EUROLYGA 2023

Rusija dėl diskvalifikacijos lieja pagiežą: „Bijote mūsų jėgos“

Sporto arbitražo teismas (CAS) Lozanoje ketvirtadienį sudavė galingą smūgį Rusijos dopingo machinacijoms sporte ir jau leidžia daryti prielaidas, kad Rusijos olimpinė rinktinė arti prarajos – ji gali tapti pirmąja per visą žaidynių istoriją valstybės sportininkų komanda, kuriai Tarptautinis olimpinis komitetas neleis startuoti Rio de Žaneiro žaidynėse Po ilgų svarstymų CAS nusprendė atmesti Rusijos olimpinio komiteto ir 68 lengvosios atletikos atstovų apeliaciją bei palikti galioti Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos draudimą rusams startuoti Rio. Vos tik buvo apie tai paskelbta, rusų atletai suskubo kaltinti pasaulį sąmokslais prieš Rusiją ir lieti pagiežą.

Jelena Isinbajeva.<br>AFP nuotr.
Jelena Isinbajeva.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2016, 5:49 PM, atnaujinta May 18, 2017, 4:50 AM

Kaip visada savo neapykantą užsienio sportininkams ir tarptautinėms organizacijoms rodė dukart olimpinė čempionė šuolyje su kartimi Jelena Isinbajeva. Ji kaskart menkina užsienio kolegas, išaukštindama tik Rusiją ir neva šios valstybės sporto galybę.

„Buvo viltis, bet ji nuplaukė...Tegul tie pseudo švarūs sportininkai atsikvepia su palengvėjimu ir laimi tuos pseudo aukso medalius be mūsų. Jėgos visada jie bijojo“, – rašė J.Isinbajeva, nematydama savo šalies kaltės CAS sprendime.

Ją palaikė ir 110 metrų bėgimo su kliūtimis pasaulio čempionas Sergejus Šubenkovas: „Užknisote, gėda. Na ir mėgaukitės savo švariu sportu“.

Rusijos lengvaatlečiai į CAS su šalies olimpiniu komitetu kreipėsi dėl Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) praėjusių metų sprendimo sustabdyti rusų Lengvosios atletikos federacijos veiklą tarptautinėje arenoje.

Rusijos lengvosios atletikos federacija 2015 metų lapkritį įgaliojimus prarado po Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos tyrimo. Tuomet buvo pareikšta, kad Rusijoje dopingas vartojamas sistemingai, o viskas vyksta su valdžios žinia.

Dopingas buvo paplitęs ir tarp sportininkų, ir tarp trenerių, kurie ir skatino atletus jį vartoti.

„Tai visiška diskriminacija. Šis sprendimas įteisina naujas žaidimo taisykles sporte. Tai taisyklės, kurios pakelia vienos iš federacijų norus aukščiau už švarius ir neprasikaltusius sportininkus bei leidžia be jokios bausmės jai elgtis savo nuožiūra. Mes įsitikinę, kad asmeninė atsakomybė negali būti perkeliama ant nekaltų“, – piktinosi Rusijos olimpinis komitetas, norėjęs, kad tik pagauti vartoję dopingą atletai būtų neprileisti prie Rio.

Ir dar pridėjo: „Dabar mes matome, kas siekia sudraskyti viso pasaulio sporto vientisumą, nekalbant apie sumindytą tiesą ir niekuo nekaltus sportininkus“.

Po papildomų tyrimų paskelbus, kad dopingo paradui vadovavo Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, šis ketvirtadienį aiškino, kad CAS sprendimas – neteisingas.

„Jei man kas nors pateiks faktus, kurie įrodys, kad valstybinei dopingo nuslėpimo kampanijai vadovavau aš – tuoj pat atsistatydinsiu. Gal kitaip – man net nereikės atsistatydinti – manęs šioje ministerijoje neliktų. Dar kartą kartoju – mes atviri visokiems patikrinimams, bet aš esu įsitikinęs, kad pas mus beveik visi švarūs sportininkai – dopingo nėra. Reikia kurti bendrą pasaulinę antidopingo koncepciją, o ne bausti vieną šalį. Rusija gali padėti ją kurti – ir padėti tai finansuoti, jei nežino kažkas kaip tai daroma. O už CAS sprendimą – man labai gėda“, – postringavo Rusijos sporto ministras, įvardijamas kaip pagrindinis dopingo atvejų nuslėpimų Rusijoje sistemos autorius.

Jis užsipuolė ir Tarptautinę lengvosios atletikos federaciją: „Mane stebina IAAF pozicija. Ji pati pagauta kaip korupcinė struktūra, organizacijos prezidentas sėdi namų arešte Prancūzijoje, o jo aplinka daro savo darbelius – nusitaikė į Rusiją, kad patrauktų nuo savęs įtarimus“.

CAS sprendimas – itin svarbi detalė didesnėje dėlionėje. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) antradienį svarstė, ar reikėtų išmesti Rusiją iš olimpiados. IOC sprendimo nepriėmė, bet davė ženklą Rusijai. Organizacija nutarė dar pasikonsultuoti su teisininkas ir sprendimą priimti jau šį sekmadienį.

IOC jau oficialiai pranešė, kad išbraukti Rusiją iš olimpinių dalyvių sąrašo prašo daugiau kaip 15 valstybių, tarp kurių yra JAV, Vokietija, Japonija, Egiptas, Naujoji Zelandija, Danija, Šveicarija, Nyderlandai, Austrija, Kanada, Ispanija, Norvegija bei Švedija.

IOC neslėpė, kad vienas svarbiausių aspektų, dėl kurių norėjo palaukti – CAS sprendimas ketvirtadienio byloje. IOC dabar galės atsispirti nuo CAS sprendimo, o tai reiškia, kad tikimybė, jog Rusija bus išmesta iš Rio de Žaneiro olimpiados, – labai didelė.

Rusija jau atšaukė palydėtuves, kurios buvo suplanuotos liepos 22 dieną – Rusijos olimpinis komitetas lauks IOC sprendimo.

„Na, dabar jau lengvaatlečiai nevažiuoja į olimpiadą. Lauksime ką pasakys Tarptautinis olimpinis komitetas. Jei viskas gerai – liepos 28 dieną delegacija užsakomuoju skrydžiu skrenda į Rio de Žaneirą. Prie lėktuvo bus ištarti palinkėjimai ir sportininkai išvyks“, – kalbėjo Rusijos olimpinės delegacijos Rio vadovas Igoris Kazikovas.

Tiesa, yra Rusijos sportininkų, kurie vis dėlto kaltina ne WADA, IOC ar CAS, o savo šalies valdžią. Apmaudą dėl prarastos galimybės grumtis Rio išreiškė rusų lengvaatletis Sergejus Litvinovas: Kiek kartų aš nenorėjau to parašyti, bet rašau – dabar viskas oficialu ir aš nestartuosiu Rio. Ačiū jums visiems už paramą ir palaikymą. Atskirai „ačiū“ noriu pasakyti savo mielai federacijai ir Sporto ministerijai už tai, kas įvyko. Dėkui jums, mes nepasimatysime Rio. Iš pradžių reikėjo pamatyti pas save problemą, įžvelgti, kur mes pramiegojome tą momentą, kuris privedė iki tokio sprendimo. Visi pas mus kalba apie teisybę – lyg maži vaikai. Nors kartą ta teisybė ką nors lėmė? Jei kalbėsime juridine kalba, reikia žaisti tomis taisyklėmis, kurios yra parašytos, o ne mūsų sugalvotos. Kitu atveju galime užsidaryti, sportuoti tik Rusijoje, varžytis tik rusams, jei esame tokie protingi ir nesugebame prisiderinti prie esamų taisyklių“.

Kitą vertus, Rusijoje jau pasigirdo kalbų, kad reikia surengti savo žaidynes lengvaatlečiams.

„Taip, tai būtų kažkas panašaus į 1984-uosius, kai SSRS atsisakė varžytis Los Andželo žaidynėse. Tuomet buvo nemažai šalių, kurios prisijungė prie boikoto. Galime ir dabar surengti kažką panašaus. Tiesa, nežinia, kiek dar bus palaikančiųjų tokią idėją. Bet paprašytume, kad globėju būtų tarptautinis olimpinis komitetas, žiūrėk, jos ir taptų tarptautinėmis“, – idėjomis mėtėsi buvęs Rusijos lengvosios atletikos federacijos vadovas Valentinas Balachničiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.