EUROLYGA 2023

Olimpinė pabėgėlių rinktinė: „Mes matėme per daug mirčių“

Rio de Žaneiro olimpiadoje dalyvaus komanda, kokios pasaulis nėra metęs – pabėgėlių rinktinė. Kiekvieno jos nario likimas paženklintas tregedijų.

Iš Sirijos pabėgusi plaukikė Y.Mardini naują gyvenimą kuria Vokietijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Iš Sirijos pabėgusi plaukikė Y.Mardini naują gyvenimą kuria Vokietijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 29, 2017, 11:41 PM

Praėjusią vasarą pajėgiausia Sirijos plaukikė Yusra Mardini įveikė baisiausią savo gyvenimo kelionę. Ji su seserimi Sarah bėgo iš nuniokoto Damasko per Beirutą, Stambulą ir Izmyrą. Turkijoje pavyko patekti į valtį, plaukusią į Graikijos Lesbo salą.

Praėjus pusvalandžiui viduryje jūros variklis užgeso. Iš dviejų dešimčių keleivių, susigrūdusių aštuonviečiame laivelyje, nesutriko tik trys.

Yusra, Sarah ir dar viena mergina šoko į vandenį, kad nukreiptų dreifuojančią valtį į kranto pusę.

„Aš juk plaukikė – man būtų gėda nuskęsti“, – paaiškino 18-metė Yusra, nuo tos akimirkos nekenčianti jūros.

Rugsėjį seserys Mardini pasiekė Berlyną. Vokiečiai jas apgyvendino ir padėjo pasirašyti kontraktą su vienu seniausių miesto baseinų „Wasserfreunde Spandau“: dvi treniruotės per dieną, maitinimas, reabilitacijos priemonės.

Treneris vokietis Svenas Spannekrebsas įžvelgia Y.Mardini potencialą: „Ji – beveik vokietė – tokia pat pedantiška, organizuota, drausminga. Iš pradžių manėme, kad ji rengsis 2020-ųjų olimpiadai. Bet kartais įvykiai rutuliojasi greičiau nei gali įsivaizduoti“.

Rugpjūtį Y.Mardini startuos Rio de Žaneiro žaidynėse – atskiros pabėgėlių rinktinės sudėtyje. Sirijos olimpinis komitetas prašo plaukikės atstovauti tėvynei, bet ji kalba aptakiai: „Aš pasiilgstu namų, galbūt grįšiu atgal senatvėje. Bet gyvenimą kursiu Vokietijoje. Noriu parodyti pabėgėliams, kad net mūsų likimo žmonės gali daug pasiekti“.

Pabėgėlių rinktinę turėtų sudaryti nuo 5 iki 10 sportininkų – priklausys, kiek įveiks atrankos normatyvus. Jie varžysis po olimpine vėliava ir himnu, o per atidarymą stadiono taku pražygiuos priešpaskutiniai – prieš pat žaidynių šeimininkus brazilus.

Dalis kandidatų į olimpiečius treniruojasi Kenijos sostinėje Nairobyje. Kiti apsistoję Kakumos pabėgėlių stovykloje Kenijos šiaurės vakaruose, per 100 km nuo karo krečiamo Pietų Sudano.

Kakumoje glaudžiasi apie 180 tūkst. žmonių ir daugumai pagrindinis užsiėmimas – sportas. Stovykloje susikūrė 160 futbolo ir 60 krepšinio komandų. Skaičiuojama, kad šioje stovykloje dabar yra apie 40 realių pretendentų į Rio olimpiados dalyvius.

Be Y.Mardini, į pabėgėlių rinktinę jau pateko geriausia Irano taekovondo kovotoja Raheleh Asemani. Iš gimtinės ji išvyko 2012-aisiais, gyvena Belgijoje ir treniruojasi su šios šalies rinktine.

Olimpiadoje taip pat pasirodys iš Kongo Demokratinės Respublikos kilęs dziudo imtynininkas Popole Misenga, kuris pasiprašė prieglobsčio Brazilijoje 2013-aisiais per ten vykusį pasaulio jaunimo čempionatą. Bėgti iš tėvynės reikėjo: P.Misengos motina buvo nužudyta, brolis dingo be žinios. Tris kartus per savaitę su Brazilijos dziudo rinktine besitreniruojantis pabėgėlis iš Kongo sakė: „Mūsų šalis nualinta karo. Kartais pats stebiuosi, kaip likau gyvas, kai aplink žuvo tiek žmonių. Mes matėme per daug mirčių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.