EUROLYGA 2023

Keturi atsakymai, kodėl meldoniumas staiga virto ne dopingu

Sporto pasaulį sukrėtęs meldoniumo vartojimo skandalas staiga įgavo kitą kryptį. Kai dėl šio preparato, tik nuo sausio 1-osios atsidūrusio draudžiamųjų sąraše, vartojimo buvo apkaltinti 140 sportininkų, Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) pakeitė nuomonę.

Kai dėl meldoniumo įkliuvo tokios žvaigždės, kaip M.Šarapova ir J.Jefimova, WADA suabejojo savo pačios taisyklėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kai dėl meldoniumo įkliuvo tokios žvaigždės, kaip M.Šarapova ir J.Jefimova, WADA suabejojo savo pačios taisyklėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2016, 8:29 PM, atnaujinta May 28, 2017, 10:06 PM

WADA paskelbė, kad jeigu iki kovos 1 dienos imtame mėginyje sportininko kraujuje buvo aptikta mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo vienam mililitrui, jis bus visiškai išteisintas. Jeigu mėginys su tokia koncentracija paimtas po kovo 1-osios arba meldoniumo kiekis sudaro 1-15 mikrogramų, sprendimą dėl sankcijų bus leista priimti atitinkamos sporto šakos tarptautinei federacijai.

Naujiena itin palankiai sutikta Rusijoje, nes būtent šios šalies atletai dominavo meldoniumo vartotojų sąraše.

Portalas championat.com pateikė keturis atsakymus, kas privertė WADA atleisti varžtus dėl meldoniumo.

Pirmasis atsakymas

Atvejis, kai WADA taip ryžtingai koreguoja savo pačios taisykles, unikalus. Pirmiausia tai patvirtina, kad su išsamiais meldoniumo tyrimais smarkiai pavėluota. Reikėjo pradėti nuo to, per kiek laiko ši medžiaga pasišalina iš organizmo. Taip būtų išsaugotos sportininkų nervų ląstelės ir pačios WADA reputacija.

Antrasis atsakymas

Meldoniumo vartojimo atvejų lavina apstulbino pačią WADA. Būtent tai paskatino dopingo kontrolierius apskaičiuoti tą pačią 15 mikrogramų normą. Jei su meldoniumu būtų įkliuvę du-trys sportininkai, nebūtų įmanoma padaryti jokių išvadų.

Trečiasis atsakymas

Meldoniumo koncentracijos klausimas visiems itin svarbus. Savo laiku garsaus Ispanijos dviratininko Alberto Contadoro advokatai laimėjo dopingo bylą įrodę, kad uždrausta medžiaga klenbuterolis jų kliento organizme atsirado atsitiktinai – valgant jautienos kepsnius, nes klenbuterolio būta šių gyvulių pašaruose.

Vos sužinojusi apie teigiamą testo dėl meldoniumo rezultatą, Rusijos čiuožėja Jekaterina Bobrova iškart pasitelkė garsius teisininkus. Tikslas – įrodyti netyčinį medžiagos patekimą į organizmą.

Akivaizdu, kad pateikdama meldoniumo koncentracijos normas WADA apsidraudžia nuo galimų daugybės sportininkų ieškinių, kuriuos teismai gali pripažinti pagrįstais.

Ketvirtasis atsakymas

Nereikia užmiršti apie sporto rėmėjų vaidmenį, kur kalba pagrindiniai argumentai – doleris ir euras.

Sunku pasakyti, kokią žuvį ketino pagauti kovotojai su meldoniumu, bet vos ne pirmasis į tinklus pakliuvo milžiniškas ryklys Marijos Šarapovos pavidalu, o po jo – didžiuliai eršketai, turintys ne vieną reklamos sutartį.

Kompanijos, kurios yra nušalintų sportininkų oficialios partnerės, dėl jų nedalyvavimo varžybose praranda didelius pinigus. Ir jei, tarkim, dėl anabolikų viskas aišku – kontraktai nutraukiami ir atletas diskvalifikuojamas keleriems metams, – tai dėl meldoniumo yra visiškai kitaip.

Pamatę, kaip ėmė blaškytis WADA, solidūs rėmėjai tikrai galėjo paspausti Antidopingo agentūrą, kad ši kuo greičiau spręstų susidariusią situacija. Ir, aišku, kieno naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.