EUROLYGA 2023

Penkiolikmetė sportinio nardymo virtuozė svajoja apie olimpiadą

Vandens sporto pasaulyje sužibo nauja jauna žvaigždė – kaunietė Diana Žalionytė. Penkiolikmetė moksleivė pasaulio sportinio nardymo čempionate ir pasaulio sportinio nardymo taurės varžybose pasipuošė net aštuoniais medaliais.

Šiemet Elektrėnuose vykusiame pasaulio sportinio nardymo čempionate ir taurės varžybose D.Žalionytė (antra iš dešinės) pelnė aštuonis medalius.
Šiemet Elektrėnuose vykusiame pasaulio sportinio nardymo čempionate ir taurės varžybose D.Žalionytė (antra iš dešinės) pelnė aštuonis medalius.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Lukauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-07-25 20:22, atnaujinta 2017-05-17 19:33

Dar vos prieš kelerius metus visa Lietuva skandavo Rūtos Meilutytės vardą, kai penkiolikos metų plaukikė skynė laurus olimpiadoje, tačiau 2016-ieji – D.Žalionytės metai.

Jaunoji nardytoja iš Kauno ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui dar kartą įrodė, kad šalies jaunieji sportininkai yra aukščiausio lygio.

Šiais metais Elektrėnuose vykusiame pasaulio sportinio nardymo čempionate ir taurės varžybose mergina laimėjo keturis bronzos, du sidabro bei du aukso medalius. Tačiau šie penkiolikmetės Dianos laimėjimai – dar tik pradžia.

Nardymą atrado atsitiktinai

Jei prieš ketverius metus Dianai būtų kas pasakęs, kad šis vasaros sezonas jai prasidės ant pasaulinio čempionato nugalėtojų pakylos, ji būtų smagiai nusijuokusi. Mat merginos planuose sportinio nardymo nebuvo.

Tiesa, jau nuo vaikystės ji buvo aktyvi: lankė meninės gimnastikos treniruotes, šoko, o vėliau sumąstė išbandyti save ir kitose sporto šakose. Pirmiausia ji susižavėjo šokiu po vandeniu, tačiau visai netikėtai pastebėjusi šalia jos namų esančiame baseine vykstančias nardymo treniruotes, panoro ir pati tai išbandyti.

Toks noras nenustebino nei jos pačios, nei tėvų – mergina pripažino, kad dar būdama maža atostogaudama su šeima Palangoje visą laiką praleisdavo jūroje nardydama.

Vos pasibaigus pirmajai bandomajai treniruotei, ir trenerė, ir pati Diana suprato, kad ji atėjo ten, kur reikia. Netrukus mergina jau dalyvavo pirmose nardymo varžybose Vilniuje, užėmė pirmąją vietą ir taip pradėjo savo kelią povandeniniame sporte.

Stengiasi visur suspėti

D.Žalionytė neslėpė, kad pasiekti gerų rezultatų nelengva. Ji pripažino, kad vienas didesnių sunkumų, su kuriais susiduria, yra nuovargis. Mat vos parėjusi iš mokyklos mergina stengiasi paruošti visus namų darbus, nes paskui jos laukia treniruotės baseine.

Apšilimui Diana plaukia 1 kilometrą, o vėliau trenerė parenka įvairias nardymo ir plaukimo užduotis. Viena jos mėgstamiausių – naktinis nardymas. Būtent šios rungties bronzos medalį ir parsivežė iš čempionato.

Tačiau net ir pasibaigus treniruotėms jaunoji sportininkė keliauja ne namo, o į sporto salę, kur toliau gerina savo fizinę formą. Taip mergina savo laiką leidžia kiekvieną dieną.

Net ir dabar, kai dauguma jos bendraamžių mėgaujasi vasaros atostogomis ir ilsisi nuo mokslų, ji, pasibaigus čempionatui, kartu su savo trenere vyksta į vasaros stovyklą Šventojoje.

Padeda artimųjų palaikymas

D.Žalionytė pasaulinėse varžybose buvo pati jauniausia. Tad nenuostabu, kad rungtys ir jose tvyranti konkurencija penkiolikmetei kėlė nerimą. Mergina teigė, kad nors per ketverius metus ji sukaupė nemažos patirties, tačiau kiekvieną kartą laukiant, kada bus paskelbtas startas, jos širdis nerimsta.

Su jauduliu kovoti jai padeda didelis palaikymas. Merginą itin palaiko tėvai, kurie stengiasi nepraleisti varžybų.

O ir trenerė Virginija Juodeikienė atskuba į pagalbą. Per pokalbį prieš varžybas stengiasi nuraminti Dianą, kad mergina galėtų susikaupti ir ne tik fiziškai, bet ir emociškai būti pasiruošusi laukiančioms varžyboms.

Nori kurti savo pačios kelią

Kone kiekvienas sportininkas turi savo autoritetą, į kurį nori lygiuotis ar net pranokti jo rezultatus. Tačiau Diana, paklausta, į kurį Lietuvos sportininką lygiuojasi, atsakė: „Noriu būti tiesiog savimi.“

Dar prieš porą metų atsakant į šį klausimą jos lūpose skambėdavo R.Meilutytės pavardė. Tiesa, galbūt taip būdavo todėl, kad būtent aplinkiniai ją dažnai su Rūta lygindavo. Dažnas juokaudavo, kad Diana – tai naujoji R.Meilutytė.

Dabar D.Žalionytė tiki, kad reikia ne sekti kieno nors pėdomis, o kurtis naują savo pačios kelią.

Gerų rezultatų pasiekti jai padeda didelis noras ir užsispyrimas.

Svajoja ir apie olimpiadą

Nors merginai dar tik penkiolika, tačiau ji galvoja ir apie savo ateitį. Viena aišku – sportas bus didelė jos gyvenimo dalis.

Kol kas ji galvoja apie trenerės darbą, o savo apdovanojimų kolekciją norėtų papildyti olimpiados medaliais.

Šiuo metu sportinis nardymas nėra įtrauktas į olimpines žaidynes, tačiau tai planuojama padaryti jau 2024-aisiais.

Mergina tiki, kad aštuoneri metai – užtektinai laiko joms pasirengti. Galbūt 2024-aisiais Lietuva pasitiks pirmąją šalies sportinio nardymo olimpinę čempionę. O šiandien Diana treniruojasi ir ruošiasi spalio mėnesį Vengrijoje vyksiančiam pasaulio jaunučių povandeninio plaukimo čempionatui.

Povandeniniame sporte pasieks daug

Virginija Juodeikienė

Trenerė

„Apie savo auklėtinę galiu kalbėti tik gerai. Kad Diana turi talentą, pastebėjau jau pirmose treniruotėse.

Jai dabar vos 15 metų, o jau yra tarptautinės klasės sportininkė.

Tai manęs nestebina, nes mergaitė turi labai daug ambicijų ir, jei laikui bėgant jos nepasikeis, jaučiu, kad Diana povandeniniame sporte pasieks labai daug.

Mergaitė moka siekti tikslo. Jei užsibrėžia kažką, tai visai nesvarbu, su kokiomis kliūtimis susidurs, bet savo vis vien pasieks.

Labai svarbu, kad laikui bėgant jai nepritrūktų noro, nes talentą ji turi. Jei dirbdama atsiduos visu 100 procentų, tai jos galimybės beribės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.