EUROLYGA 2023

Kodėl olimpinis judėjimas Vladimirui Putinui neištarė „ne“?

Rusijos vėliava plevėsuos Rio de Žaneire. Kodėl žmonės, vadovaujantys Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC), negalėjo pasakyti „ne“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui?

Th.Bacho (dešinėje) vadovaujamo Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas turėjo pamaloninti Rusijos prezidentą V.Putiną, kurį vokietis gerai pažįsta.<br>AP nuotr.
Th.Bacho (dešinėje) vadovaujamo Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas turėjo pamaloninti Rusijos prezidentą V.Putiną, kurį vokietis gerai pažįsta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-07-26 23:24, atnaujinta 2017-05-17 17:13

Niekas nepasakė „ne“ V.Putinui, kai jis išleido daugiau nei 50 mlrd. dolerių žiemos olimpinėms žaidynėms, kad parodytų atsigaunančią Rusiją.

Niekas nesiginčijo, kai jis kalbėjo apie sugrįžtančius olimpinių boikotų laikus 1980 ir 1984 metais.

Nebuvo prieštaraujančių, kai jis nurodė, kad dopingo kontrolieriai iš vienos galingos pasaulio valstybės (užuomina apie JAV. – Red.) nori pašalinti Rusiją iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Kai V.Putinas kalba, olimpinio judėjimo lyderiai klausosi.

Ir tai yra svarbiausia priežastis, kodėl Rusijos sportininkai – bent jau dauguma jų – žygiuos per atidarymo ceremoniją po 10 dienų.

Vadas plojo, agentai dirbo

Kai Rusijos prestižas buvo atsidūręs ant prarajos krašto, IOC vykdomasis komitetas nusileido.

Užuot pašalinę Rusiją iš olimpinių žaidynių dėl valstybiniu lygiu vykdytos dopingo programos, IOC nariai sekmadienį nusprendė leisti kiekvienos sporto šakos tarptautinei federacijai nuspręsti pačiai, ar rusai gali startuoti.

Bestuburiška, bet to buvo galima laukti. Nebuvo priežasties leisti mažam dopingo skandalui griauti jaukios draugystės, kuria buvo patenkintos abi pusės.

Prieš dvejus metus V.Putinas buvo žiemos olimpinių žaidynių, kurias jis pats vertino labiau nei tiesiog sporto varžybas, veidas.

Jis plojo Rusijos atletams arenose ir kalnuose, šventė pergales kartu su jais, nes jie puošė šeimininkų komandą medaliais.

Tuo metu jo agentai tyliai dirbo naktimis Sočio dopingo laboratorijoje, keisdami Rusijos atletų mėginius švariais pagal iš anksto sugalvotą sistemą.

Darbas atsipirko 33 medaliais Rusijai, iš jų 11 – aukso. Šalis pirmavo apdovanojimų rikiuotėje, o Rusijos pasididžiavimas augo sulig kiekviena didele pergale.

Taip ir būtų likę, jei apgavystės nebūtų išplaukusios į šviesą praėjus daugybei mėnesių.

Kai skraistė buvo numesta, tapo aišku, kad schema niekaip negalėjo veikti be institucijų bendradarbiavimo ir aukščiausių Rusijos vyriausybės pareigūnų palaiminimo.

Negalima neįvertinti Rusijos

Dabar Rusijos atletai vis tiek varžysis Rio. IOC prezidentas Thomas Bachas pateikė oficialų paaiškinimą, jog būtų neteisinga bausti visus rusus, kai nėra įrodymų, kad jie visi sukčiavo.

„Galiausiai mes turime nebijoti pažvelgti į akis kiekvienam sportininkui, galinčiam nukentėti dėl sprendimo“, – sakė Th.Bachas.

Neoficialus paaiškinimas pasako daugiau.

„Tokio IOC sprendimo tikėjomės. Negalima neįvertinti Rusijos galios“, – naujienų agentūrai TASS komentavo Rusijos olimpinio komiteto specialios komisijos atstovas Genadijus Aliošinas.

Paaiškėjo, kad tikrai negalima. IOC, daug kalbantis apie sąžiningas ir švarias olimpines žaidynes, labiau rūpinosi nusižengusia Rusija nei švarių atletų gynyba.

Sprendimas leisti Rusijos atletams varžytis Rio yra antausis sąžiningiems sportininkams ir tiems, kurie sunkiai dirba, kad užtikrintų sąžiningą žaidimą.

Prie viso to prisidėjo IOC sprendimas neleisti startuoti Julijai Stepanovai su neutralia olimpine vėliava. JAV antidopingo agentūros atstovas šį sprendimą pavadino „nesuvokiamu“.

J.Stepanova yra bėgikė, kuri paliko Rusiją bijodama dėl savo saugumo, nes padėjo atskleisti Rusijos dopingo schemą, ir savo šalyje laikoma išdavike.

Tad kokie vis dėlto yra tie olimpiniai idealai?

Kas švarus, kas susitepęs?

Be abejo, yra Rusijos sportininkų, kurie nesukčiauja ir būtų buvę diskvalifikuoti neteisingai.

Dabar sunku nustatyti, kiek tokių yra, nes dopingas buvo taip išplitęs, kad Rusijos laboratorija nuslėpė daugiau kaip 600 teigiamų testų 29 olimpinėse sporto šakose nuo 2011-ųjų iki 2015 metų rugpjūčio.

Taigi dabar matome plaukikus, kuriems reikės sukti galvą, kaip pralenkti rusą, plaukiantį gretimame baseino takelyje.

Matome boksininkus, kuriems reikės saugoti veidą nuo smūgių, kai kirs varžovas iš Rusijos, galbūt veikiamas dopingo kokteilio.

Ir matome nekompetentingus olimpinio judėjimo lyderius, kurie gražiai kalba apie kovą su dopingu, o tada nusilenkia V.Putinui tuo metu, kai turėjo galimybę išvilkti į dienos šviesą didžiausius dopingo velnius sporte. (AP, LR)

Rusai pyko, bet pakluso IOC reikalavimui

Plaukikė Julija Jefimova (nuotr.) vakar sulaukė blogos žinios: Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas pranešė, kad keturiskart pasaulio čempionė ir pagrindinė Rūtos Meilutytės varžovė plaukiant 100 m krūtine nedalyvaus Rio olimpiadoje.

J.Jefimova, Anastasija Krapivina ir Natalija Lovcova, baustos dėl dopingo vartojimo, neįtrauktos į plaukimo rinktinės paraišką. Tai padaryta atsižvelgiant į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) reikalavimą Rusijai nevežti į olimpiadą nė vieno susitepusio atleto.

J.Jefimova pareiškė, kad dėl tokio sprendimo kreipsis į Sporto arbitražo teismą (CAS).

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) kiek vėliau paskelbė pranešimą, kuriame įvardyti septyni Rusijos plaukikai, dėl dopingo nuodėmių negalėsiantys dalyvauti olimpiadoje. Jame – J.Jefimova, N.Lovcova, A.Krapivina, Michailas Dovgaliukas, Nikita Lobincevas, Vladimiras Morozovas ir Darja Ustinova.

„Mes kovosime dėl savo sportininkų iki galo, – pareiškė Rusijos plaukimo federacijos prezidentas Vladimiras Salnikovas. – Vyksta derybos, kol kas sunku vertinti galimybes. Esame patekę į išskirtinę situaciją – lyg ir galime dalyvauti olimpiadoje, tačiau be kojų ir be rankų. Mes stengsimės, kad J.Jefimova būtų su komanda ir galėtų prisijungti, jei CAS priims teigiamą sprendimą.“

FINA taip pat paskelbė, kad iš naujo patikrins 2015 metų pasaulio plaukimo čempionate Kazanėje paimtus Rusijos sportininkų mėginius. Šeimininkai šiose varžybose laimėjo 9 aukso, 4 sidabro ir 4 bronzos medalius. Po čempionato visi mėginiai buvo perduoti Barselonos laboratorijai, kur saugomi iki šiol.

IOC sprendimas vertinamas prieštaringai

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sekmadienį surengtame specialiame vykdomojo komiteto posėdyje nusprendė leisti Rusijos delegacijai dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse rugpjūčio 5–21 d.

Tačiau IOC nutarė, kad į Braziliją negalės vykti tie Rusijos atletai, kurie anksčiau jau buvo sučiupti dėl teigiamų dopingo testų ir diskvalifikuoti. Teisė priimti galutinį sprendimą dėl sportininkų sąrašo suteikta tarptautinėms olimpinių sporto šakų federacijoms.

Reakcija į IOC sprendimą Lietuvoje, Rusijoje ir pasaulyje buvo prieštaringa.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė čempionė šaulė Daina Gudzinevičiūtė: „IOC sprendimas yra logiškas, nes iš dopingo nevartojusių sportininkų neturi būti atimta teisė startuoti Rio de Žaneire. Neabejoju, kad žaidynėse pasirodysiantys Rusijos sportininkai bus griežtai tikrinami, juos testuos užsienio ekspertai, mėginiai bus tiriami užsienio laboratorijose, todėl tyrimų rezultatai bus patikimi, o švarūs sportininkai žinos, kad dalyvauja sąžiningoje kovoje.“

Dusyk olimpinis čempionas, buvęs disko metikas Virgilijus Alekna: „Gaila, kad taip atsitiko. Reikėtų griežtesnių priemonių siekiant tvirčiau pakovoti su dopingu. Lengvoji atletika savo žingsnį jau žengė (Tarptautinė lengvosios atletikos federacija diskvalifikavo visus Rusijos lengvaatlečius. – Red.). Galėjo ja pasekti ir kitos sporto šakos, pavyzdžiui, plaukimas. Kiek žinau, šioje sporto šakoje irgi yra daug nepatenkintų, kad kovoje su dopingu nuveikiama per mažai. Dalinis sprendimas (diskvalifikuoti už dopingą jau baustus Rusijos olimpiečius. – Red.) nėra prastas. Jei sportininkas jau yra bandęs laužyti taisykles, jis gali tai padaryti dar kartą. Yra pasitaikę nemažai atvejų, kai atletai pagaunami už rankos antrą kartą. Tuo metu Lietuvos atletai turi susikaupti ir daryti tai, kas jiems priklauso, ir palikti kovą su dopingu tuo užsiimančioms organizacijoms. Nereikia nuolat klausytis ir sekti, kaip, ką ir kur dar pagaus. Vertėtų susitelkti į savus startus.“

Plaukikės Rūtos Meilutytės treneris Jonas Ruddas: „IOC sprendimas man atrodo labai silpnas. Didžiojoje Britanijoje mes tai vadiname „karšta bulve“. Kai nudega tavo pirštai, permeti kitam žmogui. Kai nudega jo pirštai, jis permeta kitam. Taip viskas keliauja: nuo tarptautinių federacijų iki antidopingo komisijų, tada iki Sporto arbitražo, iki IOC ir vėl iki tarptautinių federacijų. Taigi tai nėra sprendimas. Rusija vykdė valstybinę dopingo programą Maskvos ir Sočio laboratorijose. Sistema yra korumpuota, negalima suprasti, kurie testai yra teisingi, kurie suklastoti, nes jie buvo pakeisti, nuslėpti ir panašiai. Pasakyti, kad švarūs atletai gali važiuoti į Rio, net nėra rimta. Juk mes nežinome, ar jų mėginiai buvo švarūs dėl visų šių laboratorinių manipuliacijų. Kai kurie Rusijos atletai negalės varžytis, nes anksčiau jų testai buvo teigiami. Tačiau mes nežinome ir jau turbūt niekada nesužinosime, kiek testų iš tiesų buvo teigiamų. Perskaičiau reikalavimą Nr.3, kuriame teigiama, kad bet kuris Rusijos atletas, jau baustas dėl dopingo, negali varžytis. Tačiau aš patikėsiu tuo tik tada, kai tai pamatysiu. IOC pamynė savo vertybes. Jis turėjo galimybę išvalyti sportą ir padaryti taip, kad kitose olimpinėse žaidynėse šios problemos nebebūtų. Tačiau IOC susimovė.“

IOC prezidentas Thomas Bachas, buvęs olimpinis fechtuotojas: „Sportininkas neturėtų nukentėti ir būti nubaustas dėl sistemos, kurioje nedalyvavo ir gali įrodyti, kad nedalyvavo.“

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas: „Kai nusikaltimas yra ištirtas, o kaltoji pusė nubausta, jūs nebaudžiate šeimos, draugų ar pažįstamų tiesiog todėl, kad jie pažinojo nusikaltėlį ar gyveno tame pačiame mieste.“

JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas: „Liūdna, kad pačiu svarbiausiu momentu švariems sportininkams ir olimpinių žaidynių skaidrumui IOC atsisakė prisiimti atsakomybę. Sprendimas dėl Rusijos dalyvavimo yra stiprus smūgis švariems atletams.“

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko: „Mes dėkingi IOC dėl leidimo Rusijos atletams. Esu įsitikinęs, kad didžioji dalis Rusijos nacionalinės komandos atitiks visus kriterijus.“

Olimpinis šuolių į tolį čempionas britas Gregas Rutherfordas: „Ką gi, IOC valdybos nebus tarp tų, kuriems siųsiu Kalėdų atviruką.“

Dusyk olimpinė šuolių su kartimi čempionė rusė Jelena Isinbajeva apie IOC sprendimą neleisti bėgikei Julijai Stepanovai, kuri padėjo atskleisti Rusijos dopingo programą, startuoti Rio de Žaneire: „Iškelti ją iki didvyrės yra kvaila. Teisinga, kad ji negalės varžytis olimpiadoje. Bent vienas išmintingas sprendimas lengvojoje atletikoje.“

Pasaulio maratono bėgimo rekordininkė Paula Radcliffe: „Liūdna diena švariam sportui. Sprendimas parodo, kad IOC nesirūpina, kaip apginti švarius sportininkus.“

Buvęs bokso čempionas, Rusijos Dūmos deputatas Nikolajus Valujevas: „Galima džiaugtis dėl sportininkų, kurie vis dėlto važiuos į olimpiadą. Kartu liūdime, kad švarūs sportininkai, ne kartą įrodę savo vertę, nevažiuos į Rio. Todėl džiaugsmas pusėtinas. Tai neturi analogų sporto istorijoje (draudimas startuoti kartą jau baustiems Rusijos sportininkams, tarp jų ir plaukikei J.Jefimovai. – Red.). Sportininkams, kurie vyks į žaidynes, reikia laimėti. Žaidynės dar neprasidėjo, o kai kuriuos medalius iš mūsų jau atėmė. Tikiuosi, kad dabar mūsų sportininkai aktyviau veršis į pergales.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.