EUROLYGA 2023

Prieš pasaulines varžybas Kaune – žvalgytuvės Taivane

Taipėjuje (Taivanas) vykusiose Tarptautinėse vaikų žaidynėse Kauno atstovams rūpėjo ne tik susižerti kuo daugiau apdovanojimų. Kitąmet varžybos vyks Kaune, todėl delegacijos vadovai sėmėsi patirties.

Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Lengvaatletė M.Majauskaitė šuolių į aukštį rungtyje pelnė aukso medalį, o rutulio stūmimo – sidabro.
Lengvaatletė M.Majauskaitė šuolių į aukštį rungtyje pelnė aukso medalį, o rutulio stūmimo – sidabro.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

2016-07-25 18:19, atnaujinta 2017-05-17 19:53

Nuo 1968 metų rengiamos Tarptautinės vaikų žaidynės kasmet vyksta vis kitame pasaulio mieste. Pastaraisiais metais jos buvo surengtos Atėnuose (Graikija), San Franciske (JAV), Reikjavike (Islandija), Bankoke (Tailandas).

Kitais metais Tarptautinės vaikų žaidynės pirmąsyk vyks Lietuvoje. Į Kauną liepos 4–9 dienomis iš viso pasaulio suvažiuos daugiau kaip 1,5 tūkst. jaunųjų sportininkų ir juos lydinčių žmonių. Sportininkai iki 16 metų paprastai varžosi maždaug 10 skirtingų sporto šakų.

Varžybos Taipėjuje tapo paskutine galimybe įvertinti kitų šalių patirtį rengiant tokias varžybas ir išvengti galimų klaidų.

Teks rimtai ruoštis renginiui

Taivano sostinėje vykusiose varžybose Kauno komandai vadovavusiam Aurimui Radzevičiui itin įsiminė šeimininkų svetingumas ir žaidynių mastas. Vyko įspūdingos varžybų atidarymo ir uždarymo šventės, dirbo gausybė savanorių. Aiškiai matyti, kad renginiui buvo skirtos didelės investicijos.

„Kaunui reikės labai pasistengti, kad surengtume ne prastesnio lygio varžybas, bet mėginsime svečių nenuvilti“, – žadėjo A.Radzevičius.

Visos žaidynėms skirtos sporto bazės tiktų net gerokai aukštesnio rango sporto varžyboms. Nekilo jokių nesklandumų dėl treniruočių, kelionės į varžybų vietą, maitinimo.

A.Razdevičius mano, kad šeimininkams šiek tiek trūko patyrusių sporto specialistų, kurie organizuoja varžybų eigą, fiksuoja rezultatus, tikėtasi geresnės techninės bazės. Šiuo požiūriu Kaunas turės pranašumų.

Išvyka kauniečiams buvo labai naudinga. „Vaikai liko labai patenkinti, sėkmingai pasirodė varžybose, daug bendravo“, – pasakojo A.Radzevičius.

Baigia derinti visą sąrašą

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas pranešė, kad planuojamų rengti sporto šakų sąrašas jau baigiamas sudaryti. Privalu rengti lengvosios atletikos ir plaukimo varžybas. Kitas sporto šakas miestai pasirenka savo nuožiūra.

Kauniečiai į programą numatė įtraukti dziudo, buriavimo, stalo teniso, paplūdimio tinklinio, trejetų krepšinio ir futbolo varžybas.

Lengvaatlečiams numatyta skirti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną. Nors tuo metu jis bus rekonstruojamas, varžybų metu ketinama padaryti kelių dienų pertrauką.

„Stadiono aikštėje tuo metu darbai nevyks, todėl sportininkams nekils kliūčių“, – tikino skyriaus vedėjas M.Šivickas.

Plaukikai rungsis „Girstučio“ baseine, buriuotojai – Kauno mariose, o jauniesiems futbolininkams bus skirtas Neries krantinėje įsikūręs stadionas. Galbūt bus surengtos ir merginų futbolo varžybos.

Į Kauną atvykusius jaunuosius sportininkus ketinama apgyvendinti Aleksandro Stulginskio universitetui priklausančiose patalpose.

Kvietimai pasklis po pasaulį

Pasak M.Šivicko, pagal tradiciją kvietimai dalyvauti žaidynėse pirmiausia siunčiami tiems miestams, kuriuose jau yra vykę tokie renginiai.

Kaunas kvies ir tuos miestus, su kuriais palaikomi glaudūs ryšiai.

Laukiama didelės Jeruzalės (Izraelis) delegacijos, mat būtent šiame mieste žaidynės vyks 2018 metais.

Taipėjuje apsilankė sportininkai net iš 94 pasaulio miestų, šalių geografija – labai plati.

Kvietimus į varžybas Kauno savivaldybė ketina pradėti siuntinėti rugsėjo 15-ąją, o registracija truks iki metų pabaigos.

M.Šivickas pasakojo, kad dažnai į tokias varžybas moksleiviai atvyksta su tėvais, o vėliau pasinaudoja proga svečioje šalyje praleisti atostogas, todėl tokie renginiai naudingi ir turizmo verslui.

Nudžiugino apdovanojimų gausa

Žaidynėse Taipėjuje Kauno delegaciją sudarė 7 krepšininkai (treneris Raimondas Zakrys), 6 lengvaatlečiai (treneris Drąsutis Barkauskas), 6 plaukikai (trenerė Dita Jovita Kareckienė) ir komandos vadovas A.Radzevičius.

Aukso medalius į Kauną parvežė vaikinų krepšinio ekipa, kuri finale 47:29 sutriuškino Izraelio jaunimo komandą.

Atletė Meda Majauskaitė nušoko į aukštį 1,61 metro, aplenkė konkurentes iš Taipėjaus bei Slovakijos ir pasipuošė aukso apdovanojimu.

M.Majauskaitė dar iškovojo sidabro medalį rutulio stūmimo rungtyje, kurioje ji pasiekė 12,92 metro rezultatą, o kaunietės bendraamžė Ieva Florijona Čėsnaitė šioje rungtyje rutulį nustūmė 12,83 metro ir užėmė trečiąją vietą.

Aukščiausius plaukimo rezultatus tarp vaikinų pasiekė Erikas Grigaitis, 200 metrų nugara atplaukęs trečias bei iškovojęs bronzos medalį. Plaukikas taip pat puikiai pasirodė 50 metrų ir 100 metrų plaukimuose nugara bei laisvuoju stiliumi.

50 metrų plaukimo krūtine greičiausias tarp lietuvių tapo Žygimantas Vainauskas, atplaukęs šeštas, o jo bendraamžis Pijus Klimas liko aštuntas.

Tarp merginų 400 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje Liepa Kluonytė užėmė šeštąją vietą, Deidra Kareckaitė 100 metrų rungtyje krūtine atplaukė septinta.

Bėgimo takelyje puikiai pasirodė Marija Jecabsonė, kuri 800 metrų nuotolį įveikė per 2 minutes 22,04 sekundės ir finišo liniją kirto penkta.

Šuolio į tolį rungtyje pasižymėjo Luka Garšvaitė (5,35 m), kuri taip pat užėmė penktąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.