EUROLYGA 2023

Rusijos sąmokslo teorijos: kokios versijos gina Juliją Jefimovą?

Julija Jefimova laukia verdikto dėl savo ateities, kurios plaukime ir gali nebūti. Rusijos plaukikė jau antrąjį kartą įkliuvo antidopingo kontrolieriams. Ne per varžybas paimtame 23 metų plaukikės mėginyje buvo rasta nuo sausio 1-osios uždrausto meldoniumo, dar žinomo, kaip mildronatas.

J.Jefimova gali būti nušalinta ir iki gyvenimo pabaigos, bet rusai yra prikūrę teorijų, kuriose sportininkė nėra kalta.<br>lrytas.lt montažas
J.Jefimova gali būti nušalinta ir iki gyvenimo pabaigos, bet rusai yra prikūrę teorijų, kuriose sportininkė nėra kalta.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-19 18:12, atnaujinta 2017-06-01 06:11

Ši medžiaga skina vieną po kito Rusijos sportininkus, bet rusai – nepėsti. Žiniasklaidoje pasirodė įvairios teorijos, kurios teisina įkliuvusius sportininkus, kurie nutarė varžytis nesąžiningai.

Bet Rusija eilinį kartą giedojo nuolat kartojamą giesmę: „Mus puola“.

Lrytas.lt pateikia 4 ne itin išradingas Rusijos sąmokslo teorijas, kurios pateisina ir pagrindinę Rūtos Meilutytės konkurentę J.Jefimovą, ir kitus įkliuvusius sportininkus.

Ji nežinojo

Rusijos plaukikų pasirengimą JAV kuruojantis Sergejus Iljinas tik kilus skandalui „R-Sport“ agentūrai pareiškė, kad sportininkai laiku negavo pranešimų apie meldoniumo uždraudimą. Jis tikino, kad sportininkai negali rasti pranešimų apie naują meldoniumo statusą.

Bet buvęs Rusijos plaukimo rinktinės ir J.Jefimovos treneris Andrejus Voroncovas paneigė bet kokią galimybę, kad tai galėtų būti tiesa. A.Voroncovas teigė, kad Rusijos plaukimo federacijos puslapyje skelbimas apie tai, kad meldoniumas bus draudžiamas yra nuo spalio mėnesio.

Prie to galima pridurti, kad Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) jau vasarą pranešė, kad meldoniumas (mildronatas) bus uždrausti. Šią žinią skubiai sporto federacijos perdavė sportininkams.

Ją pakišo

A.Voroncovas atskleidė, kad Rusijoje sklando dar viena teorija. Esą amerikiečiai tyčia vertė J.Jefimovą vartoti dopingą. Bet A.Voroncovas paneigė ir šią versiją.

„Tikrai ne. Jie neatsakingi už tai, kokius preparatus geria Julija. Jie tiesiog ją treniruoja“, – apie rusų mėgstamiausią teoriją „amerikiečiai pakišo“ kalbėjo A.Voroncovas.

Rusiją puola

Sovsport.ru žurnalistas Andrejus Simonenko savo apmąstymuose apie sučiuptą J.Jefimovą iškėlė dar vieną, Rusijos valstybės visuose, ypač politiniuose, reikaluose pamėgtą versiją. A.Simonenko pareiškė, kad atletai patys nesiryžtų tokiai „sportinei savižudybei“.

„Pirmasis variantas – konspiracijos teorija. Galbūt kažkas vykdo masinę Rusijos sporto ataką“, – rašė A.Simonenko. Jis netgi surado užsakovus – esą tai galėjo būti Vokietijos ARD kanalas, kuris 2015 išleido dokumentinę laidą, kurioje pasakojama daugybė faktų apie Rusiją ir dopingą. Būtent po dokumentinio filmo ir kilo didysis Rusijos dopingo skandalas, po kurio Rusijos antidopingo laboratorija prarado licenciją, o šalies lengvaatlečiai – teisę dalyvauti olimpiadoje.

Tiesa, pats A.Simonenko sutiko, kad tokia versija – mažiausiai tikėtina.

Kitais žodžiais tariant, dar viena nesėkminga iš piršto laužta sąmokslo teorija.

Mokslininkai suklydo

Pasak A.Simonenkos, „labiau tikėtina“ būtų tai, kad mokslininkai nežino, per kiek laiko iš organizmo pašalinamas meldoniumas. Jis netgi į pagalbą pasitelkė negirdėtą tyrimą ir Vladimiro Putino pareiškimą.

„Organizmas gali kaupti meldoniumą ir ši galimybė anksčiau tiriama nebuvo. Tai buvo išaiškinta per neseniai atliktą testą, apie kurį trečiadienį per susitikimą kalbėjo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir Federalinės medicinos-biologijos agentūros vadovas Vladimiras Uiba. Gali būti, kad meldoniumas organizme lieka iki šešių mėnesių“, – rašė A.Simonenko.

Bet WADA mokslininkai ir kiti specialistai į tokius žodžius numoja ranka. Meldoniumas organizmą palieka greitai, o apie draudimą žinoję sportininkai turėjo jo nevartoti jau ilgą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.