EUROLYGA 2023

Mildronatas artina Rusiją prie didžiosios sporto gėdos

Rusija skaičiuoja kiekvieną minutę iki Rio de Žaneiro olimpiados. Didžiulio dopingo skandalo, prie kurio prisidėjo ir aukščiausioji valdžia, sudrebinta Rusijos lengvosios atletikos federacija (ARAF) tikisi suspėti sutvarkyti savo kiemą ir pasauliui įrodyti, kad gali į Rio siųsti tik švarius atletus.

Mildronato skandalas griauna ir taip trapų Rusijos sporto įvaizdį.<br>lrytas.lt montažas
Mildronato skandalas griauna ir taip trapų Rusijos sporto įvaizdį.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 9:02 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:47 AM

Pernai Rusijos lengvosios atletikos federacija prarado savo statusą tarptautinėje bendruomenėje. Rusams buvo skirta griežta bausmė – kadangi federacijos veikla sustabdyta, lengvaatlečiai negali patekti į Rio olimpiadą.

Bet Rusija iškart pareiškė, kad suspės padaryti viską, ko reikalauja tarptautinė bendruomenė ir ėmė judėti savo tikslo link.

Tačiau meldoniumo, dar vadinamo mildronatu, skandalas gerokai apsunkino kelią, rašo fortune.com.

Pirmadienį Rusijos lengvosios atletikos federacija paskelbė, kad keturi rusų lengvaatlečių organizme rasta nuo sausio 1-osios uždrausto meldoniumo.

Ministras klydo

Jau šiandieną mažiausiai 16 Rusijos sportininkų, tarp kurių – teniso žvaigždė Marija Šarapova ir greitojo čiuožimo olimpinis čempionas Semionas Jelistratovas, buvo sučiupti vartoję šią medžiagą, leidžiančią greičiau atsistatyti po fizinio krūvio.

Dar kovo 11 dieną Sporto ministras Vitalijus Mutko kalbėjo apie sučiuptus sportininkus ir pasaulį užtikrino, kad išplitęs meldoniumo skandalas su lengvąja atletika nieko bendro neturi.

Bet V.Mutko klydo.

ARAF pirmadienį paskelbė, kad per Rusijos uždarųjų patalpų lengvosios atletikos čempionatą vasarį įkliuvo keturi sportininkai.

ARAF vadovas Dimitrijus Šliachtinas pareiškė, kad jau imasi šio reikalo, griaunančio naujojo švaraus Rusijos lengvosios atletikos amžiaus kūrimą.

Vienas iš įvardyti sportininkų – ilgų distancijų Rusijos bėgimo čempionas Andrejus Minžulinas. Taip ir liko neaišku, ar sprinterė Nadežda Kotlijarova, kuri sekmadienį sakė, kad vartojo meldoniumą, yra tarp keturių įkliuvusių.

Beje, Rusijos lengvaatlečiai šiuo metu gali varžytis tik šalies čempionatuose.

Gali neišvengti gėdos

Paskutinysis, bet, kaip manoma, tikrai ne paskutinis skandalas komplikuoja Rusijos šansus įrodyti, kad šalies lengvosios atletikos judėjimas pasikeitė. ARAF privalo atitikti visus antidopingo standartus, nes kitaip ir negalės tęsti tarptautinės veiklos.

Jeigu dėl masinės korupcijos ir sukčiavimo žlugusi Rusijos lengvoji atletika taip ir nesugebės panaikinti draudimo, lengvaatlečiai praleis Rio de Žaneiro žaidynes. Tam, kad išvengtų absoliučios gėdos Rusija turi pasitempti. Olimpiada startuos rugpjūčio 5 dieną.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) susilaikė nuo komentarų.

Medžiaga gali organizme likti ilgiau

A.Minžulinas, kuris vasarį laimėjo 5000 metrų bėgimo varžybas, sakė, kad jo kraujyje buvo rasti 55 nanogramai meldoniumo. Jis ir N.Kotlijarova tikino, kad nustojo vartoti šiuos vaistus prieš tai, kai jie buvo uždrausti.

„Aš prisipažįstu, kad vartojau meldoniumą, bet medžiagą naudojai tada, kai ji dar nebuvo laikoma dopingu. Jos atsisakiau tinkamu laiku“, – sakė A.Mižnulinas.

Meldoniumas organizme išlieka apie 4-6 valandas, bet, pasak mildronatą gaminančios Latvijos „Grindex“ kompanijos, gali išsilaikyti ir ilgiau.

„Galutinis pasišalinimas iš organizmo gali užtrukti iki keleto mėnesių. Tai priklauso nuo daugybės faktorių: dozės, gydymo trukmės ir galiausiai – mėginio tipo (kraujas arba šlapimas)“, – sakė „Grindex“ atstovė spaudai Ilzė Gailytė.

Nuo to laiko, kai M.Šarapova paselbė, kad buvo sučiupta vartojus meldoniumą, mažiausiai 100 sportininkų iš įvairių šalių įkliuvo antidopingo kontrolieriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.