EUROLYGA 2023

Rusijos sportas laukia tragedijos – juos išmes iš Rio?

Lygiai 9 valandą Jono Valančiūno dabartinės darbovietės mieste Toronte vyks vieno žmogaus monologas, kuris rimtai sudrebins pasaulinį sportą. O Rusijos sportą, greičiausiai, palaidos. Kanadiečių profesorius, tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomas ekspertas Richardas McLarenas pirmadienį Kanadoje paskelbs savo ataskaitą apie masinį dopingo vartojimą Rusijoje per Sočio žiemos olimpiadą ir valdžios siekius slėpti šiuos faktus.

Rusijos sportas pirmadienį gali išgirsti nemaloniausią žinią – jį bus prašoma diskvalifikuoti iš tarptautinių kovų ir net olimoiados.<br>AFP nuotr.
Rusijos sportas pirmadienį gali išgirsti nemaloniausią žinią – jį bus prašoma diskvalifikuoti iš tarptautinių kovų ir net olimoiados.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 12:03 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:31 PM

Tačiau kaltinimai, išsakyti „Sheraton Centre“ viešbutyje, turės mirtinas pasekmes Rio de Žaneiro olimpiadai besirengiančiai rusų sporto armadai: Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) po šios ataskaitos privalės nutarti – leisti Rusijos olimpinei rinktinei dalyvauti žaidynėse, ar ne.

Daugiau kaip 8 mėnesius vykstanti pasaulio sporto visuomenės kova su Rusijos „dopingo liūnu“ artėja prie pabaigos – šios šalies valdžia siekia sumažinti Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) planuojamą galingą smūgį, šaukdama apie galimus neteisėtus veiksmus prieš „švarius“ rusų sportininkus.

„Mes darome viską, ką prašo WADA. Uždaryta senoji ir susitepusi Maskvos antidopingo laboratorija, tapome atviri visoms organizacijoms, kurios norėtų tikrinti mūsų sportininkus. Taip, buvo tam tikrų bėdų du dopingu Rusijos sporte, tačiau kuo kalti tiek mūsų atletai, kurie visą laiką buvo tikrinami ir jiems WADA neturėjo jokių pretenzijų“, – pyko dėl galimų diskvalifikacijos sprendimų Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.

Savaitgalį į viešumą buvo nutekintas JAV antidopingo agentūros (USADA) direktoriaus Traviso Tygarto laiškas, kuriame jis Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento (IOC) Thomaso Bacho prašo rusus mesti iš žaidynių Rio de Žaneire.

„Mes kalbame visų sąžiningų sportininkų vardu, – rašoma T. Tygarto laiške. – Prašome IOC imtis veiksmų pašalinti Rusijos olimpinę bei parolimpinę rinktines iš Rio de Žanerio žaidynių. Smūgis, kuris jau suduotas olimpiniam judėjimui, yra nepataisomas. Tačiau reikia daryti viską, kad nebūtų žengta dar toliau. Ir reikia imtis kuo griežtesnių priemonių. Dopingas, kurio vartojimą toleruoja valdžia, neturi būti toleruojamas. Negalime užsimerkti prieš tai, kas vyksta Rusijoje.“

Amerikiečio nuomonę palaiko dar dešimties valstybių antidopingo agentūros, rašo „New York Times“.

IOC jau turi laiškus iš Kanados, Vokietijos, Ispanijos, Šveicarijos, Japonijos ir dar kelių šalių olimpinių komitetų bei 20 sporto šakų bendruomenių pretenzijas – visi kalba apie tai, kad Rusija į Rio olimpiadą negali būti įleista, nes šios valstybės politika buvo palaikyti ir skatinti sportininkų dopingo vartojimą .

Gerai informuoti šaltiniai, artimi IOC, „New York Times“ informavo, kad būtent pirmadienį bus pareikalauta IOC imtis priemonių, kad rusai atsisveikintų su viltimi apskritai varžytis olimpiadoje.

Kol kas yra suspenduota tik rusų lengvosios atletikos rinktinė, vandensvydininkai, keli irkluotojai ir kanojininkai ir sunkiosios atletikos sportininkai.

„Su T.Tygartu viskas aišku. Scenarijus būsimo spektaklio jau žinomas. Taip pat žinome, kad yra ir dar keli laiškai prieš mus. Kitas klausimas, ar IOC sugebės atsilaikyti. Kaip jau sakiau – mes pasirengę bendradarbiauti ir siekti visiško aiškumo mūsų sporto srityje. Tačiau kurti ataskaitą ir remtis tais žmonėmis, kurie patys yra apgavikai – man nesuprantamas dalykas“ , – rusų žiniasklaidai kalbėjo V.Mutko.

Kitą vertus, Rusijoje yra ir tų, kurie tikina, jog Tarptautinis olimpinis komitetas nesiims jokių sportą drebinančių žingsnių.

„Be faktų IOC jokių priemonių nesiims. Nes tuomet viskas sugrius – teks eiti į Arbitražo teismus. O tai reiškia, kad teks aukoti savo įvaizdį. Kaip patys suprantate, olimpiada – ne koncertas ar politinė spaudos konferencija. Tai renginys, kuris sutraukią milijardus žmonių ir kai kam tektų atsakyti už tai, kad nepatinka viena ar kita valstybė“, – kalbėjo vienas iš WADA organizacijos įkūrėjų rusas Viačeslavas Fetisovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.