokį pat sunkų iššūkį priėmė ir naujieji riedulininkai. „Žaisti futbolą gali kiekvienas, o čiuožti ant ledo yra sudėtinga. Norint išmokti, reikia laiko ir kantrybės“, – pirmuosius sunkumus prisiminė Somalio ledo riedulio rinktinės žaidėjas Ahmedas Husseinas.

Per naujos komandos treniruotes aplinkui visą laiką sukiojosi televizijos filmavimo grupė. Vieną Švedijos kanalą sudomino Borlengėje pradėtas projektas ir jis sukūrė į realybės šou panašų dokumentinių filmų ciklą.

Dar didesnėmis žvaigždėmis somaliečiai tapo 2014-ųjų pradžioje nuvykę į pirmąjį jų karjeroje pasaulio čempionatą Sibiro mieste Irkutske.

Reportažus apie Afrikos šalies ledo riedulio rinktinę sukūrė BBC, CNN, „Al Jazeera“ televizijos, debiutą aprašė viso pasaulio žiniasklaida, o apie neįprastą komandą perskaitė net tie, kurie iki tol nė nenutuokė apie ledo riedulio egzistavimą.

Mes nesame parodija!

Beveik visi Somalio rinktinės žaidėjai gyvena Švedijoje. Tarp jų yra tik vienas iš kitur atvykęs sportininkas – somaliečių išeivių šeimoje Kanadoje užaugęs 19-metis Anwaras Haredas. Prieš trejus metus jis atsitiktinai išgirdo apie Švedijoje sumanytą projektą ir pats pasisiūlė žaisti komandoje.

Kanadoje A.Haredas net nebuvo girdėjęs apie ledo riedulį. Tačiau jis Toronte nuo vaikystės lankė ledo ritulio treniruotes, todėl ant ledo jaučiasi daug tvirčiau negu vėliau pačiūžas apsiavę Švedijos somaliečiai.

Užpernai būtent A.Haredas įmušė pirmąjį Somalio rinktinės įvartį pasaulio pirmenybėse. Jis pasižymėjo jau per pirmąsias čempionato debiutantų rungtynes, kuriose somaliečiai pralaimėjo Vokietijos rinktinei 1:22. Įvartis į vokiečių vartus krito pirmojo kėlinio pabaigoje, somaliečiams atsiliekant 0:9.

„Nuostabu! Tai pranoko mano lūkesčius. Sirgaliai mus palaikė, mes įmušėme įvartį! Mes tikrai galime žaisti ledo riedulį, nesame parodija“, – po pirmųjų rungtynių ir pirmojo įvarčio lyg vaikas džiūgavo P.Anderssonas.

„Galvojau, kad pralaimėsime 0:40 ar dar daugiau, – debiutu nenusivylė Somalio rinktinės žaidėjas Aboi Abdirahiinas. – Ir Irkutske tikrai nėra taip šalta, kaip mus gąsdino. Šį rytą buvo tik minus 31, ir aš jaučiuosi puikiai“.

Su stipriausiais planetos riedulininkais somaliečiai nežaidžia. Pasaulio pirmenybėse komandos pagal pajėgumą padalintos į dvi pakopas, o abiejose pakopose – dar ir į dvi grupes.

Somalio rinktinė kovoja silpniausioje B pakopos B grupėje, kurioje rungtynės trunka ne 90 minučių, o tik 60.

Šiais metais trečią kartą pasaulio pirmenybėse dalyvaujančiai Somalio ledo riedulio rinktinei dar nepavyko laimėti nė vienerių rungtynių. Bet pergalės ir nėra svarbiausias šios neįprastos komandos tikslas.

Kas yra ledo riedulys?

Ledo riedulio aikštė yra panašaus dydžio kaip futbolo, komandas sudaro po 11 sportininkų (vartininkas ir 10 aikštės žaidėjų), žaidžiami du kėliniai po 45 minutes. Žaidimo tikslas – lazdomis (jos yra truputį kitokios negu ledo ritulio) įmušti nedidelį kamuoliuką į varžovų vartus.

Tarptautinei ledo riedulio federacijai (FIB) priklauso 33 šalys. Tiesa, kelios nacionalinės federacijos nevykdo jokios veiklos.

Dalyvauti pasaulio čempionate gali visos norinčios šalys. Šių metų pasaulio pirmenybėse planavo žaisti 19 komandų (daugiausia per visą turnyro istoriją), bet dėl nepatogaus laiko į turnyrą neatvyko Kanados rinktinė. Šįmet čempionate pirmą kartą startavo Čekijos riedulininkai.

Ledo riedulio lyderės yra Rusija (anksčiau SSRS) ir Švedija. Šių šalių komandos laimėjo medalius visuose 36-iuose pasaulio čempionatuose. Rusija (SSRS) čempione tapo 24 kartus, Švedija – 11. Vieną sykį aukso medalius iškovojo Suomija (2004 m.). Šių metų pasaulio pirmenybių medalius laimėjo Rusija, Suomija ir Švedija.

Pastaraisiais metais pasaulio pirmenybėse reguliariai dalyvauja Latvijos ir Estijos rinktinės. Geriausias latvių rezultatas – 7-oji vieta, estų – 8-oji. Šiais metais Latvijos rinktinė užėmė 8-ąją vietą.

Lietuvoje ledo riedulys buvo žaidžiamas ir prieš Antrąjį pasaulinį karą, ir sovietmečiu. Vis dėlto žaidimas nepaplito ir nebuvo surengtas nė vienas Lietuvos čempionatas. Praėjusį dešimtmetį buvo įsteigta Lietuvos ledo riedulio federacija. Ji 2008 metais tapo FIB nare. Tačiau Lietuvos ledo riedulio federacija nevykdė jokios veiklos ir šiuo metu nepriklauso Lietuvos sporto federacijų sąjungai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.