EUROLYGA 2023

Olimpiniu vagiu įvardintas A. Pogrebnojus: „Kur matote žiedus?“

Netikėtai įsiplieskęs žodžių karas tarp dizainerio Aleksandro Pogrebnojaus ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vis dar nerimsta net ir likus 37-ioms dienoms iki Rio de Žaneiro olimpiados. „Nesu karingas žmogus ir nenoriu viešai plakti kitų, tačiau, kai pasižiūri į tam tikrus išsakomų pretenzijų niuansus, atrodo, kad kai kas galvoja, jog kiti visiškai nieko negalvoja ar pritaria net ir visiškoms nesąmonėms „ – prunkšdamas iš juoko kalbėjo dizaineris.

T.Bauro nuotr. ir P.Gasiūno nuotr.
T.Bauro nuotr. ir P.Gasiūno nuotr.
P.Gasiūno nuotr.
P.Gasiūno nuotr.
P.Gasiūno nuotr.
P.Gasiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-06-29 18:05, atnaujinta 2017-05-20 07:46

Juoda katė tarp LTOK ir A.Pogrebnojaus perbėgo birželio pradžioje, kai žaidynių įkarščiui besirengiantis LTOK oficialiai pristatė mūsų olimpiečių aprangą. Dalis jos sulaukė nemenkos kritikos ir apkalbų dėl naudojamų spalvų, tad sportui kurti nevengiantis A.Pogrebnojus nutarė sukurti alternatyvią olimpinę aprangą. Būtent ji ir modeliais tapę olimpiečiai tapo tapo nesutarimų šerdimi.

„Aš ir Tu – vieno kraujo“ – tokią mini kolekcija, kurią sudaro vyriškas ir moteriškas modeliai: polo marškinėliai su šortais ir suknelė, viešumai pateikęs A. Pogrebnojus, tikino, kad būtent ši apranga puikiai tiktų mūsų sportininkams pasipuošti olimpinių žaidynių atidarymo šventėje bei kitomis progomis.

Viena iš tų, kas dalyvavo pristatant alternatyvią kolekciją buvo ir olimpietė lengvaatletė Airinė Palšytė.

„Juokinga man, kai vieną mato visi, o kitą – tam tikri žmonės. Tuomet rutuliukai jiems atrodo kaip olimpiniai žiedai. Bet tai visiška nesąmonė. Negali atskiri rutuliukai būti susipynusiais olimpiniais žiedais, jei jie nėra susipynę. O Vytį, Gediminaičių stulpus iš manęs niekas negali atimti – tai mūsų šalies atributas ir aš galiu juos naudoti. Nesuprantu, kodėl esu puolamas. Tik dėl to, kad sugalvojau alternatyvą „Audimo“ aprangai?“, – savo kolekciją siekė apginti A.Pogrebnojus.

LTOK itin rimtai reagavo į A.Pogrebnojaus kolekciją – išplatino pranešimą, kad viešojoje erdvėje pastebėjo dizainerio kuriamuose drabužiuose ir jų pristatyme naudojamą olimpinę nuosavybę – olimpinius žiedus, olimpinius ženklus bei pavadinimą „olimpinis“.

Buvo teigiama, kad „viešoje erdvėje taip pat pasirodė informacija, kad naują „Aš ir Tu – vieno kraujo“ drabužių kolekciją bus galima įsigyti. Kolekciją pristatančioje fotosesijoje ir vaizdo klipo filmavime dalyvavo olimpinės rinktinės kandidatė Airinė Palšytė. Jei dizainerio kurta kolekcija būtų parduodama, o ją pristatančios nuotraukos ir vaizdo medžiaga naudojama reklamos tikslais žaidynių laikotarpiu, būtų pažeista Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) intelektinė nuosavybė.“

„Ši kolekcija – tai tik idėjų koncentratas. Ją tobulinant iki pilnos kolekcijos, manau, atsirastų ir kiti modeliai, spalvos bei raštai. Pirmas šalies sportininkų įspūdis visada svarbiausias. Jei nebūsi įdomus, tu tikrai paskęsi Rio de Žaneiro sporto ir mados karnavale. Mano siūlymas – išsiskirti iš kitų. Tam ir kūriau alternatyvią olimpinę aprangą“, – kalbėjo A. Pogrebnojus, duodamas suprasti, kad oficiali olimpinė apranga nėra tobula ir patraukli.

Taip pat teigta, kad kolekcijoje yra olimpiniai simboliai.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pastaruoju metu griežtai saugo savo intelektinę nuosavybę, tad už olimpinės nuosavybės apsaugą Lietuvoje atsakingas LTOK pareiškimu siekė ne tik priminti, bet ir konstatuoti, kad įmonės, planuodamos reklamines kampanijas ar viešųjų ryšių akcijas, turi laikytis TOK nustatytų taisyklių.

„Ar dalyvauti reklaminėje kampanijoje kiekvienas sportininkas sprendžia savarankiškai. Sportininkus informavome apie 40-ąją Olimpinės chartijos taisyklę, kad bendradarbiaudami su rėmėjais jie taip pat nepamirštų žaidynių metu taikomo ribojimo. Paskutiniai mėnesiai prieš žaidynes atletams yra labai įtempti. Svarbu, kad verslas tai suprastų ir bendradarbiavimą su sportininkais pradėtų kuo anksčiau, nes likus keliems mėnesiams iki svarbiausių startų atletai turi galvoti tik apie pasirengimą žaidynėms“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Kol kas Lietuvoje stinga supratimo, kad olimpiniai simboliai, o tuo labiau žodžiai ir jų junginiai yra griežtai saugoma IOC intelektinė nuosavybė, todėl nuolat stebime reklamos eterį ir, pastebėję neleistiną naudojimą, imamės priemonių – įspėjame įmones, aiškiname IOC taisykles. Suprantame, kad pažeidimai dažniausiai atsiranda dėl nežinojimo, stengiamės ieškoti kompromisų, tačiau IOC taisyklės galioja visame pasaulyje ir yra vienodos visiems“, – sakė Lietuvos olimpinio fondo direktorius Vitalijus Vasiliauskas.

„Kaip jau sakiau – mano kolekcijoje nėra jokių olimpinių žiedų, aš nevagiu jokios intelektinės nuosavybės, todėl jau pats jaučiuosi susikrimtęs, nes esu kaltinamas tuo, ko nepadariau. Mano kolekcija tikrai šauni – tegul pas mane užsuka LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Aš ją aprengsiu savo alternatyvia olimpine apranga ir ji pamatys, kad niekas nevagiama, o rūbai tikrai labai gražūs ir patogūs“, – teigė A.Pogrebnojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.