EUROLYGA 2023

Tamsus Rio žaidynių veidas: Julija Jefimova ir „įtarimų rūkas“

Olimpinės žaidynės mėgsta, kai yra pristatomos kaip geriausias šou pasaulyje. Galbūt po 130 metų taip vis dar yra. Tačiau jos pavojuje – žmonių požiūris į žaidynes keičiasi ir naujasis žvilgsnis kelia grėsmę jų ateičiai, rašo BBC.

J.Jefimova po finišo apsipylė ašaromis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova po finišo apsipylė ašaromis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
S.Yangas.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
S.Yangas.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Žaidynių spindesį mažina dopingo skandalai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Žaidynių spindesį mažina dopingo skandalai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
M.Phelpsas irgi nesusilaikė.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
M.Phelpsas irgi nesusilaikė.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
K.Hosszu.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
K.Hosszu.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 10:18 PM, atnaujinta May 16, 2017, 6:26 AM

Sportą krečia dopingo skandalai nuo pat tada, kai buvo nuspręsta, kad sportininkus reikia tikrinti. Daugybė jaunų vyrų ir moterų buvo pumpuojami dopingu.

Olimpinės žaidynės visada išliko nuošalyje, jų nekrėtė daugybė skandalų, o žmonių akyse tai buvo gana švarios varžybos.

Iki dabar. Niekada nematėme tiek daug suspenduotų sportininkų kaip šiais metais. Niekada nematėme tiek cinizmo atžvilgiu tų, kurie gavo teisę varžytis, ar tokio atviro karo tarp valstybių. Atrodo, kad visur sklando abejonės: „Ar galime tikėti tuo, ką matėme prieš akimirką?“

Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomo tyrėjo Richardo McLareno ataskaita, atskleidusi, kad Rusija protegavo dopingo vartojimą valstybiniu lygiu per Sočio žiemos ir Londono vasaros žaidynes, nesustabdė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), kuris leido 271 rusų atletui varžytis Rio de Žaneire.

Pirminiame Rusijos olimpiniame sąraše buvo 389 pavardės, tad didžioji dalis sportininkų vis tiek pateko į žaidynes, nors WADA ir reikalavo visiško rinktinės pašalinimo iš žaidynių.

Bet šis tekstas ne vien apie Rusiją. Daugiau nei šimtas sportininkų iš kitų valstybių varžosi Rio, nors anksčiau buvo pagauti vartojantys dopingą.

Ir tai ne vien sportininkai, kurie jau atliko bausmes. WADA toliau tęsia dopingo mėginių pakartotinę patikrą iš 2008 ir 2012 metų žaidynių. Pritaikius naujas technologijas nustatyti net 98 dopingo vartojimo atvejai.

Anksčiau galvodavai – ar įprastam žaidynių žiūrovui nors kiek rūpėjo tamsioji sportininkų pusė? Žaidynės gali tapti tokiu visus vienijančiu džiaugsmo šaltiniu, kuriame visiems rūpi tik aukso karštinė.

Tačiau praėjus kelioms šių žaidynių dienoms viskas atrodo kitaip. Pirmą kartą buvo girdėti, kaip keli anksčiau bausti sportininkai nušvilpiami, kai ruošiasi startui. Pasiekiami pasaulio rekordai socialiniuose tinkluose sukelia cinizmo bangas. Karas vyksta persirengimo ir žiniasklaidos kambariuose.

„Aquatic Centre“ baseine jaučiamas kraujo skonis, o Rio ore – pykčio ir kaltinimų dvokas.

Antradienio rytą Rio rusė Julija Jefimova, kurią Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) buvo pašalinusi iš žaidynių, bet IOC paskutinę akimirką sugrąžino į Rio baseiną, išėjo plaukti 100 m krūtine rungties finale – po tokio ilgo šaipymosi iš jos, kokio dar neregėjo jokios žaidynės.

J.Jefimova 2013 metais atliko 16 mėnesių bausmę už dopingo vartojimą. Šiais metais keturis kartus jos dopingo testas buvo teigiamas – parodė, kad buvo vartojamas meldoniumas.

Daugeliui, kurie stebėjo finalą Rio, to buvo per daug. Kelios J.Jefimovos konkurentės netylėjo.

„Sukčiai yra sukčiai“, – sakė airė Fiona Doyle, kuri suklupo pusfinalyje, nes pritrūko vienos vietos, kurią užėmė J.Jefimova.

„Kuo turėtume dabar tikėti? Organizatoriai visame Rio kaimelyje išdėliojo ženklus, kad sportas – švarus. Bet taip nėra“, – tęsė ji.

Prieš dvi naktis jaunas australas Mackas Hortonas pliekė kiną Suną Yangą, kuris tapo olimpiniu čempionu 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje. 2014 metais kinas atliko bausmę už dopingo vartojimą, o dabar auksą nugvelbė iš M.Hortono.

„Aš pavartojau žodžius „dopingo sukčius“, nes jis buvo pagautas. Man nepatinka tie sportininkai, kurie buvo pagauti ir toliau varžosi“, – sakė australas.

Galbūt neteisinga taip kalbėti tik apie J.Jefimovą, kuri teigia, kad yra švari ir bus tikrinama šią savaitę. Ispanijos dviratininkas Alejandro Valverde, 2010 metais sulaukęs dvejų metų bausmės, šeštadienį stojo į lenktynes ir niekas taip jo nepliekė kaip rusės.

100 m krūtine finale J.Jefimovą aplenkusi Lilly King taip pat žodžiais puolė rusę, bet buvo kategoriška ir savo tėvynainio atžvilgiu. Paklausta, ar JAV rinktinės narys bėgikas Justinas Gatlinas, atlikęs net dvi bausmes už dopingo vartojimą, turėtų būti žaidynėse, atsakė atvirai.

„Ar aš manau, kad dopingą vartoję sportininkai neturėtų patekti į olimpinės komandas? Taip, jų čia neturėtų būti“, – atsakė devyniolikmetė.

Turbūt negalime kaltinti švarių sportininkų, kurie kalba garsiai. Didžioji dauguma sportininkų šiose žaidynėse yra švarūs ir čia pateko dėl talento, atsidavimo ir sunkaus darbo – tokio, kuris visad į priekį vesdavo čempionus.

Tačiau dopingo skandalų buvo per daug, per daug suteiktų ir antrų šansų sportininkams, kurie jau buvo pagauti. Dėl to kiekvienas nuostabus pasirodymas dabar tapo apkalbų objektu socialinėje erdvėje.

Šiame įtarimų rūke bet koks nekaltumas yra prarandamas.

Vengrė Katinka Hosszu pagerina pasaulio rekordą dviem sekundėmis ir laimi aukso medalį 400 m kombinuotame plaukime. Daugelis švenčia jos fantastišką pasirodymą, bet kiti svarsto – kaip ji taip patobulėjo būdama jau 27-erių? Juk praėjusiose žaidynėse ji nelaimėjo jokio medalio.

Adamas Peaty sumuša savo varžovus vyrų 100 m plaukime krūtine ir tai padaro 1,56 sekundės persvara. Britai švenčia, o „Twitter“ tinkle nesiliauja „čiulbėjimas“ – kaip toks jaunas vyras gali taip dominuoti prieš kitus puikius atletus?

Toks nepasitikėjimas buvo juntamas jau ir Londone. Lietuvė Rūta Meilutytė, būdama penkiolikos metų, laimėjo 100 m krūtine rungtį ir buvo liaupsinama, tačiau 400 m kombinuoto plaukimo pasaulio rekordą pasiekusi 16-metė kinė Ye Shiwen buvo apkalbėta visai kitaip.

Dabar tai vyksta valstybiniu lygiu.

Ir kai dingsta pasitikėjimas, milžiniškas malonumas stebėti geriausius pasaulio sportininkus gali dingti taip pat.

Kiek iš jūsų džiaugtųsi aukso medaliu, jeigu žinotų, kad po kelerių metų jis gali būti atimtas? Grįžtant į 2012 metų žaidynes, net šešios moterų 1500 m bėgimo dalyvės dabar yra suspenduotos.

Kiek daug noro domėtis fantastiškais pasirodymais turėsite jūs, kai jie yra tokie geri, kad negali būti tikri? Keturi iš penkių greičiausių visų laikų vyrų 100 m sprinterių yra nubausti už dopingo vartojimą.

Patikimumo poreikis niekada nebuvo toks svarbus. Bet net ir tokioje situacijoje IOC, iš pradžių žadėjusi griežčiausią bausmę Rusijai, o vėliau atsakomybę atidavusi individualioms sporto šakų federacijoms, nesugebėjo to užtikrinti.

„Liūdna, kad šių dienų sporte, ne tik plaukime, yra atletų, kurie pagaunami vartoję dopingą ir jiems leidžiama grįžti. Net tiems, kurie pagauti ne kartą“, – kalbėdamas apie J.Jefimovą pasakė daugiausia olimpinių medalių per visą istoriją iškovojęs plaukikas Michaelas Phelpsas.

Greičiausiai audra nurims. Pamatysime dar daugybę nuostabių sportinių pasirodymų per likusias žaidynių dienas. Ir daugelis vėl užsikrės šiuo magišku momentu.

Tu tikiesi, kad tie, kurie žiūri Rio žaidynes visiškai naujose arenose ar namuose įsitaisę prie televizorių apsimiegojusiomis akimis, galės džiaugtis tuo, ką mato. Tu tikiesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?