EUROLYGA 2023

Neįtikėtina realybė: nė vieno Rusijos atleto nebus olimpiadoje?

Atrodo, kad blogiausia žinia Rusijos sportą pasieks būtent tuomet, kai didžioji dalis geriausių rusų sportininkų jau matuosis rinktinės aprangą ir rankose laikys bilietus į Rio de Žaneiro olimpiadą. Birželio pradžioje Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ir jos vadovas Thomas Bachas gali padaryti tai, ko dar nė karto nedarė ši galinga organizacija – uždrausti Rusijos olimpinei rinktinei pasirodyti 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Rusijos prezidentui V.Putinui ir Sporto ministrui V.Mutko tenka sukti galvą, kaip prastumti į olimpiadą dopingu susitepusią Rusijos olimpinę rinktinę.<br>AFP nuotr.
Rusijos prezidentui V.Putinui ir Sporto ministrui V.Mutko tenka sukti galvą, kaip prastumti į olimpiadą dopingu susitepusią Rusijos olimpinę rinktinę.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 10:07 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:07 AM

Vienu iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugu vadinamas IOC vadovas vokietis T.Bachas ne kartą gynė rusų pozicijas tarptautinėje sporto arenoje, kaip garbingiausias svečias dalyvavo 2014-ųjų Sočio žiemos olimpiadoje bei kelis kartus viešėjo pas V.Putiną. Bet spaudžiamas vienas po kito kylančių rusų dopingo skandalų, IOC vadovas jau priverstas garsiai sakyti, kad abejoja Rusijos olimpinės rinktinės galimybėmis startuoti 2016-ųjų vasaros žaidynėse.

Ypač po to, kai amerikiečių „The New York Times“ išspausdino buvusio Maskvos antidopingo agentūros vadovo Grigorijaus Rodčenkovo interviu, kuriame jis viešai pareiškė, kad net 15 Rusijos sportininkų, kurie laimėjo medalius Sočio olimpiadoje, vartojo dopingą ir dalyvavo vadinamojoje Rusijos dopingo programoje, kurią kuravo bei tyrimus slėpė Federalinė Rusijos saugumo tarnyba. Už jų stovėjo ir prezidento V.Putino šešėlis.

„Rusijos sportininkų dalyvavimas Rio de Žaneiro olimpiadoje ypač priklauso nuo galutinių Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) tyrimo išvadų. Jei bus įrodyta visa apimanti ir organizuota dopingo vartojimo sistema, kuri yra apėmusi didžiąją Rusijos sporto dalį, tuomet tarptautinės federacijos ir olimpinis komitetas bus priverstas priimti itin sunkią mums visiems kolektyvinę ar individualią tos pusės atsakomybę“, – aiškino laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ IOC prezidentas, anksčiau net nesiūlęs svarstyti sankcijų šalims už dopingo skandalus.

Nepriklausoma Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) komisija praėjusių metų tyrime apkaltino Rusiją pažeidžiant visus įmanomus antidopingo konvencijos straipsnius ir siūlė neleisti Rusijos sportininkams, o ypač lengvaatlečiams, startuoti tarptautinėse varžybose ir olimpiadoje.

2015-ųjų lapkričio 13-ąją skubiai sušauktame Tarptautinės lengvosios atletikos (IAAF) tarybos posėdyje, kuriam vadovavo organizacijos prezidentas Sebastianas Coe, buvo nuspręsta nušalinti visus Rusijos lengvaatlečius nuo varžybų, įskaitant ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Sankcijos dar vis nėra panaikintos, o galutinis verdiktas bus paskelbtas IAAF posėdyje birželio 17-ąją.

Iš Rusijos buvo atimta teisė rengti 2016 m. pasaulio sportinio ėjimo taurės varžybas ir 2016 m. pasaulio jaunimo lengvosios atletikos čempionatą.

Tačiau po šių skandalų sausį įsiplieskė dar vienas, kuriame didžiąja dalimi pagrindinius vaidmenis vaidino rusai – jie masiškai vartojo nuo šių metų draudžiamą mildronato preparatą. Balandį jau pradėta šnekėti, kad Sočio žaidynėse triumfavę rusai masiškai vartojo draudžiamus sporte vaistus, o sportininkų dopingo tyrimo duomenis slėpė vietos saugumo tarnyba.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, ankščiau tik besišaipęs iš kalbų, kad Rusijos olimpinė rinktinė gali būti išmesta iš žaidynių, dabar jau kalba apie visuotinę pagalbą WADA tiriant skandalus jo vadovaujamoje sferoje, tačiau reikalauja tik asmeninės, o ne kolektyvinės atsakomybės.

„Mes pateikiame WADA organizacijai visą įmanomą dokumentaciją ir medžiagą. Parašėme WADA laišką, kad palaikome jų iniciatyvą. Bet noriu pasakyti, kad „švarūs“ mūsų sportininkai neturi nukentėti. Juk jie visą gyvenimą treniravosi, siekė aukštumų, o dėl kitų problemų bus priversti nukentėti. Kolektyvinės atsakomybės neturi būti“, – aiškino V.Mutko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?