EUROLYGA 2023

Prognozė: Rusijos olimpinė komanda bus pašalinta iš Rio

Rusijos olimpinė komanda bus diskvalifikuota iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sekmadienį.

Visi Rusijos sportininkai, tarp jų ir ryškiausios žvaigždės, gali būti diskvalifikuoti iš Rio olimpinių žaidynių dėl šalies dopingo nuodėmių.<br>AFP nuotr.
Visi Rusijos sportininkai, tarp jų ir ryškiausios žvaigždės, gali būti diskvalifikuoti iš Rio olimpinių žaidynių dėl šalies dopingo nuodėmių.<br>AFP nuotr.
Rusijos antidopingo laboratorijose buvo klastojami šios šalies atletų dopingo testai.<br>„Reuters“ nuotr.
Rusijos antidopingo laboratorijose buvo klastojami šios šalies atletų dopingo testai.<br>„Reuters“ nuotr.
Manoma, kad Rusijos dopingo programa veikė su šalies sporto ministerijos vadovo V.Mutko žinia.<br>AFP nuotr.
Manoma, kad Rusijos dopingo programa veikė su šalies sporto ministerijos vadovo V.Mutko žinia.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2016, 11:22 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:07 PM

Taip prognozuoja „Daily Mail“.

Remdamasis savo šaltiniais, Jungtinės Karalystės naujienų portalas praneša, jog Tarptautinis olimpinis komitetas nubaus visus 387 Rusijos sportininkus griežčiausiu būdu dėl valstybiniu lygiu įdiegtos dopingo programos.

„Daily Mail“ teigimu, IOC svarsto galimybę diskvalifikuoti Rusijos rinktinę ir iš 2018 metų olimpinių žaidynių Pietų Korėjoje.

„IOC nori diskvalifikuoti Rusiją, kad parodytų, jog dopingas yra užpuolęs visą šios šalies sportą.

Tai reiškia diskvalifikaciją iš Rio. Bet Thomas Bachas (IOC prezidentas, – red.) taip pat nori svarstyti individualių sportininkų teises,“ – savo šaltinį citavo „Daily Mail“.

Su dideliu nerimu IOC sprendimo laukiama ir Rusijoje.

Sekmadienį didžiausiame Rusijos sporto portale „Sport-express“ pasirodė apžvalgininkės Jelenos Vaicechovskos straipsnis, kuriame Monrealio olimpinė čempionė pripažįsta: „Kelyje į 2016-ųjų olimpines žaidynes rusų sporto vadovybė pridarė tiek daug klaidų, jog tikėtis, kad visos problemos išsispręs savaime, dabartinėje padėtyje yra tiesiog nepadoru.“

Rusijos 68 lengvaatlečiai jau diskvalifikuoti iš žaidynių Rio de Žaneire. Praėjusį ketvirtadienį šį Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos sprendimą patvirtino Sporto Arbitražo teismas, atmetęs rusų apeliaciją.

Sekmadienį penkiolika Tarptautinis olimpinis komiteto (IOC) vykdomojo komiteto narių rengia pasitarimą telekonferencijos būdu.

Pasitarimas dėl vieno iš svarbiausių sprendimų per olimpinio sporto istoriją prasidėjo sekmadienį 12 val. mūsų šalies laiku, bet nežinia kada baigsis. Manoma, kad IOC paskelbs sprendimą apie 16 val.

 IOC lyderiai turi kelis sprendimų variantus.

Vienas jų – leisti tarptautinėms sporto federacijoms kiekvienai atskirai nuspręsti, ar leisti Rusijos sportininkams dalyvauti jų sporto šakos varžybose Brazilijoje.

Th.Bachas ir kiti turėjo rasti balansą tarp „asmeninio teisingumo“ ir „kolektyvinės bausmės“. Laiko svarstymams liko labai mažai, nes žaidynės prasideda rugpjūčio 5 dieną.

Raginimai diskvalifikuoti visą Rusijos olimpinę komandą suskambėjo pirmadienį, po Richardo McLareno pranešimo.

Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) pasamdytas kanadietis teisinininkas paskelbė raportą apie tai, jog Rusijos sporto ministerija kontroliavo savo olimpinių atletų dopingo testus.

R.McLareno tyrimas, paremtas buvusio Maskvos dopingo laboratorijos direktoriaus Grigorijaus Rodčenkovo parodymais, patvirtino, jog per 2014 metų žiemos olimpines žaidynes Sočyje rusų dopingo testų mėginiai buvo klastojami.

Be to, buvo nustatyta, jog valstybės pareigūnų palaiminta dopingo programa apėmė 28 vasaros ir žiemos sporto šakas nuo 2011 iki 2015 metų.

Rusija gali būti pašalinta ir iš Paraolimpinių žaidynių.

Pasirėmęs R.McLareno išvadomis ir dėl sveikatos negalias turinčių Rusijos atletų, Tarptautinis paraolimpinis komitetas penktadienį pareiškė, jog kitą mėnesį nuspręs, ar leisti Rusijai dalyvauti varžybose rugsėjo 7-18 dienomis Rio de Žaneire. 

Iki šiol nė viena šalis nebuvo išspirta iš olimpinių žaidynių dėl dopingo pažeidimų.

IOC turėjo priimti sudėtingą sprendimą ir dėl geopolitinių srovių.

Vladimiro Putino valdoma Rusija, sporto pergalėmis siekianti sustiprinti savo statusą pasaulyje, yra svarbi žaidėja olimpiniame judėjime.

Daug olimpinio judėjimo valdininkų ir tarptautinių federacijų lyderių palaiko artimus ryšius su Rusija.

Šios sportininkai ir sporto valdininkai dėl dopingų skandalus vadina politiniais ir įprastai traukia seną giesmę apie kenkti norinčius Vakarus.

V.Putinas, priminęs JAV ir SSSR rengtus 1980 ir 1984 metų olimpinių žaidynių boikotus, pareiškė, jog olimpinis sportas vėl atsidūrė ant skilimo ribos.

Buvęs SSSR lyderis Michailas Gorbačiovas parašė atvirą laišką Th.Bachui penktadienį, prašydamas nebausti Rusijos komandos.

„Esu susirūpinęs ir giliai nuliūdęs dėl galimybės diskvalifikuoti Rusijos atletus iš olimpinių žaidynių, nekalti bus nubausti kartu su kaltais, – rašė M.Gorbačiovas. – Man kolektyvinės bausmės principas yra nepateisinamas.“

Th.Bachas ir kiti IOC atstovai pabrėžė, jog mato skirtumus tarp kolektyvinės ir asmeninės bausmės.

„Akivaizdu, jog negali bausti badmintono žaidėjo dėl taisyklių pažeidimo ar manipuliacijų žiemos olimpinių žaidynių laboratorijos darbuotojo ar direktoriaus,“ – tvirtino Th.Bachas.

Tuo tarpu antidopingo visuomenei pasirinkimas atrodo paprastas: valstybės remiamas dopingas Rusijoje sugadino visą sporto sistemą ir vienintelis būdas užtikrinti sąžiningą žaidimą yra diskvalifikuoti visą komandą, net jei nukentės kai kurie nekalti atletai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.