EUROLYGA 2023

Boksininkas E.Petrauskas: „Be šalmo ir antakį prakirst lengviau“

Geriausi Lietuvos boksininkai nenorėtų šiemet perrašyti savo sporto šakos metraštį – įrašyti, kad 2016-siais nė vienas mūsų šalies boksininkas nedalyvavo olimpiadoje. Nuo balandžio 9 dienos net šeši mūsiškiai pradės olimpinių kelialapių karštinę, o pirmoji tokių kvietimų dalybų stotelė – Turkijos Samsuno miestas. Būtent jame kiekvienos iš dešimties svorio kategorijų prizininkų bus ramūs – jie jau turės kvietimus į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Lietuvos bokso rinktinės nariai: treneris V.Bajevas, E.Petrauskas, E.Stanionis.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos bokso rinktinės nariai: treneris V.Bajevas, E.Petrauskas, E.Stanionis.<br>M.Kulbio nuotr.
E.Petrauskas<br>M.Kulbio nuotr.
E.Petrauskas<br>M.Kulbio nuotr.
E.Stanionis<br>M.Kulbio nuotr.
E.Stanionis<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos bokso federacijos prezidentas D.Šalūga ir „Hummel“ direktorius A.Krukis pasirašo sutartį.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos bokso federacijos prezidentas D.Šalūga ir „Hummel“ direktorius A.Krukis pasirašo sutartį.<br>M.Kulbio nuotr.
LBF prezidentas D.Šalūga.<br>M.Kulbio nuotr.
LBF prezidentas D.Šalūga.<br>M.Kulbio nuotr.
Treneris V.Bajevas<br>M.Kulbio nuotr.
Treneris V.Bajevas<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 4:19 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:24 PM

„Jei ne tie Tarptautinės bokso asociacijos pakeitimai dėl kvotų į žaidynes, mes jau turėtume garantuotas dvi vietas. O dabar viską tenka pradėti lyg iš naujo. Nuo 1992 metų Barselonos olimpiados visada lietuviai kovojo žaidynėse – ir net medalius laimėjome. Dabar laimėti kelialapį tapo tragiškai sunku, bet sieksime tos tradicijos nenutraukti“, – prieš išvyką į Turkiją kalbėjo Lietuvos bokso rinktinės treneris Vladimiras Bajevas, ne itin džiugiai linksniavęs tarptautinę bokso bendruomenę AIBA.

Nuo šių metų AIBA pakeitė kelialapių į olimpiadą skyrimo tvarką, didesnį dėmesį skyrusi papildomoms atrankoms, o ne žemynų pirmenybėms.

Jau antradienį į Samsuno miestą išskris Edgaras Skurdelis (svorio kategorija iki 60 kg), Evaldas Petrauskas (iki 64 kg), Eimantas Stanionis (iki 69 kg)“ Tomas Pivorūnas (iki 75 kg), Tadas Tamašauskas (iki 91 kg) ir Mantas Valavičius (virš 91 kg).

„Nenoriu sakyti, kokie galėtų būti teigiami ar neigiami netikėtumai. Žinoma, tikimės kelialapio iš profesionalių kovų ragavusio Londono olimpiados prizininko E.Petrausko ir Europos čempiono E.Stanionio. Bet nesakiau, kad nelaukiame gero rezultato iš kitų mūsų atletų. Nors nenoriu prognozuoti, vis dėlto, esame aptarę, kad iš Turkijos iš šešių žmonių tikrai vienas turėtų sugrįžti su kelialapiu“, – aiškino Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šalūga.

Kvietimai – prizininkams

Bokso federacija pirmadienį pasirašė dvejų metų sutartį su sportinės aprangos kompanija „Hummel“, kuri ne tik prisižadėjo rengti visas nacionalines bokso rinktines, tačiau ir pateikė aiškų pasiūlymą šios savaitės pabaigoje Samsune varžytis pradėsiantiems mūsų sportininkams.

„Bus kelialapis, bus tūkstančio eurų premija“, – nustebino sportininkus „Hummel“ direktorius Artūras Krukis.

Tačiau iki išsvajotojo kvietimo į Rio olimpiadą visiems Lietuvos sportininkams teks rimtai paplušėti. Turkijoje varžysis tik atletai iš Europos, o kitų žemynų atranka jau įvyko – kiekvienoje svorio kategorijoje į ringą žengs nuo 25 iki 30 boksininkų ir tik trys džiaugsis kelialapiais.

„Galima numanyti, kad vidutiniškai teks laimėti po 4 kovas, kad pasiektum finalą. Tad lemiamoje svorio kategorijoje kovosiantys boksininkai jau turės kelialapius, o pusfinalyje pralaimėję sportininkai dar aiškinsis, kam atiteks likęs vienas kvietimas“, – situaciją su atranka į žaidynes nupasakojo V.Bajevas.

Treneris kalbėjo, kad pastaruoju metu net ir praeityje buvę autsaideriai tapo kur kas galingesni.

„Anksčiau, jei burtų keliu gaudavai kokį airį, galėjai džiaugtis – tai puikūs burtai ir labai lengvas varžovas. O dabar – airiai jau turi 4 kelialapius į žaidynes ir svajoja dar apie keturis kvietimus. Aplink mus – nei latviai, nei estai, nei tiek patys ukrainiečiai neturi nė vienos vietos Rio bokso turnyre. Tai pasako, kad vyksta nuožmi kova dėl kelialapio“, – kalbėjo V.Bajevas.

Jei nė vienam iš lietuvių nepasiseks prasibrauti iki finalo ar laimėti kovą dėl trečiosios vietos Turkijoje, mūsų sportininkų lauks dar viena galimybė – gegužės 7-19 d. Azerbaidžane vyks pasaulinė atranka, į kurią suvažiuos per savo žemynų varžybas vietos olimpiadoje neužsitikrinę sportininkai.

Profesionalai pas mėgėjus?

„Daug kas priklausys nuo įvairių niuansų – burtų, nuotaikų pasirengimo. Bet kuriuo atveju, labai keista, kad esi Europos čempionas ir neturi kvietimo į žaidynes, o privalai viską pradėti iš naujo. Kovosiu, stegsiuosi“, – pirmadienį aiškino praėjusiais metais auksą Europoje iškovojęs 21 metų E.Stanionis.

„Laimėsi, laimėsi“, – linksmai palaikė sportininką treneris V.Bajevas. Jis taip pat patikino, kad yra ir dar vienas kelias kelias prasibrauti į Rio žaidynes: birželio 1 dieną Lozanoje AIBA spręs, ar leisti profesionalams žengti į ringą ir kovoti atrankoje.

Jei nacionalinės federacijos pritartų AIBA siūlymui, APB ir WSB profesionalų lygose kovojantys boksininkai galėtų susikauti su mėgėjais ir spręsti, kam dar atiteks trys kelialapiai į žaidynes Brazilijoje.

„Man vis tiek yra arčiau širdies mėgėjų boksas – turėjau ne mažiau kaip 200 kovų, o profesionaliame ringe – vos šešis. Be to, pas mėgėjus reikia kovoti trys raundus, stengtis, o profesionalų kovose – aštuonis. Labiau reikia mąstyti apie kovą, tausoti jėgas. Man priimtiniau kol kas mėgėjiškas boksas“, – aiškino nuo 2014-ųjų į profesionalųjį sportą – APB lygą – pasukęs Londono žaidynių bronzos medalininkas E.Petrauskas.

- Šiemet AIBA nutarė, kad ir mėgėjai savo kovose nenaudos šalmų. Profesionaliame ringe jūs kovojote be jų. Ar jums asmeniškai dėkingas šis tarptautinės bokso organizacijos sprendimas?, – lrytas.lt paklausė E.Petrausko.

– Labai dėkingas. Aš esu toks boksininkas, kuris atakuoja, eina į priekį. Šalmas šiek tiek varžė mano judesius, galimybę atakuoti. Kai nesu su šalmu, pats jaučiu, kad man greičiau judant, varžovai mažiau pataiko į mane, smūgiai nebūna tikslūs. Galiausiai, kovoje man yra lengviau kam ir antakį prakirsti, jei jis be šalmo. Man svarbiau nugalėti ankščiau laiko, todėl šalmas trukdė mano galimybėms. be abejo, kyla grėsmė gauti traumą, tačiau kur jų nebūna?

- Profesionalių boksininkų atėjimas į mėgėjų sportą – tai gerai, ar vis dėlto, reikia neleisti tokiai situacijai įsigalėti?

– Mėgėjams tai yra minusas. Nes net ir psichologine prasme yra sunkiau mėgėjui kovoti su garsiu ir šimtus tūkstančių eurų uždirbančiu profesionalu. Sakysime, apie profesionalą gal ir daugiau žinių yra, galima numatyti jo kovos niuansus, bet mėgėjui tektų labiau derintis prie profesionalaus bokso ypatybių. Aš ir pats jaučiu, kad nors ir esu vadinamas profesionalu, labiau kovoju mėgėjiško bokso taisyklėmis, nesugebu išnaudoti tų galimybių, kurias suteikia profesionalus ringas.

- Jei nepasisektų iškovoti kelialapį į Rio žaidynes – tai būtų didelė nesėkmė?

– Šoko nebūtų. Gal tik liūdna, nemalonu. Juk tomis žaidynėmis gyvenimas nesibaigia. Toliau sportuočiau ir bandyčiau prasimušti į kitą olimpiadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.