EUROLYGA 2023

Rusijos olimpiečių treneriai iš užsienio nebegauna atlyginimų

Banko „Vnešprombank“ griūtis paliko be pinigų Rusijos olimpinį komitetą (OKR). Šalies centriniam bankui dėl finansinių machinacijų atšaukus „Vnešprombank“ licenciją, dingo jame laikytos OKR lėšos. Kaip teigiama, tai buvo ne pinigai, o to paties banko vertybiniai popieriai, todėl tikėtis atgauti nors dalį lėšų yra naivu.

Rusijos olimpiečių pasirengimą Rio de Žaneiro olimpiadai sutrikdė banko griūtis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos olimpiečių pasirengimą Rio de Žaneiro olimpiadai sutrikdė banko griūtis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos olimpinio komiteto vadovas A.Žukovas (kairėje) ir šalies sporto ministras V.Mutko suka galvą, kaip finansuoti olimpiečius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos olimpinio komiteto vadovas A.Žukovas (kairėje) ir šalies sporto ministras V.Mutko suka galvą, kaip finansuoti olimpiečius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 3:14 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 3:05 PM

Pirmiausiai tai smogė specialistams iš užsienio, kuriuos jau nuo 2011-ųjų OKR ėmė kviesti dirbti su Rusijos sportininkais. Tokių specialistų – trenerių, asistentų, technikų, masažuotojų, kito aptarnaujančio personalo – pastaruoju metu pasitelkta per šimtą. Visi jie nuo sausio 1-osios negauna atlyginimų, nes OKR negali vykdyti savo finansinių įsipareigojimų sporto šakų federacijoms ir Rusijos sporto ministerijai.

Rusijoje skambinama pavojaus varpais: ant kortos pastatyta šalies sporto ateitis, o pirmiausia – pasirengimas Rio de Žaneiro olimpiadai.

Šios dešimtmečio pradžioje į Rusiją atvyko tikras karavanas sporto specialistų iš užsienio. Akcentu tapo žiemos sporto šakos – žūtbūt reikėjo pasauliui parodyti Rusijos sporto dominavimą 2014-ųjų Sočio olimpiadoje.

Tačiau ir vasaros sporto šakoms ROK pasitelkė daug trenerių-legionierių: pavyzdžiui, dziudo, stalo tenisui, irklavimui, BMX dviračiams, baidarių slalomui, fechtavimui.

2011-ųjų vasarį OKR su energetikos milžinu „Gazprom“ pasirašė „labdaros sutartį“, pagal kurią Rusijos olimpiečių pasirengimui skirta 130 mln. JAV dolerių. 2014-ųjų spalį kontraktas buvo pratęstas dar ketveriems metams ir analogiškai sumai. Būtent naujai gauti 130 mln. dolerių ir pražuvo banke „Vnešprombank“.

Šios lėšos buvo gyvybiškai svarbios. Pagal Rusijos įstatymus, šalies sporto ministerija toli gražu ne visada gali atsiskaityti biudžeto lėšomis už sportui reikiamą įrangą ir ekipuotę, už treniruočių stovyklas įvairiausiuose pasaulio kraštuose. O pasamdyti užsienio specialistą tiesiogiai per ministeriją išvis nerealu.

Šie reikalai OKR buvo tvarkomi „Gazprom“ skirtais pinigais, kurių dabar nebeliko.

Nors OKR prezidentas Aleksandras Žukovas ir Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ramina, kad rusų pasirengimas Rio de Žaneiro olimpiadai nesutriks, federacijų atstovai gyvena nežinioje.

Kaip teigia portalas championat.com, dabar jau valstybei teks sugalvoti kažkokį naują gudrų finansavimo triuką, jei nebus nutarta išvis atsisakyti užsienio specialistų paslaugų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?