EUROLYGA 2023

Rusijos skandalo ugnis: pliekiasi ir sporto pasaulio titanai

Iki Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių liko dvi dienos, bet pasaulio sporte – ne šventinės nuotaikos. Kol sportininkai socialiniuose tinkluose vertina olimpinio kaimelio kambarius, ragauja maistą ar medžioja gražius kadrus Rio fone, vienos didžiausių ir įtakingiausių sporto organizacijų kibo viena kitai į gerkles.

Rusijos sportininkai jau apsistoję olimpiniame kaimelyje, bet kalbos apie šalies išmetimą nesibaigia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos sportininkai jau apsistoję olimpiniame kaimelyje, bet kalbos apie šalies išmetimą nesibaigia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos olimpinio komiteto vadovas A.Žukovas spaudimą vadino politiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos olimpinio komiteto vadovas A.Žukovas spaudimą vadino politiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC generalinės asamblėjos metu vyko rimti debatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC generalinės asamblėjos metu vyko rimti debatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
WADA vadovas C.Reedie pabrėžė: „Nesijaučiu, kad mane būtų pervažiavęs autobusas.“<br>AFP/Scanpix nuotr.
WADA vadovas C.Reedie pabrėžė: „Nesijaučiu, kad mane būtų pervažiavęs autobusas.“<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas griežtai laikėsi organizacijos pozicijos Rusijos klausimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas griežtai laikėsi organizacijos pozicijos Rusijos klausimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijai pavyko išvengti išmetimo iš Rio olimpiados, bet šalies olimpinė rinktinė gali sumažėti perpus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijai pavyko išvengti išmetimo iš Rio olimpiados, bet šalies olimpinė rinktinė gali sumažėti perpus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 10:46 AM, atnaujinta May 16, 2017, 10:31 PM

Raudonajame kampe – Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), mėlynajame – Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA).

Šios bokso dvikovos priežastis – Rusija.

WADA jau daug kartų išreiškė nepasitenkinimą, kad IOC neišdrįso pašalinti Rusijos iš Rio de Žaneiro olimpiados. Prieš dopingą kovojanti organizacija viešai pabrėžia, kad IOC elgėsi per skystai.

IOC prezidentas Thomas Bachas gina organizacijos vykdomojo komiteto sprendimą, kad šis nepriėmė „atominio veiksmo“ Rusijos atžvilgiu.

Sistema veikia, bet reikia korekcijų

IOC ir WADA sutaria vienu klausimu – jos privalo pataisyti tarptautinę antidopingo sistemą ir atstatyti kovos prieš dopingą patikimumą.

„Visa tai skirta ne tam, kad griautume struktūras. Norime patobulinti esamą sistemą, kad antidopingo sistema būtų efektyvesnė ir tokios situacijos, kokią turime dabar, ateityje nepasikartotų“, – sakė Th.Bachas.

Savo žodžius jis tarė po debatų, per kurios IOC nariai krūtine užstojo vykdomojo komiteto sprendimą neišmesti visos Rusijos olimpinės rinktinės.

Th.Bachas ir daugelis kitų IOC narių pirštais badė į WADA. Jie tvirtino, kad WADA pati padarė klaidą – nesugebėjo veikti anksčiau, kai surinko įrodymus apie Rusijos valdžios organizuojamą dopingo sistemą. IOC komanda WADA organizacijai kirto ir už tai, kad ši apie įrodymus prabilo per vėlai – pernelyg arti Rio žaidynių.

„Nesijaučiu lyg mane būtų pakišę po autobusu, – žurnalistams sakė WADA vadovas Craigas Reedie, tikinęs, kad abi pusės grojo tuo pačiu akordu, siekdami atrasti sprendimus ateičiai. – Kažkas sakė, kad sistema neveikia. Nemanau, kad visa sistema neveikia. Didžioji dalis sistemos vis dar veikia, bet konkrečios dalys reikalauja jas peržiūrėti iš naujo.“

C.Reedie atskleidė, kad jau sulaukė palankaus žodžio iš aukštus postus Rusijos valdžioje užimančių žmonių. Esą jie sutinka, kad turi problemą ir privalo ją pataisyti.

„Savaime aišku, kad mes negalime turėti didesnės šalies, kuri šiuo metu neatitiktų reikalavimų“, – sakė C.Reedie.

Olimpinės vertybės – kitokios

Th.Bachas pradėjo trijų dienų IOC generalinės asamblėjos susitikimą, kur ieškojo paramos dėl sprendimo dėl Rusijos. Po daugiau nei dvi valandas trukusių debatų Th.Bachas paprašė pakelti rankas ir tik vienas narys iš 85 – britas Adamas Pengilly – balsavo prieš IOC poziciją.

Nors įrodymų, kad Rusijos valdžia pati organizavo ir skatino dopingo programą, apstu, IOC nariai dar kartą pabrėžė, kad neketina išmesti Rusijos iš olimpiados. IOC jau ankstesniu sprendimu šį klausimą paliko tarptautinėms šakų federacijoms, atskirai sprendžiančioms kiekvieno sportininko likimą.

Th.Bachas tikina, kad būtų neteisinga, jeigu dėl valdžios klaidų Rusijos sportininkai taptų „aukomis“.

„Tik akimirkai pasvarstykime apie tokio „atominio veiksmo“ pasekmes. Rezultatas – mirtis ir neviltis. Olimpinis judėjimas turi kitokias vertybes“, – aiškino IOC vadovas.

Kas prarado pasitikėjimą?

Po sprendimo neišmesti Rusijos IOC sulaukė daugybės kritikos. Pasipiktinimo neslėpė ir WADA, ir sportininkai bei Vakarų žiniasklaida. Spaudimas mesti lauk visą Rusiją padidėjo po WADA tyrėjo Richardo McLareno pranešimo, kuriame jis pareiškė, kad dopingo paradui vadovavo Rusijos sporto ministerija, o sukčiai slėpė daugiau nei du tuzinus žiemos ir vasaros žaidynių atletų mėginius.

„Natūralus teisingumas mums neleidžia atimti iš žmogaus teisės įrodyti savo nekaltumą“, – sakė Th.Bachas.

IOC supranta, kad santykiai su WADA – ne patys geriausi, bet organizacija aiškiai dėl visko kaltina WADA vadovus.

„Manau, kad reikia atstatyti ne IOC reputaciją, o WADA“, – sakė Izraelio atstovas komitete Alexas Gilady.

Argentinos atstovas Gerardo Wertheinas pridūrė: „Kartais atrodė, kad WADA svarbiau viešumas ir savireklama nei darbo atlikimas.“

C.Reedie teigė, kad vėliau kalbėjosi tiek su A.Gilady, tiek su G.Wertheinu.

Po debatų atrodo, kad C.Reedie patyrė daug smūgių, bet IOC atstovas spaudai Markas Adamsas pabrėžė, kad WADA vadovo pozicijos tai nesukrėtė.

„Mes ne visada sutinkame visais klausimais. Tai tikrai ne buvo vienpusiški debatai. Kalbėjome apie labai daug problemų“, – sakė M.Adamsas.

Rusijos daina nesikeičia

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas pakartojo Kremliaus žodžius. A.Žukovas tikino, kad prieš Rusiją surengta politinė kampanija bei pridūrė, kad švarūs sportininkai yra „diskriminuojami“.

„Aš skatinu atsilaikyti prieš precedento neturintį spaudimą, kurį dabar patiria visas olimpinis judėjimas. Neleiskime šiam spaudimui suskaldyti olimpinės šeimos“, – sakė A.Žukovas.

JAV atstovas Larry Probstas teigė, kad kilusias problemas vadinti „tarptautine politika“ – neteisinga.

„Turime problemą su dopingu. Ir tai ne tik Rusija. Problema – globali. Esame sistema neveikia ir mes turime ją sutaisyti“, – kalbėjo L.Probstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.