EUROLYGA 2023

Sukčiaus triukai ištirpdė garsių Lietuvos sportininkų milijonus

Milijonai eurų dingo, o juos išviliojęs sukčius slepiasi. Į Juozo Tumėno pinkles įkliuvę Lietuvos krepšininkai, futbolininkai, verslininkai ištikti šoko. Galimai finansinę piramidę kūręs veikėjas žadėjo fantastiškas palūkanas ir visus mulkino gipsiniais filosofų biustais.

„Mes su Kęstu kasdien plušame juodai“, – tikino sodybos „Pas Šeštoką“ savininkai K.Šeštokas su žmona Diana. Jie skaudžiai nukentėjo nuo J.Tumėno.<br>M.Šeštokaitės nuotr.
„Mes su Kęstu kasdien plušame juodai“, – tikino sodybos „Pas Šeštoką“ savininkai K.Šeštokas su žmona Diana. Jie skaudžiai nukentėjo nuo J.Tumėno.<br>M.Šeštokaitės nuotr.
„Buvau dievas“, – teigė J.Tumėnas.<br>G.Šiupario nuotr.
„Buvau dievas“, – teigė J.Tumėnas.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Tumėnui pinigus už dideles palūkanas skolino ir Molėtų vicemeras M.Kildišius.
J.Tumėnui pinigus už dideles palūkanas skolino ir Molėtų vicemeras M.Kildišius.
Š.Marčiulionis: „J.Tumėnas yra geras psichologas, turi gerą atmintį, moka meluoti“.
Š.Marčiulionis: „J.Tumėnas yra geras psichologas, turi gerą atmintį, moka meluoti“.
A.Vitkevičius: „Buvo sukurta gudri sukčiavimo schema, ir aš į ją pakliuvau“.
A.Vitkevičius: „Buvo sukurta gudri sukčiavimo schema, ir aš į ją pakliuvau“.
Daugiau nuotraukų (5)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 19, 2016, 11:30 AM, atnaujinta May 21, 2017, 8:10 AM

Išpuoselėtoje sodyboje „Pas Šeštoką“ prie Virintų ežero, netoli Molėtų, sukasi pobūvių karuselė. Sodybos šeimininkai – praeityje garsus krepšininkas Kęstutis Šeštokas ir jo žmona Diana vasarą dirba be poilsio dienų.

40 metų K.Šeštokas jau senokai krepšinio kamuolį iškeitė į ūkvedžio įrankius ir žoliapjovę, o teisininko išsilavinimą turinti buvusi tardytoja D.Šeštokienė tapo sodybos administratore, vestuvių organizatore ir fotografe. 42 metų veikli tamsiaplaukė pati rūpinasi kiekviena jos sodyboje užsakytos šventės smulkmena – dekoracijomis, valgiaraščiu.

„Kai prasideda sezonas, nėra nė dienos laisvos, aš pusę metų ne gyvenu, o tik dirbu. Mes su Kęstu uždirbame pinigų, bet plušame juodai“, – patikino D.Šeštokienė, savo namų svetainėje mostelėjusi ranka į stirtas išskalbtos patalynės, kurią dar reikės išlyginti.

Šeima tol, kol statė sodybą iš Dianos močiutės paveldėtoje žemėje ir joje įsuko verslą, gyveno susiveržusi diržus – taupė kiekvieną uždirbtą centą, nekeliavo į užsienį, nepirko brangesnių drabužių.

Į sodybą investuoti ir K.Šeštoko pinigai, kuriuos jis uždirbo krepšinio aikštėje.

„Krepšininko gyvenimas tik iš šalies gali atrodyti lengvas. Iš tiesų visą laiką sėdi ant krepšių, jauti įtampą, nes bet kada gali būti atleistas. Tai ir sunkus fizinis darbas – kasdien po dvi treniruotes. Savaitgaliais krepšininkai taip pat neturi laiko atsikvėpti – vyksta varžybos. Reikia laikytis režimo“, – kalbėjo K.Šeštokas.

Atsargaus būdo, viską gerai pasverianti krepšininko žmona Diana net pagalvoti negalėjo, kad jų šeima gali prarasti nemažą sumą sunkiai uždirbtų pinigų.

„Kęstas man kasdien ėmė zirzti, kiek pinigų padėjo tai vienas, tai kitas krepšininkas ir kiek jie gavo palūkanų. Bet aš vis netikėjau, kad galima uždirbti tokias dideles sumas. Kai nuvilnijo masinė skolinimo banga, aš paskambinau vieno Molėtuose žaidusio krepšininko žmonai. Ji tvirtino, kad rimtas žmogus moka geras palūkanas. Aš ja pasitikėjau“, – apie gyvenimą gerokai apkartinusią istoriją prabilo D.Šeštokienė.

Skolino įspūdingas sumas

Ilgai taupytus 15 tūkst. eurų Šeštokai 2014 metais patikėjo Molėtų krepšinio komandos „Tiumenas-Ežerūnas“ rėmėjui Juozui Tumėnui.

Prieš pasirodydamas Molėtuose jis sukosi Vilniuje, buvo Nacionalinėje krepšinio lygoje rungtyniavusios komandos „Š.Marčiulionio KA-Twomenas“ vadovas.

Šiaulių vicemero Stasio Tumėno sūnus skelbėsi turintis sėkmingą verslą. Tiems, kurie jam paskolins, jis žadėjo net 40 proc. palūkanas per 4 mėnesius.

Tačiau nei fantastiškų palūkanų, nei paskolintų pinigų Šeštokai negavo. O jiems akis ilgai dūmęs 35 metų J.Tumėnas slapstosi ir nebeatsiliepia į skambučius.

Prie Molėtų gyvenantis buvęs krepšininkas su žmona – ne vieninteliai, nukentėję nuo J.Tumėno.

Daug sportininkų „Lietuvos rytui“ teigė neatgaunantys dar didesnių sumų, siekiančių šimtus tūkstančių eurų, o kai kurie – beveik milijono.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, J.Tumėnas iš sporto žvaigždžių išviliojo ir jiems yra negrąžinęs daugiau kaip 3 milijonų eurų.

Nemažai krepšininkų ir futbolininkų, kuriuos kalbino žurnalistė, prašė neskelbti pavardžių, nes bijo dėl artimųjų, vaikų saugumo.

Tačiau atsirado ir drąsių pašnekovų, kurie rėžė tiesą apie klastingą veikėją. Šie žmonės tiki, kad viešumu galima jį sustabdyti, užkirsti kelią tolesnei jo veiklai.

„Jis turi gerą atmintį, moka meluoti. Pas jį išsivysčiusios ne tos savybės, kokias turi padorūs žmonės“, – taip J.Tumėną apibūdino praeityje garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis.

Molėtuose jautėsi lyg caras

Ant Molėtų sporto salės sienos šviečia plakatas „Molėtų krepšinio komanda „Tiumenas-Ežerūnas“. 2013 metais rėmėjo garbei pavadinta ekipa savo tariamo geradario nematė visą praėjusį sezoną.

Vieniems pažėręs pinigų, iš kitų – pasiskolinęs apsukrus veikėjas daugiau nesirodo.

„Molėtuose J.Tumėnas jautėsi tarsi caras. Jis pirko gerus žaidėjus, tarp jų – du juodaodžius. Taip pat jis skolinosi iš žaidėjų. Mano draugas atėjo į „Ežerūno“ ekipą ir sakė, kad J.Tumėnas labai gerai moka, todėl jis padėjęs pinigus, jie jam auga“, – kalbėjo K.Šeštokas.

Vienas buvęs krepšininkas iš žadėtų palūkanų net pasistatė namą ir nusipirko visureigį. Iš lūpų į lūpas sklido ir kalbos, kad pinigus į J.Tumėno verslą įdėjo ir tuometinis komandos „Tiumenas-Ežerūnas“ administratorius, buvęs treneris Mindaugas Kildišius.

Į Molėtus J.Tumėną atvedęs M.Kildišius ten – autoritetas, laimėtos sporto pergalės padėjo jo politinei karjerai. Konservatorių partijos narys išrinktas į miesto tarybą, tapo Molėtų vicemeru.

Įtraukė ir artimuosius

Gandas apie fantastiškas palūkanas žaibiškai sklido tarp šalies sportininkų, trenerių, jų draugų.

Vieno garsaus krepšininko artimasis ryžosi parduoti butą, o pinigus patikėjo J.Tumėnui.

„J.Tumėnas žadėjo, kad viskas bus gerai. Tad mano artimas žmogus pardavė butą. Dabar jo sveikata labai pašlijusi. Manau, J.Tumėnas kūrė finansinę piramidę, o kai nebuvo naujų įplaukų, ji lūžo“, – kalbėjo krepšininkas.

Buvusio krepšininko K.Šeštoko ir jo žmonos Dianos motinos bei garbaus amžiaus kaimynas ūkininkas taip pat norėjo paauginti savo santaupas, sukauptas iš pensijų. D.Šeštokienė juos atkalbėjo.

„Manęs skola nesužlugdys, bet yra žmonių, kurie prarado visas santaupas ir dar skolinosi, jiems J.Tumėnas gyvenimą sulaužė. Mano tikslas – kad jis atsakytų už suplanuotą nusikalstamą veiką, įtariu – organizuotą“, – kalbėjo D.Šeštokienė.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, vienas klaipėdietis prisiskolino iš artimųjų, draugų ir J.Tumėnui patikėjo apie 300 tūkst. eurų. Sportininkas yra priverstas mokėti tiems, iš kurių skolinosi.

Dovanodavo gipso biustus

J.Tumėnas aiškindavo, jog į Daniją, Švediją veža gipsinius biustus. Ten juos graibsto, todėl verslininkui reikia pinigų verslo plėtrai. Kad labiau įtikintų, gipso gaminius jis dovanodavo.

Kai kurių krepšininkų namus puošia iš J.Tumėno rankų gautos graikų išminčiaus Sokrato, prancūzų filosofo Voltaire’o, graikų dievų Dzeuso ir Apolono biustai.

„Esu nepatikli, todėl paklausiau J.Tumėno, kodėl jis neima paskolos iš banko. Jis atsakė, kad gipso gaminiai gali sudužti, tad draudimo bendrovės jų nedraudžia“, – pasakojo D.Šeštokienė.

Ji puikiai prisimena 2014 metų gruodžio 17 dieną, kai vienoje Vilniaus kavinių J.Tumėnui perdavė pinigus, o jis parašė vekselį.

„Jis elgėsi išdidžiai ir garantavo, kad turi daug šeimos turto. Iš mūsų 50 tūkst. litų jis paėmė tarsi darydamas paslaugą, nes mažiausia jo pageidaujama suma buvo 100 tūkstančių“, – tikino K.Šeštoko žmona.

Siūlė R.Alijevo vekselį

Kai praėjo 4 mėnesiai ir atėjo laikas atgauti skolą, taip pat žadėtus 40 proc., Šeštokams paskambino J.Tumėnas: „Ką darysime – perrašysime vekselį naujai sumai arba galiu be problemų privežti.“

Šeštokai nutarė palaikyti pinigus dar keturis mėnesius. Po aštuonių mėnesių D.Šeštokienė pasakė, kad jau nori procentų.

„Aš ilgai jo draugiškai prašiau. Jis vis žadėjo, keitė terminus, planavo susitikimų datas, bet atėjus laikui nepasirodydavo“, – kalbėjo D.Šeštokienė, pasiryžusi nenuleisti rankų ir atkakliai siekti, kad sukčius sulauktų teisingumo.

Kartą apeliuodama į gailestį moteris J.Tumėnui pasakė, kad nebeturi pinigų. Tačiau tariamas krepšinio rėmėjas, vaizdavęs klestintį verslininką, jai nedavė nė euro.

Molėtiškė tada suprato, kad jos šeima pakliuvo į iš anksto apgalvotą nusikalstamą schemą ir kad dėl savo pinigų teks kovoti. D.Šeštokienė įtarė, kad J.Tumėnas veikė ne vienas.

„Kai aš J.Tumėną prispaudžiau, jis pasakė, kad jam pinigų yra skolingas krepšininkas Rolandas Alijevas – neva jis susimovė lažybose ir turėjo išrašyti Juozui 27,5 tūkst. eurų vekselį. J.Tumėnas man parodė tą vekselį – jis R.Alijevo skolą norėjo perleisti mums.

Netrukus kilo skandalas – kažkokie kauniečiai nuvažiavo pas komandos „Juventus“ vadovą Žydrūną Urboną ir pasakė jam, kuo užsiima jų žaidėjas. R.Alijevas buvo atleistas. Tuomet aš supratau, kokia nešvari košė verdama, ir jau pati nebenorėjau turėti reikalų nei su R.Alijevu, nei su jo vekseliu“, – pasakojo D.Šeštokienė.

Pernai rugpjūtį buvo įsižiebusi viltis atgauti dalį pinigų – ji su J.Tumėnu sutarė perrašyti vekselius. Su palūkanomis buvo susidariusi 40 tūkst. eurų suma, moteris sutiko dalį nubraukti.

Buvo pasirašyta 10 skolos raštelių po 2,9 tūkst. eurų su konkrečiais terminais. J.Tumėnas prisiekinėjo, bet vėl ėmė išsisukinėti.

Kai D.Šeštokienė jam pasakė, kad jos pinigai yra sunkiai uždirbti ir dėl jų ji kovos, iki ausų į skolas įklimpęs veikėjas atšovė: „Man taip ir sakė, kad su mažiukais bus daugiausia bėdų.“

Pakliuvo į gudrius spąstus

„Molėtuose į aferą buvo įtraukta krepšinio visuomenė ir ją supantys žmonės, kurie turėjo pinigų. Buvo surengta viešųjų ryšių akcija. Buvo sakoma, kad J.Tumėnas sėkmingai pardavinėja Sokrato, Dzeuso gipsines galvas. Kai kurie kreditoriai nuvažiuodavo tuo įsitikinti. Tada į vilkiką imdavo krauti tas galvas. Veiksmas vyko! Turbūt tas vilkikas apsukdavo ratą, pastovėdavo už kampo ir grįždavo“, – svarstė 50 metų verslininkas Artūras Vitkevičius.

Nekilnojamojo turto verslą plėtojantis, vietos krepšinio komandą remiantis molėtiškis paskolino J.Tumėnui apie 30 tūkst. eurų. Pinigus krepšinio veikėjas paėmė po rungtynių arenoje.

Dabar A.Vitkevičius turi vekselį su jame įrašyta 60 tūkst. eurų suma, bet nesitiki jos atgauti.

„Esu įsitikinęs, kad pinigai buvo skolinami ne verslui ir ne jo plėtojimui. Buvo sukurta sukčiavimo schema, ir aš į ją pakliuvau. Man svarbiausia – ne atgauti pinigus, o kad būtų pasiektas teisingumas. Tokie sukčiai Lietuvoje negali klestėti ir jaustis nebaudžiami“, – kalbėjo A.Vitkevičius.

Rytoj skaitykite antrąją straipsnio dalį: kokią versiją dėsto pats J.Tumėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.