EUROLYGA 2023

Juodadarbis beisbolo pirmūnas iš Lietuvos moko Ameriką

Dovydas Neverauskas yra viena didžiausių priežasčių, kodėl dėl beisbolo leipstantys amerikiečiai juokingai žaviu akcentu taria lietuvišką pavardę ir žemėlapyje ieško Lietuvos. 23 metų beisbolininkas jiems parodė, kaip atrodo Lietuvos trispalvė.

D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Neverauskas San Diege sulaukė daug dėmesio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 3:29 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:45 PM

Sekmadienį beisbolo gerbėjai San Diege stebėjo jaunųjų beisbolo talentų Visų žvaigždžių rungtynes. Čia jie matė ir D.Neverauską.

„Mažytė prie D.Neverausko marškinėlių prisiūta vėliava buvo pažymėta geltona, žalia ir raudona spalvomis. Jis buvo vienintelis „Pittsburgh Pirates“ jaunasis daug žadantis žaidėjas. Ant jo krūtinės, po širdimi, buvo jo gimtinės spalvos. Lietuvos“, – lietuvį pristatė post-gazette.com, leidusi amerikiečiams geriau susipažinti su beisbolo talentu.

D.Neverauskas žaidė Pasaulio komandoje, kuri 11:3 nugalėjo JAV ekipą. Vaikinas gimė Vilniuje, Lietuvoje, praėjus trejiems metams po to, kai šalis paskelbė nepriklausomybę.

Rudi beisbolo kamuoliukai

Jo tėvas Virmidas dar aštuntajame dešimtmetyje regione populiarino beisbolą: organizavo komandas ir, kadangi neturėjo nei pinigų, nei galimybių užsisakyti įrangos, pats gamino pirštines, kamuoliukus.

„Tais laikais nebuvome matę baltų beisbolo kamuoliukų, – prisiminė Lietuvos beisbolo asociacijos administratorius Arnoldas Ramanauskas. – Turėjome rudus kamuoliukus.“

D.Neverauskas dar vaikystėje išmoko žaisti beisbolą. Jis pamėgo šį sportą, bet problema tapo beisbolo aikščių trūkumas. Jaunimo komandos, kurias treniravo jo tėvas, dirbo ir žaidė išraustose futbolo aikštėse.

D.Neverauskas post-gazette.com paaiškino, kad Lietuvoje populiariausia sporto šaka – krepšinis, o tada – futbolas, ledo ritulys.

Beisbolas yra, – tarė jis ir nuleido delną ties keliais, – čia.“

Parodė, kad Lietuva turi beisbolą

D.Neverauskas dar būdamas 16-os pasirašė sutartį su aukščiausiosios JAV beisbolo lygos (MLB) „Pirates“ klubu. Šešis sezonus jis murkdėsi žemo lygio lygose, bet sulaukė savosios akimirkos – pernai tapo keičiančiuoju žaidėju, gebančiu žaibiškai mesti kamuoliuką.

„Namuose niekas nemokėjo atmušti. Čia jie tikrai gali atmušti iš visų jėgų mestą kamuoliuką“, – pasakojo D.Neverauskas.

Birželį jis pakilo iki AAA klasės, kai persikėlė į „Indiana Indianapolis“ komandą ir sužavėjo trenerį Deaną Treanorą.

„Nežinojau, kad Lietuvoje jie turi beisbolą, – sakė D.Treanoras. – Atrodo, kad turi.“

Ir nors šiuo metu teisės į lietuvį priklauso „Pirates“ klubui, jis karjerą galės kitąmet tęsti kitur. Jeigu „Pirates“ nepateiks pasiūlymo, D.Neverauską galės įsigyti bet kuri kita komanda.

Gali patekti į istoriją

D.Neverauskas galėtų tapti pirmuoju lietuviu, patekusiu į aukščiausiąją JAV beisbolo lygą (MLB), bet post-gazette.com priminė labai seniai išmintą takelį, spėjusį pasislėpti istoriniuose metraščiuose.

1933 metais lietuvių kilmės beisbolininkas, vardu Joe Zapustas, žaidė penkis mačus „Philadelphia Athletics“ klube, o tada dar dvejas rungtynes su garsiuoju „New York Giants“.

Vyko daug diskusijų, ar J.Zapustas iš tikrųjų gimė Lietuvoje, ir galiausiai buvo nuspręsta, kad jis augo šalia Bostono.

„Nemanau, kad 1933 metais Lietuvoje iš viso buvo beisbolas“, – sakė D.Neverauskas. Tad galimybė tapti pirmajam priklauso jam.

„Jeigu jis ir toliau taip augtų ir tobulėtų, turėtume labai smagią istoriją, – sakė „Pirates“ generalinis direktorius Nealas Huntingtonas. – Jis savo jėgomis pasiekė tašką, kai tapo mūsų svarbiu pasirinkimu. Arba šiemet, arba kitais metais.“

60 tūkstančių žmogus

D.Neverausko ir „Pirates“ klubo vedybos prasidėjo tikra meilės istorija. Kai Willo Gordono dienos „Wesleyan“ universitete baigėsi, beisbolininkas sutiko viename turnyre prisidėti prie lietuviško Kauno „Lituanica“ klubo.

Tai nutiko 2005-aisiais.

W.Gordonas žaidė, pasiliko ir netgi vedė lietuvę. Jis greitai įsiliejo ir į beisbolo bendruomenę.

O su Lietuva W.Gordoną susiejo Tomas Randolphas. Kai T.Randolphas 2008 metais tapo „Pirates“ skautu užsienyje, W.Gordonas Lietuvoje tapo jo ausimis ir akimis. Dabar „General Motors“ dirbantis T.Randolphas jau pirmaisiais savo skauto metais pastebėjo lietuvį.

D.Neverauskas tada žaidė Turine (Italijoje), o jo pozicija buvo kita. Jis buvo labiau gaudytojas.

Bet kai atėjo pavasaris ir D.Neverauskui suėjo 16 metų, ėmė gerėti jo įgūdžiai mesti.

Stebėjo kitą žaidėją

Italijoje T.Randolpho žvilgsnis buvo nukreiptas į kitą beisbolininką. 17-metį, kurio tėvai – buvę Sovietų Sąjungos olimpiečiai.

Vingiuotame beisbolo skautų pasaulyje kraujo linija – svarbus aspektas.

„Jeigu būtum labai prisimerkęs, gal ir būtum galėjęs įsivaizduoti tokią ateitį“, – apie lietuvį sakė T.Randolphas.

Bet W.Gordonas įkalbėjo T.Randolphą savo laiką skirti D.Neverauskui, kurio mama pusiau profesionaliai žaidė krepšinį.

Priviliojo ir pinigais

Ir kai gegužę D.Neverauskas pasirodė kitoje MLB Europos regiono turnyre Prahoje, jį jau sekė keletas komandų. T.Randolphas taip pat. Jis buvo ir Roterdame ir skaičiavo dienas, kai Dovydas oficialiai taps žaidėju, kuris gali pasirašyti sutartį.

T.Randolphas pamena, kad tada lietuvį aktyviai vilioję Minnesota Twins“ skautai pasakė: „Sėkmės Lietuvoje. Tu jo negausi.“

T.Randolphas pasiūlė 60 tūkstančių JAV dolerių. Ir gavo.

„Vis dar jaučiu, kad nusišypsojo sėkmė jį gauti už tokį skaičių“, – sakė T.Randolphas.

Džiaugėsi susitaręs

D.Neverauskas pirmą kartą prie savo svajonės prisilietė 2006 metais, kai su jaunimo komanda iškeliavo į Kaliforniją. Tada dar 13 metų berniukas pirmą kartą gyvai pamatė MLB rungtynes. „Oakland Athletics“ nugalėjo „New York Yankees“, ir berniukui pavyko nufotografuoti Dereką Jeterą.

Vėliau D.Neverauskas išsispausdino šią nuotrauką.

Dabar jis pats gali tapti tuo, kurį fotografuos kiti.

Jeigu D.Neverauskas prasimuš į aukščiausią lygį, galės gerokai prisidėti prie prieš daugybę metų tėvo pradėto žygdarbio.

Išgarsėjęs padės sporto šakai?

A.Ramanauskas tiki, kad toks šuolis gerokai padidintų beisbolo populiarumą Lietuvoje. Galbūt jiems pavyktų įkalbėti valdžią finansuoti aikščių statybą. A.Ramanauskas pats matė, kaip pajudėjo ledai, kai NHL ėme žaisti Darius Kasparaitis ir Dainius Zubrus.

„Niekas nemano, kad mums iš viso reikia beisbolo“, – nuoskaudą atskleidė A.Ramanauskas.

Jeigu D.Neverauskas patektų į pagrindinę „Pirates“ komandą, daug kas pasikeistų. Vilniuje dabar žmonės dar neatpažįsta jaunojo beisbolininko.

„Aš dar nesu tas vyrukas. Tikiuosi, kad ir netapsiu“, – sakė D.Neverauskas, bet supranta, kad jo ateitis JAV turės įtakos beisbolo ateičiai Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.