EUROLYGA 2023

Lietuvos olimpiečiai pirmą kartą remsis ir į psichologo petį

Į Lietuvos olimpinę rinktinę pirmą kartą mūsų sporto istorijoje įtraukta psichologė. Sportininkus į žaidynes Brazilijoje lydės Aistė Žemaitytė, jau parengusi per 30 pasaulio ir Europos suaugusiųjų čempionatų, olimpinių žaidynių prizininkų.

A.Žemaitytė ir V.Alekna knygos pristatyme Kaune.
A.Žemaitytė ir V.Alekna knygos pristatyme Kaune.
A.Žemaitytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Žemaitytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė

Jul 28, 2016, 2:39 PM, atnaujinta May 17, 2017, 1:44 PM

Šį kartą specialistė dirbo su septyniais penkių sporto šakų olimpiečiais, tarp jų – tituluočiausiais Lietuvos sportininkais.

Anot Aistės, kiekvienas atletas susiduria su savo individualiomis problemomis, o mentalinis jo parengimas neretai nulemia gebėjimą optimaliai panaudoti savo įgūdžius ir žinias lemtingu momentu. Kelis minėtų olimpiečių psichologė rengia jau ne vienerius metus.

Nors didžioji jos darbo dalis atlikta namuose, Aistė neabejoja, kad olimpiadoje jos pagalbos prireiks netikėtose situacijose, kurioms net nebuvo galimybės pasiruošti.

„Olimpinėse žaidynėse tikėtinos įvairiausios staigmenos, kurios gali išmušti sportininką iš vėžių. Tokiais momentais gelbsti psichologas. Juolab Brazilijoje vargu ar išvysime vokišką tvarką – greičiausiai bus ir nukeltų startų, ir neatvykusių autobusų, ir netikėtų sprendimų, neteisybių bei daug kitokių trukdžių“, – numatė specialistė.

Aistės profesijos žmonės gali padėti sportininkams neutralizuoti ne tik neigiamas emocijas, bet netgi skausmą. „Galima labai greitai išmokyti sportininką užblokuoti skausmą smegenyse, kad nociceptoriai (skausmo receptoriai) nustotų siuntę signalą apie pažeidą“, – atskleidė A. Žemaitytė, žinanti daugybę „pirmosios pagalbos“ sportininkui paslapčių.

Psichologė pastebėjo, kad mentalinis mūsų atletų rengimas iki šiol vyksta nesistemingai arba jo iš viso nėra. Tuo metu psichologo darbas daugeliu atvejų yra ne mažiau svarbus negu gydytojo, kineziterapeuto, masažuotojo ar mitybininko.

Neseniai A.Žemaitytė parašė pirmąją Lietuvoje knygą apie čempiono mentalitetą „Mentalinės paslaptys“. Joje autorė išdėstė tituluočiausio mūsų sportininko, disko metiko Virgilijaus Aleknos mentalinio pasirengimo „receptus“ ir sporto filosofiją, kurie jam padėjo net du kartus pakilti ant aukščiausios Olimpinių žaidynių pakylos, tapti pasaulio rekordininku, geriausiu Europos lengvaatlečiu.

Štai keli V.Aleknos išminties perlai iš knygos:

* Vidinė energija yra kaip degtukas – nekontroliuojamai uždegta, ji tiesiog sudega, ir jos nebelieka;

* Jei iškeli sau tikslą iškovoti medalį, greičiausiai tu jo neiškovosi, o jei tavo tikslas – pasiekti rezultatą, kuriam esi pasirengęs, jį realu pasiekti;

* Reikia daryti tai, ką tu gali padaryti. Negali išsikelti tikslų, kurių net nežinai, kaip pasieksi;

* Pavyko ar nepavyko – koks skirtumas? Jeigu atvykai kovoti, tai ir kovok!

* Kai pasieki tikslą, turi leistis žemyn, kad vėl pradėtum ruoštis nuo apačios. Reikia pačiam nusileisti, o ne laukti, kol kas nors tave nuleis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.