EUROLYGA 2023

Darius Šaluga smūgiuoja atgal: sukilėlių lauks prokurorai

Lietuvos bokso federacijos (LBF) dvikovoje arbitrais taps prokurorai. Jau pakankamai ilgą laiką brendusi nesantaika tarp organizcijos prezidento Dariaus Šalugos ir generalinio sekretoriaus Antano Arėškos išvirto į skandalą skandalų mieste Kėdainiuose.

D.Šalugos ir A.Arėškos kova persikelia į teismą.<br>lrytas.lt montažas
D.Šalugos ir A.Arėškos kova persikelia į teismą.<br>lrytas.lt montažas
A.Arėška (kairėje) ir P.Zabielskas antradienį surengė specialią spaudos konferenciją, per kurią paaiškino, kodėl kovoja su D.Šaluga.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Arėška (kairėje) ir P.Zabielskas antradienį surengė specialią spaudos konferenciją, per kurią paaiškino, kodėl kovoja su D.Šaluga.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Arėška (kairėje) ir P.Zabielskas antradienį surengė specialią spaudos konferenciją, per kurią paaiškino, kodėl kovoja su D.Šaluga.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Arėška (kairėje) ir P.Zabielskas antradienį surengė specialią spaudos konferenciją, per kurią paaiškino, kodėl kovoja su D.Šaluga.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Arėška pabrėžė, kad LBF prezidentas perrinktas neteisėtai.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Arėška pabrėžė, kad LBF prezidentas perrinktas neteisėtai.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Zabielskas sakė, kad D.Šaluga spaudė buhalterę atlikti neteisėtus mokėjimus.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Zabielskas sakė, kad D.Šaluga spaudė buhalterę atlikti neteisėtus mokėjimus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 2:57 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:29 PM

Būtent ten vyko LBF konferencija, kurioje D.Šaluga buvo vienbalsiai perrinktas organizacijos prezidentu, tačiau greitai sulaukė galingų opozicijos kirčių. Antradienį jie surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje paaiškino, kodėl yra nepatenkinti.

„Saujelė žmonių nepateko į naują LBF vadovybę, tad dabar mėgina įkąsti ir bet kokia kaina atkeršyti. Tik tiek. Visi garsūs pareiškimai apie tariamus nusikaltimus – tik tam, kad pakenktų boksui. Tokie skandalai neatrodo patraukliai nei rėmėjams, nei žiūrovams. Jie taip elgiasi tik iš keršto“, – lrytas.lt sakė D.Šaluga.

Rinkimus rengė dėl pasitikėjimo?

A.Arėška ir LBF viceprezidentas Paulius Zabielskas pareiškė, kad per LBF konferenciją dėjosi panašūs įvykiai, kokius regėjome Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento rinkimuose prieš 16 metų.

Tiesa, šįkart – švelnesne forma.

„Aš pats vaikščiojau, kol nebuvo apsaugininkų. Atvykau prieš vienuoliktą, o apsauga atsirado pusę dvylikos. Kai buvo pastatytas apsaugos staliukas, jau tada neįleido. Man buvo pasakyta, kad mandatas negalioja“, – teigė P.Zabielskas.

D.Šalugos opozicija tapę federacijos nariai tikina, kad šis į konferenciją neįleido 12 atstovų, kurie skeptiškai žiūrėjo į prezidento perrinkimą.

D.Šaluga tikina, kad visi galėjo įeiti, o konferenciją anksčiau surengė norėdamas išsiaiškinti situaciją.

„Kai pasijuto trintis, nelaukiau, kol atsitiks negerų dalykų, ir ėmiausi iniciatyvos. Surengiau konferenciją, joje paklausiau, ar pasitikima esama vadovybe. Kaip matome, konferencija išrinko kitus žmones“, – teigė D.Šaluga.

Dar nežino, ar yra paduotas į teismą

Į raudonąjį kampą stoję A.Arėška ir P.Zabielskas konferencijoje paskelbė, kad ketina kovoti su D.Šaluga. Jie nusprendė kreiptis į teismą.

A.Arėška ir P.Zabielskas pabrėžė, kad LBF naująjį prezidentą išsirinko neteisėtai, ignoruojant organizacijos įstatus, todėl teismas turėtų greitai atšaukti rezultatus.

„De facto situacija – tokia, o de jure – kitokia. Tie pareiškimai neatitinka tikrovės. Jeigu jie apskundė teismui, tai dar negavome jokios oficialios informacijos. Bet jokios laikinosios priemonės bokso bendruomenės nuomonių apie šiuos asmenis nepakeis. Net jeigu įvyktų stebuklas ir rezultatai būtų panaikinti, galėtume vėl rengti konferenciją. Šimtas procentų, kad rezultatai būtų tokie pat“, – sakė D.Šaluga.

Jis pažėrė kaltinimų ir patiems A.Arėškai ir P.Zabielskui, teigdamas, kad šie jau pabodo „su savo grasinimais ir šantažu.“

Sąskaitas pasirašė

Šiame kare dėl LBF postų labiausiai spindi pora detalių. Daug metų kartu su D.Šaluga dirbęs A.Arėška metė labai rimtus kaltinimus organizacijos vadovams. Pasak A.Arėškos, praraja ėmė didėti tuomet, kai D.Šaluga buvo neviešai apkaltintas „finansinės drausmės nesilaikymu“. Šį reikalą LBF esą sutvarkė „savame rate“.

Paprašyti paaiškinti situaciją per antradienio konferenciją raudonojo kampo boksininkai kurį laiką tylėjo ir žvalgėsi vienas į kitą.

„Jis spaudė buhalterę su biudžetiniais pinigais daryti tai, ko neleidžia įstatymai“, – D.Šalugai jau viešai kaltinimus metė P.Zabielskas.

LBF viceprezidentas kalbėjo apie iš valstybės gautus pinigus, kuriuos galima naudoti tik pagal projekte nurodytas eilutes.

Bet D.Šaluga lrytas.lt sakė, kad jam tokie kaltinimai juokingi, ir pridūrė, kad finansus visą laiką tvarkė A.Arėška.

„Gal tik pastarąsias dvi savaites buhalterė manęs atsiklausdavo, ką daryti. Galbūt ji pati suprato, kad su ponu Arėška jau kažkas ne taip. Ji manęs prašė patvirtinti tam tikrus pavedimus. Gal vieną ar du. Viskas – pagal išrašytas sąskaitas. Aš tiesiog patvirtinau pavedimus, kur žinojau, kad yra išrašytos sąskaitos, atlikti darbai. Tos interpretacijos kelia juoką, nes ilgą laiką negalėjau prieiti prie sąskaitos. Niekada neturėjau kodų generatoriaus, nes viską valdė ponas Arėška. O ir buhalterė buvo pasamdyta A.Arėškos“, – pasakojo D.Šaluga.

Išneštų dokumentų istorija

Kitas dalykas – dokumentai ir antspaudas. A.Arėška ir P.Zabielskas net neslepia, kad surinko visus dokumentus ir antspaudą, o atiduoti juos ketina tik tada, kai „viskas bus baigta“. Kol kas LBF registrų centre nėra įregistravusi rinkimų rezultatų ir naujų žmonių, tad opozicija išlieka organizacijos nare.

D.Šaluga teigė, kad tai truks labai neilgai. Jis nesulaukė jokio kreipimosi iš teisininkų, todėl jau trečiadienį antspaudas ir dokumentai turi būti kabinete, kur įsitaisyti turėtų Donatas Mačianskas. Naujam generaliniam sekretoriui opozicija jau metė kaltinimus ir teigė: „Yra padaryti finansiniai nusikaltimai ir tai – ikiteisminio tyrimo dalis.“

Tačiau D.Šaluga pabrėžė, kad jeigu A.Arėška ir P.Zabielskas laiku neatiduos dokumentų, į savo – mėlynąjį – kampą irgi pasikvies teisėsaugą.

„Dokumentai, antspaudas ir ataskaitos neturėtų palikti patalpų. Atėjęs naujas generalinis sekretorius neranda tokių dalykų, kaip antspaudas ar kelerių metų finansų dokumentai. Peršasi mintis, kad gal ne toje pusėje ieškome problemų. Ponas Arėška buvo atsakingas už buhalteriją, o dabar viską susirinko ir išsinešė, bet ką su ja veikia? Kur ji? Ką ten įdeda ar išima? Mes juk nežinome, – kalbėjo D.Šaluga. – Jeigu viskas nebus perduota atgal, pasielgsime pagal įstatymą. Kreipsimės į atitinkamas institucijas, kad būtų pradėti tam tikri veiksmai, bet aš esu tikras, kad sveikas protas nugalės.“

Dėl konflikto prarado svarbią teisę

LBF kare abi pusės rodo, kad turi įvairių kortų. Garsiausiai opozicija žaidžia įstatų pažeidimų korta. Juose nurodyta, kad sušaukti konferenciją turi generalinis sekretorius. Datą, vietą ir laiką nustato LBF Vykdomasis komitetas.

„Prezidentas telefonu su Vykdomojo komiteto nariais bendrauti atsisako. Federacijos nariai buvo įspėti renginyje nedalyvauti, nes jis yra neteisėtas“, – buvo rašoma opozicijos ant stalo žurnalistams paliktame dokumente.

D.Šaluga lrytas.lt neslėpė, kad trintis tarp jo ir generalinio sekretoriaus bei Vykdomojo komiteto yra. Jis teigė, kad būtent dėl šios priežasties buvo priverstas pats sušaukti konferenciją.

„Įstatuose yra nurodymas, kad konferenciją gali sušaukti prezidentas, tačiau taip pat yra ir prieštaravimas. Teisė yra, bet techniškai prezidentas tai turi daryti per generalinį sekretorių, – sakė D.Šaluga. – Jau vyko iš tos pusės inspiruotas konfliktas, todėl prezidento teisė rengti konferenciją būtų tarsi pašalinta. Bet LBF konferencijoje pasinaudojau įstatais ir pirmiausia paklausiau, ar konferenciją laikysime teisėta. Vienbalsiai buvo nutarta, kad „taip“.

Stebi varžovus, bet gali smūgiuoti

Kurios pusės kabliai tikslūs, o kas smūgiuoja žemiau juostos – išsiaiškinti sudėtinga. Abi pusės žeria viena kitaip priekaištus. D.Šaluga šioje situacijoje yra pasirinkęs gynybinę taktiką, bet atskleidė, kad greitai gali ir pats pereiti į puolimą.

„Į federaciją susirinkome daryti darbo, o ne ieškoti teisybės. Pažiūrėsime, į ką išsirutulios tas šmeižtas. Stebime, žiūrime ir renkame visą informaciją. Neabejoju, kad kreipsimės į teisėsaugą dėl tam tikrų apšmeižimų“, – sakė D.Šaluga.

D.Šaluga teigė, kad visus nesutarimus buvo galima išsiaiškinti viduje, per konferenciją. Jis taip pat pabrėžė, kad A.Arėška nė karto neišreiškė kritikos, kol jie dirbo kartu, o puolė tik rinkimų dieną.

„Kur jis buvo ketverius metus? O štai prieš rudens rinkimų sesiją pradėjo atsirasti problemų. Visada prieš LBF rinkimus būdavo mažesnių ar didesnių skandaliukų. Ir kai rinko mane, dalis federacijos narių pasitraukė dėl neva finansinio pažeidimo. Gaila, bet nuo to kenčia tik boksas“, – teigė D.Šaluga.

Pirmasis raundas baigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?