EUROLYGA 2023

Dopingo skandalas Julijai Jefimovai netrukdo: ką žaidžia Rusija?

Trečiadienį Rusijos plaukimo treneris Sergejus Kolmogorovas pareiškė, kad du kartus dopingą pagauta vartojusi rusė Julija Jefimova įtraukta į nacionalinės komandos sudėti. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė teigia, kad toks pareiškimas visiškai nereiškia, kad pagrindinė Rūtos Meilutytės konkurentė iš tiesų startuos Brazilijoje.

2013 metai. Pasaulio čempionate J.Jefimova laimėjo auksą, o R.Meilutytė – sidabrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2013 metai. Pasaulio čempionate J.Jefimova laimėjo auksą, o R.Meilutytė – sidabrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jun 15, 2016, 11:03 PM, atnaujinta May 21, 2017, 3:41 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir D. Gudzinevičiūtės pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Teigiama, kad Lietuvos plaukimo žvaigždė Rūta Meilutytė olimpiadoje turės itin rimtą varžovę – dukart vartojant dopingą pagautą rusę J. Jefimovą, nes Rusijos plaukimo rinktinės treneris teigia, kad ji yra įtraukta į nacionalinės komandos sąrašą. Kaip jūs vertinate visą šią situaciją?

– Kiek supratau iš spaudos, ji įtraukta į rinktinės sąrašą, bet tai nereiškia, kad ji startuos olimpinėse žaidynėse. Galutinį sprendimą turi priimti Tarptautinė plaukimo federacija pagal Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) rekomendacijas.

– Buvo Tarptautinės plaukimo federacijos sprendimas panaikinti nušalinimą.

– Negaliu komentuoti, ką jie sugalvoja ir padaro. Nušalinimo panaikinimas ir dalyvavimas olimpinėse žaidynėse yra šiek tiek skirtingi dalykai. Tai turi patvirtinti Tarptautinė antidopingo agentūra ir abidvi federacijos – Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) ir Rusijos plaukimo federacija. Šiuo atveju Rusijos plaukimo federacijos sprendimas nebus toks, kad kaip noriu, taip padariau. Jie privalės atsižvelgti į WADA rekomendacijas.

– Gal čia vyksta koks žaidimas?

– Kilęs triukšmas dėl dopingo vartojimo, ypatingai dėl mildronato, įnešė šiokią tokią sumaištį. Jokiu būdu negalime ginčyti WADA sprendimų, tačiau sumaištys yra. Uždraustas preparatas, vėliau jie padarė vieną nuolaidą, o platusis vartotojas iki galo nesupranta, kur baigiasi ribos ir galimybės. Labai daug kas paaiškės per šias dienas, nes šiuo metu Olandijoje vyksta WADA konferencija.

– Jei J. Jefimovai būtų leista dalyvauti olimpiadoje, kitų plaukikių, tarp jų ir R. Meilutytės atžvilgiu, sprendimas būtų sąžiningas?

– Neturime tikslių duomenų, už kokį dopingą, kaip pagauta, kokie buvo procentai. WADA paskelbė, kad meldoniumas draudžiamas nuo sausio 1 d., vėliau padarė nuolaidą, kad iki kovo 1 d. jei bus rastas tam tikras procentas. Tai yra tam tikras atsitraukimas atgal. Turint tokias papildomas sąlygas visą laiką kyla klausimas, o kaip yra iš tikrųjų? Mes tų duomenų neturime, todėl turime pasitikėti ir laukti galutinio sprendimo iš FINA ir Rusijos plaukimo federacijos.

– Ar situacija būtų kitokia, jei tai būtų ne Rusijos atstovė?

– Galbūt situacija būtų buvusi kitokia, jei nebūtų tiek daug pagautų sportininkų. Dopingas yra sukčiavimas ir kova su juo yra privaloma, kitaip sportas praras savo tikrumą ir visi principai bus paminti.

– J. Jefimova apskritai ginčija Amerikoje esančios antidopingo laboratorijos veiklą. Ji sako, kad amerikiečiai aplaidžiai analizavo jos mėginius. Ar gali būti tokia situacija?

– Ginčyti, kad kažkokia laboratorija kažką blogai atliko man skamba keistai. Ginčyti gali tik kita laboratorija ar kažkas kitas, atlikęs tyrimą. Be to, visada yra antrasis mėginys, kurį galima siųsti į kitas laboratorijas. Jei A ir B mėginio parodymai skiriasi, tai jau yra ginčo objektas.

– Buvo 5 mėginiai: 4 iš jų parodė meldoniumo pėdsakus, vienas ne. Ar verdiktui gali turėti įtakos, kad mėginys paimtas ne varžybų metu, kai sportininkas ilsisi?

– Dopingo mėginiai paimami skirtingu laiku. Yra medžiagos, kurias draudžiama apskritai vartoti ir tos, kurias draudžia varžybų laikotarpiu. Kiek žinau, mildronatą draudžiama vartoti apskritai, tai nėra skirtumo, kokiu metu paimtas mėginys.

– Ar gali užsilaikyti dopingo pėdsakų, kas po varžybų įtakotų rezultatą?

– Draudžiami preparatai skirstomi į dvi dalis: vieni daro kažkokią įtaką fizinei būklei, o kiti – maskuotojai. Jų vartojimas irgi draudžiamas. Tie, kas vartoja, stengiasi vienaip ar kitaip išsivalyti. Medikai patvirtino, kad yra nepakankamai ištirtas mildronato pasišalinimo laikas, todėl tokių klausimų ir kilo.

– Jei J. Jefimova visgi plauks Brazilijoje, kaip keisis R. Meilutytės situacija? Ar pagal dabartinius rezultatus pranašesnė Rūta ar jos pagrindinė konkurentė?

– Manau, kad pranašumas Rūtos pusėje būtų vien tuo, kad ji jaučiasi švari. Tai yra sportas, niekada negali žinoti, kokia smulkmena tau gali pridėti sekundę ar milimetrą, o kas gali pakenkti. Plaukikas, kaip ir daugybės kitų sporto šakų atstovų, plaukdamas, kaži ar mato, kaip plaukia šalia. Tai yra pačios Rūtos ir kitų sportininkų jėgoje. Nemanau, kad tai turės didelę įtaką.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.