EUROLYGA 2023

Mildronatas – puikus vaistas, grasinantis ir Lietuvos atletams

Mildronatas toliau šluoja garsius sportininkus – nuo šių metų pradžios draudžiamą preparatą vartojo tokios sporto garsenybės kaip tenisininkė Marija Šarapova, o trečiadienį plaukimo pasaulį supurtė dar vienas skandalas – įkliuvo ir Julija Jefimova.

V.Alekna dopingo kontrolierių buvo tikrintas daugybę kartų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Alekna dopingo kontrolierių buvo tikrintas daugybę kartų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2016, 4:58 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:36 AM

Rusija purto galvą – mildronatą jų šalyje vartojo daugybė sportininkų, kurie dopingo kontrolierių yra šienaujami kiekvieną dieną.

Kodėl Lietuvos pensininkams puikiai žinomas mildronatas išguldė sporto žvaigždes?

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ šia tema diskutavo Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna bei kardiologas Mykolas Biliukas.

Populiarus Lietuvoje

I.Lukošiūtė-Stanikūnienė įvertino J.Jefimovai gresiančią nuobaudą. Kadangi tai jau antras kartas, kai 23-ejų rusė įkliūna dėl dopingo vartojimo, jai gali tekti atsisveikinti su sportu. LAA vadovės manymu, ji gali būti nušalinta aštuoneriems metams. Nesvarbu ir tai, kad J.Jefimova buvo patikrinta ne varžybiniu laikotarpiu.

„Už antrą kartą sankcija yra apskaičiuojama pagal specialią formulę. Realiai žiūrint – aštuoneri metai, bet yra sąlygos, kurios leidžia sumažinti sankcijas. Jei sportininkas sugeba įrodyti, kad nėra jo kaltės, neapdairumo ar teikiama svarbi pagalba.

Jokio skirtumo nėra kada paimtas mėginys. Kai imamas mėginys yra žiūrima tik į tai, kada draudžiama vartoti medžiagą. Jei tai medžiaga draudžiama visada – varžybų ir ne varžybų metu, jos negalima vartoti. Yra išlygos, kai medžiagos yra draudžiamos tik varžybų metu“, – pasakojo ji.

Pasak vadovės, mildronato uždraudimas tikrai neturėjo tapti staigmena – LAA apie WADA sprendimą uždrausti šį preparatą Lietuvos sportininkus informavo visais įmanomais kanalais – siuntė laiškus, skelbė „Facebook“ ir net mobilioje programėlėje.

Ji kartu pripažino, kad mildronatas buvo populiarus tarp Lietuvos sportininkų, tačiau dar nė vienas jų mėginys nebuvo teigiamas. Tiesa, nemažai mėginių vis dar yra WADA laboratorijose.

Mildronatas ir jo poveikis buvo stebimas metus, kol galiausiai šis vaistas atsidūrė tarp draudžiamų.

„Vaistas bent metus yra stebimas, o tada įtraukiamas į draudžiamą sąrašą. Buvo pastebėtas didžiulis šios medžiagos vartojimas“, – sakė ji.

V.Alekna tiki sporto švarumu

Du kartus olimpiniu čempionu tapęs Virgilijus Alekna per savo karjerą ne kartą girdėjo apie mildronatą, bet kaip teigė – pats jo niekada nevartojo.

Jo neįtikina ir aukščiausio lygio sportininkų aiškinimai, kad šie nežinojo apie vieno ar kito preparato uždraudimą.

„Sunku pasakyti, ką tie žmonės galvoja taip sakydami. Profesionaliame sporte yra svarbu bendros taisyklės, kurių reikia laikytis. Tų sportininkų, kurie pasiekę tokių aukštumų, medicininę pusę paprastai tvarko medikai, specialistai.

Tuo nežinojimu galima teisintis, jei dalyvauji miesto varžybose. Kai esi tokio lygio sportininkas, turi medikus, kurie atsako už tavo pasirengimą“,- dėstė jis.

V.Alekna pats per savo karjerą yra tikrintas dešimtis kartų – tiek varžybų metu, tiek ne.

„Yra tokių sportininkų, kurie renkasi lengvesnį kelią. Nes apgaudinėjant galima greitai tapti turtingu. Labai gaila tų sportininkų, kurie atiduoda pusę gyvenimo, kad pasiektų rezultatų ir per suktybę nepasiekia to.

Tikrai sulauksime to laiko, kai galėsime pasakyti, kad sportas tapo švaresniu“, – viliasi buvęs disko metikas.

Lietuvis pripažino, kad niekada neturėjo ko slėpti nuo dopingo kontrolierių. Sportininko manymu šis karas su sukčiais yra itin svarbus.

„Jei netikėsime, kad rezultatų negalime pasiekti be preparatų, tai nereikia pradėti tos kovos“, – mano jis.

Mildronatas – puikus vaistas

Kardiologo M.Biliuko teigimu mildronatas – puikus vaistas. Jis naudojamas tada, kai organizmas yra nusilpęs, jam trūksta deguonies.

„Medicinoje jis naudojamas ir naudojamas plačiai. Žinoma, ne paskutinėse ligų stadijose, kai niekas nepadeda, bet kai trūksta deguonies. Tiek neurologijoje, tiek kardiologijoje.

Jis pradea veikimą tada, kai baigiasi žmogiškų savybių ribos. Tada jis įsijungia kaip rezervas, apsauga nuo organizmo katastrfoų“, – pasakojo kardiologas.

M.Biliukas stebėjosi, kodėl sportininkai – sveiki žmonės, imasi vartoti mildronatą.

„Nereikia kišti vaistų sveikiems žmonėms. Sportininkai ne gydomi, o siekiama geresnių rezultatų. Sveikiems žmonėms nereikia vartoti apykaitą stimuliuojančių vaistų“, – pabrėžė M.Biliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.