EUROLYGA 2023

Visų spardoma Julija Jefimova – vargšė atpirkimo ožka?

Ar Julija Jefimova nusipelnė Rio de Žaneire ją užplūdusios neapykantos? Ar Rusijos plaukikei pikčiausius komentarus skiriantys sportininkai ir sirgaliai žodžius skiria teisingu adresu? Ar ji netapo auka tų, kurie trokšta išlieti įsiūtį dėl Rusijos valdžios sukurtos dopingo sistemos?

J.Jefimova kasdien sulaukia daugybės kritikos.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova kasdien sulaukia daugybės kritikos.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova 100 m plaukimo krūtine varžybose iškovojo sidabrą. R.Meilutytė buvo septinta.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova 100 m plaukimo krūtine varžybose iškovojo sidabrą. R.Meilutytė buvo septinta.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova sulaukia daugybės kritikos.<br>AP nuotr.
J.Jefimova sulaukia daugybės kritikos.<br>AP nuotr.
J.Jefimova sulaukia daugybės kritikos.<br>AP nuotr.
J.Jefimova sulaukia daugybės kritikos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 2:33 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:27 AM

Tokius klausimus iškėlė žinomas naujienų agentūros „Associated Press“ sporto apžvalgininkas  Johnas Leicesteris.

* * *

Viešas gėdijimas per olimpines žaidynes nėra gražus vaizdas. Po skandalo dėl Rusijos valdžios organizuotos dopingo sistemos ir bestuburio olimpiados vadų atsako buvo tik laiko klausimas, kada Rusijos sportininkai Rio de Žaneire bus kaltinami ir nušvilpiami.

Olimpiečiai ir sirgaliai yra pasibjaurėję ir tai suprantama.

Bloga nuo žinojimo, kad rusų valdininkai sunaikino teigiamus dopingo testus, į klozetą nuleido nešvarius šlapimo mėginius ir įteikė sukčiams gražius sveikatos patikrinimo lapus.

Bloga ir nuo to, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) atsisakė išmesti Rusiją iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Bet J.Jefimova yra vargšė atpirkimo ožka.

Taip, 24 metų plaukikė yra rusė. Ir taip, 2013 metais jos mėginyje buvo aptikta draudžiamo steroido DHEA (dehidroepiandrosterono – Red.). Bet tai, kad ir kaip būtų, automatiškai jos dopingo vartotoja nepaverčia. Trys arbitražo teisėjai – nė vienas iš jų nebuvo rusas – nagrinėję J.Jefimovos bylą, skyrė jai 16 mėnesių bausmę – tai parodė labai aiškiai.

Jie pabrėžė, kad „ji tikrai“ sąmoningai nesukčiavo ir „ji neturėjo tikslo taip pagerinti sportinių rezultatų“.

Be to, jie pridūrė, kad J.Jefimova elgėsi aplaidžiai. Ji šalia savo namų Kalifornijoje įsigijo legalių papildų, kuriuose ir buvo DHEA. Taip parašyta ir etiketėje.

J.Jefimova naiviai patikėjo pardavėju, kuris jai pasakė, jog produktas – geras, ir pati sudėties neperskaitė.

Tai pabrėžė Sporto arbitražo teismas (CAS).

Kvailas poelgis, bet tikrai ne Lance'o Armstrongo atvejis.

CAS taip pat patiko, kad ji neieškojo klaidų, o pripažino savąją „ir prisiėmė atsakomybę už savo veiksmus“.

Visi šie svarbūs niuansai paskendo olimpiniame baseine.

19 metų amerikietės Lilly King pateiktas naratyvas apie smūgį švariems sportininkams ir pergalė prieš Rusiją buvo pernelyg įtaigūs, kad atsirastų vietos minėtiems faktams.

Kita JAV plaukikė, Cody Miller, žengė dar toliau. Savo komandos narės pergalę prieš J.Jefimovą 100 m plaukimo krūtine finale ji prilygino filmui „Rokis 4, kur Sylvesteris Stallone bokso ringe nokautavo prisipumpavusį sovietų monstrą Ivaną Drago.

„Boom! – „Twitter“ rašė C.Miller. – Amerika laimi!“

Valdykitės.

J.Jefimovai 2014 metų byloje atstovavęs teisininkas Howardas Jacobsas iš Kalifornijos tvirtino, kad plaukikei skirtas pyktis nukreiptas ne tuo adresu.

Prisiminkime ir tai, kad Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) išteisino J.Jefimovą, nors jos organizme šešis kartus nuo vasario iki kovo rasta draudžiamo preparato meldoniumo. Latvijoje gaminamas vaistas širdies nepakankamumui gydyti iki metų pradžios, kai jį uždraudė Pasaulinė antidopingo organizacija (WADA), buvo plačiai vartojamas Rytų Europos šalyse.

Tačiau moksliniai tyrimai dėl meldoniumo išlikimo organizme buvo nebaigti ir WADA padarė išimtis, leidusias išteisinti kai kuriuos sportininkus.

FINA teigė, kad J.Jefimovos mėginiuose atrastas meldoniumo kiekis buvo „labai mažas“.

Rusijos valdžios sukurtą dopingo sistemą atskleidusi ir paviešinusi WADA galėjo prieštarauti FINA sprendimui, tačiau nepateikė apeliacijos, leisdama suprasti, kad federacija su situacija susitvarkė teisingai.

Tokios taisyklės ir jos gali nepatikti J.Jefimovos varžovėms. Joms gali nepatikti ir pati plaukikė, bet ar jie nesivadovautų tomis pačiomis taisyklėmis? Jie irgi norėtų teisingumo ir veikiausiai kalbėtų telefonu su tokiais advokatais kaip H.Jacobsas.

„Kai jie išgirsta istorijas apie draudžiamus papildus, mano, kad visa tai – nesąmonės. Jie netiki, kol patiems nenutinka tokie dalykai“, – sakė H.Jacobsas.

Ir jeigu plaukikams reikia taikinio, jie turėtų taikiklį nukreipti į FINA. Būtent ši federacija 2014 metais įteikė aukščiausią savo ordiną Vladimirui Putinui. Jį skyrė už „tautų brolybės stiprinimą, Rusijos jaunimo gyvenimo ir švietimo tobulinimą bei sveikesnės visuomenės skatinimą“.

Tokie dalykai – visada nepriimtini, o prieš Rusijos valdžios dopingo skandalą visa tai atrodo tiesiog siaubingai.

Kitą kartą, kai L.King šoks į olimpinį baseiną – ji ir J.Jefimova varžysis 200 metrų krūtine atrankoje – būtų malonu išgirsti jos komentarą apie minėtą faktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.